Grunnskoler

Statistikk

Ansatte i barnehage og skole
Statistikk om ansatte i barnehager, grunnskoler, videregående skoler og voksenopplæringsinstitusjoner.
Elevar i grunnskolen
Statistikken inneheld informasjon om grunnskoleopplæring.
Karakterer og nasjonale prøver i grunnskolen
Statistikken inneholder resultater fra nasjonale prøver og karakterer ved avsluttet grunnskole.
Utdanningsregnskap
Utdanningsregnskapet beskriver Norges utgifter til utdanningsformål

Analyser, artikler og publikasjoner

Viser 10 av 32
  1. Da ordningen med 12 timer gratis SFO per uke ble innført for førsteklassingene høsten 2022, økte deltakelsen. Det samme skjedde da tiltaket ble utvidet til 2. og 3. trinn i henholdsvis 2023 og 2024. Samtidig har kommunenes inntekter fra foreldrebetaling gått ned, mens driftskostnadene har økt.

  2. Dette notatet gir en kortfattet dokumentasjon av datagrunnlag og metode for indikatorene som er levert til Utdanningsdirektoratet, og gir svar på en del sentrale spørsmål knyttet til tolkning og omfang av indikatorene.

  3. Her finner du tekst, tabeller og figurer som gir deg korte fakta om utdanning i Norge – fra barnehage til universitet.

  4. Denne rapporten kartlegger kommuners bruk av midler til barnehage og grunnskole i Norge i 2023 og baserer seg på opplysninger fra kommuneregnskapet og KOSTRA-rapportering.

  5. Elever på femte trinn presterer dårligere i lesing på de nasjonale prøvene for 2024, sammenlignet med 2023 og 2022. Blant innvandrere er nedgangen i leseferdigheter størst.

  6. Kor mange bruker nynorsk i dag? 11,2 prosent av alle elevar i grunnskolen har nynorsk som hovudmål i 2024, for 30 år sidan gjaldt dette 17,7 prosent av elevane.

  7. Lærere i grunnskolen og deres kompetanse er dekket i en rekke tidligere kartlegginger og eksisterende statistikk, men i denne rapporten legges det særlig vekt på andre ansatte i arbeid rettet mot barna og deres kompetanse.

  8. Statistisk sentralbyrå (SSB) publiserte i januar 2017 for første gang skolebidragsindikatorer for alle grunnskolene i landet (SSB Rapport 2017/2), da for de sammenslåtte årgangene 2010 og 2011, 2012 og 2013, samt 2014 og 2015.

  9. Elever i private skoler har i snitt høyere husholdningsinntekt enn elever i offentlige skoler. Forskjellene har økt over tid. Samtidig er det store forskjeller i elevenes inntekt etter ulike typer av privatskoler.

  10. I denne rapporten ses det nærmere på private grunnskoler og videregående skoler i Norge. I rapporten sammenlignes skoler med ulike godkjenningsgrunnlag etter privatskoleloven § 2-1, og det blir redegjort for hva som kjennetegner både skolene, elevene og lærerne. En slik sammenligning blir gjort for å avdekke forskjeller mellom ulike private skoler og offentlige skoler.

Eldre analyser, artikler og publikasjoner
for delområdet grunnskoler.