15316_not-searchable
/transport-og-reiseliv/statistikker/kilt/kvartal
15316
Økte kostnader
statistikk
1999-06-15T10:00:00.000Z
Transport og reiseliv
no
kilt, Kostnadsindeks for vare- og lastebiltransport, lastebiltypar, drivstoffkostnader, dekkprisar, forsikringskostnader, ferjekostnader, bompengarLandtransport, Transport og reiseliv
false

Kostnadsindeks for vare- og lastebiltransport1.666666666666666667. kvartal 1999

Innhald

Publisert:

Du er inne i ei arkivert publisering.

Gå til den nyaste publiseringa

Økte kostnader

Totalkostnadsindeksen for lastebil viste en oppgang for alle kjøretøygruppene fra april til mai. I gjennomsnitt gikk totalkostnadsindeksene opp med 0,7 prosent. Endringene varierte lite mellom kjøretøygruppene.

Prisoppgang på dekk og reparasjonstjenester og økte kapitalkostnader bidro mest til oppgangen.

Delkostnadsindeksen for dekk viste en gjennomsnittlig oppgang på 2,3 prosent fra april til mai. Siden mai i fjor har denne delindeksen økt med 5,7 prosent i gjennomsnitt for alle gruppene.

Reparasjonsindeksene økte sist måned for alle kjøretøygrupper. I gjennomsnitt gikk den opp med 0,7 prosent. Økningen kan i hovedsak forklares med økt timepris på verkstedtjenester. De siste 12 måneder har reparasjonsindeksene i gjennomsnitt økt med 7,9 prosent.

Svak økning i dieselprisene i mai bidro til en økning i drivstoffindeksen på 0,1 prosent. I løpet av de siste 12 måneder har drivstoffindeksen økt med 2,8 prosent. Drivstoffindeksen er den samme for alle gruppene, men den inngår med ulik vekt i de enkelte totalindekser.

Kapitalkostnadsindeksen hadde en gjennomsnittlig økning på 2,7 prosent sist måned. Oppgangen skyldes dels økte avskrivningskostnader og et høyere realrentenivå. Kapitalkostnadsindeksen består i tillegg av vektårsavgift. Den har ikke endret seg siden januar i år.

De øvrige delkostnadsindeksene viste liten eller ingen endring sist måned.

For de som er interessert i vektfordelingen mellom kostnadskomponentene innenfor de enkelte grupper, viser vi til særskilt tabell publisert i Ukens statistikk nr. 14/98.

Totalkostnader for lastebiltransport