Eurostat, EUs statistikkbyrå, anbefaler å gjennomføre en hovedrevisjon av nasjonalregnskapet hvert femte år for EU og EØS-landene, med koordinerte oppdaterte publiseringer av resultatene samme år. Revisjonen skal innarbeide ny eller oppdatert statistikk, samt forbedrede metoder. Revisjonen er også på linje med anbefalingene fra IMF og FN.
Revisjonen berører alle delene av nasjonalregnskapssystemet som publiseres av Statistisk sentralbyrå. I Norge har vi fulgt denne anbefalingen og det er tidligere utført syv hovedrevisjoner av nasjonalregnskapet, i tillegg til enkelte Begrepet mellomrevisjon nyttes om «ekstra» revisjonsrunder av kun enkelte tallserier utført mellom to hovedrevisjoner .
Nasjonalregnskapet skal måle økonomier som er i kontinuerlig endring over tid. Behovet for hovedrevisjoner skapes av at informasjon om endring kommer for sent til å bli inkludert i en vanlig produksjonssyklus. I en hovedrevisjon oppdateres derfor økonomiske strukturer og tidsserier i nasjonalregnskapet. Dette er bakgrunnen for Eurostats strategi med hyppige hovedrevisjoner. Siste hovedrevisjon ble gjennomført i 2019 og for tiden arbeider Statistisk sentralbyrå med hovedrevisjonen 2024, og Eurostat samordner hovedrevisjonsarbeidet i Europa.
Endringene som skal gjennomføres i 2024:
- Innarbeiding av tall basert på ny definisjon av statistiske enheter i næringsstatistikken.
- Inkludere ny næringsstatistikk for næringshovedområdene undervisning, helse og omsorg og kulturell virksomhet, underholdning og fritidsaktiviteter
- Oppdatering av beregningene av husholdningenes konsum
- Omlegging av beregningene av bygg- og anleggstjenester
- Oppdatere beregninger, metoder og statistikkgrunnlag for finansielle foretak
- Samordne beregningen av pensjonsforsikring i ulike delregnskap
- Endre motsektor på utlendingers eiendom i Norge
- Rette opp tidsseriene for reinvestert fortjeneste og vurdere beregningsmetoden
Revisjonen skal være konsistent på tvers av ulike deler av nasjonalregnskapet, det vil si at den omfatter publiseringene av
- Nasjonalregnskapets realregnskap
- Inntekts- og kapitalregnskapet
- Finansielle sektorregnskap
- Utenriksregnskapet
- Direkteinvesteringer og porteføljeinvesteringer i utlandet
- Offentlige forvaltnings inntekter og utgifter
I tillegg påvirker endringene tallgrunnlaget til separate regnskapsoppstillinger som er basert på tall fra nasjonalregnskap, såkalte satellittregnskap, som fylkesfordelt nasjonalregnskap, helseregnskap, ulike miljøregnskap, satellittregnskap for turisme, satellittregnskap for ideelle og frivillige organisasjoner og utdanningsregnskap. Revisjon av disse regnskapene vil først gjennomføres etter at tallseriene i nasjonalregnskapet er på plass.
Hovedrevisjonen innebærer noen forstyrrelser i den løpende driften, dels fordi den legger beslag på ressurser og dels fordi produksjonssystemer må legges om. Det vil medføre at enkelte publiseringer i løpet av 2024 må utsettes. SSB kommer tilbake til eventuelle endringer i statistikk-kalenderen i løpet av februar.