Fordringer og gjeld overfor utlandet
Statistikk
Analyser, artikler og publikasjoner
- Sterk vekst for norsk næringsliv i utlandet
Norsk næringsliv utanfor Noreg fekk ein framgang i 2021. Norske dotterselskap i utlandet registrerte rekordhøgt omsetning og ein auke i samla sysselsette samanlikna med året før.
- Svært lønnsomt år for direkteinvestorer
Beholdningene av direkteinvesteringer i utlandet og i Norge hadde en beskjeden økning fra 2020 til 2021. Avkastningen i 2021 økte derimot kraftig fra året før, både på utenlandske direkteinvesteringer i Norge og norske direkteinvesteringer i utlandet. Høye utbytter og gode årsresultater var årsaken til det.
- Økt bruk av skatteparadis
Siden 2014 har antallet konsern i Norge med tilhørighet til et skatteparadis økt med 78 prosent. I samme periode er det foretak i konsern med morselskap i Nederland som har stått for de største inntektene i Norge, med nesten 560 milliarder i samlede inntekter.
- Nedgang for norsk næringsliv i utlandet
Året 2020 resulterte i ein nedgang i omsetning og sysselsette for norske dotterselskap i utlandet samanlikna med 2019. Utvalet ga ei samla omsetning på 1 296 milliardar kroner og samla sysselsette på 274 434 personar. Dette svarar til eit fall i omsetning på over 8 prosent og sysselsette på 5 prosent.
- Store utbytter i et vanskelig år
Til tross for en reduksjon i utbetalte utbytter fra året før, ble 2020 et år med kraftig negativ reinvestert fortjeneste i både utenlandskeide selskaper i Norge og i norskeide selskaper i utlandet. Hovedårsaken var lave årsresultater både i Norge og utlandet.
- Statistikk og data som beskriver finansielle strømmer fra Norge til utviklingsland
Statistisk sentralbyrå publiserer regelmessig Utenriksregnskapet. Denne statistikken dekker i prinsippet alle transaksjoner mot utlandet og gir dermed et totalbilde av pengestrømmer mot utlandet.
- Vekst tross pandemi
Norges porteføljeinvesteringer i utlandet var på 13 410 milliarder kroner ved utgangen av 2020, opp 10 prosent fra utgangen av 2019. Til sammenligning økte beholdningene med 22 prosent i løpet av 2019. I 2018 falt de med 2 prosent.
Eldre analyser, artikler og publikasjoner for delområde fordringer og gjeld overfor utlandet.