Ved utgangen av juli var tolvmånedersveksten i ikke-finansielle foretaks innenlandske gjeld 5,2 prosent. I samme periode var gjeldsveksten blant husholdningene 3,7 prosent, mens kommuneforvaltningen har økt sin gjeld med 4,8 prosent siden utgangen av juli i fjor. Samlet sett var veksten i publikums innenlandske gjeld 4,2 prosent, ned fra 4,3 prosent forrige måned. Vi må tilbake til 2010 for å finne samme nivå på publikums gjeldsvekst.

– Strammere pengepolitikk, med andre ord økt styringsrente, begynner å ha effekt og det ser ikke lenger ut til at det er like attraktivt for norske husholdninger og bedrifter å ta opp lån, sier rådgiver Eirin Ingvaldsen Brynestad.

Figur 1. Kredittindikator K2. Beholdning sesongjustert. Milliarder kroner

I beregning av månedsvekst brukes sesongjusterte data for å ta hensyn til sesongmønsteret i publikums gjeldsutvikling. Ser man på de sesongjusterte beholdningene av publikums utestående lån, kan man de siste månedene se tegn til utflating. Fra mai til juni ble gjelden redusert, samtidig som økningen fra juni til juli var relativt lav. Til sammen gir dette en noe flatere utvikling i de sesongjusterte beholdningene enn vi har sett tidligere. I juli var sesongjustert månedsvekst omregnet til årlig rate 4,1 prosent for publikum samlet, opp fra et svært lavt nivå på 0,4 prosent i juni. Sesongjustert månedsvekst varierer naturlig nok mye mer enn tolvmånedersveksten.

– Siden mars i år har månedsveksten omregnet til årlig rate vært lavere enn tolvmånedersveksten. Dette kan indikere at tolvmånedersveksten vil fortsette nedover, sier rådgiver Eirin Ingvaldsen Brynestad.

Figur 2. Kredittindikator K2. Tolvmånedersvekst. Prosent