15218_not-searchable
/transport-og-reiseliv/statistikker/kilt/arkiv
15218
Lavere rente ga lavere lastebilkostnader
statistikk
2003-07-16T10:00:00.000Z
Transport og reiseliv
no
kilt, Kostnadsindeks for vare- og lastebiltransport, lastebiltypar, drivstoffkostnader, dekkprisar, forsikringskostnader, ferjekostnader, bompengarLandtransport, Transport og reiseliv
false

Kostnadsindeks for vare- og lastebiltransport2. kvartal 2003

Innhald

Publisert:

Du er inne i ei arkivert publisering.

Gå til den nyaste publiseringa

Lavere rente ga lavere lastebilkostnader

Lastebilkostnadene gikk ned 0,3 prosent i snitt fra mai til juni, til tross for økte priser på diesel. Årsaken er lavere kapitalkostnader som en følge av nedgangen i det inflasjonsjusterte rentenivået. I løpet av de siste 12 månedene har totalkostnadene steget 2,6 prosent i snitt.

Kostnadsindekser for lastebiltransport, etter kjøretøygruppe. Juni 2002-juni 2003

Nedgangen i det inflasjonsjusterte rentenivået førte til at kapitalindeksen gikk ned 1,9 prosent fra mai til juni. I løpet av de siste 12 månedene har denne indeksen gått ned 2,3 prosent.

Kapitalindeksen består av avskrivninger, rentekostnader og vektårsavgift/årsavgift. Rentekostnadene er basert på konsumprisindeksen og tremåneders NIBOR-rente fra Norges Bank, og kan derfor avvike fra bankens gjennomsnittlige utlånsrente.

Dyrere diesel

Drivstoffindeksen økte derimot med 0,7 prosent fra mai til juni. Fra juni 2002 til juni 2003 har denne indeksen, som er basert på faktiske pumpepriser på diesel den 15. i hver måned, gått opp 1,1 prosent.

De øvrige delkostnadsindeksene viser liten eller ingen endring den siste måneden.

Tabeller: