15230_not-searchable
/transport-og-reiseliv/statistikker/kilt/arkiv
15230
Dyrere diesel gir økte lastebilkostnader
statistikk
2003-01-16T10:00:00.000Z
Transport og reiseliv
no
kilt, Kostnadsindeks for vare- og lastebiltransport, lastebiltypar, drivstoffkostnader, dekkprisar, forsikringskostnader, ferjekostnader, bompengarLandtransport, Transport og reiseliv
false

Kostnadsindeks for vare- og lastebiltransport4. kvartal 2002

Innhald

Publisert:

Du er inne i ei arkivert publisering.

Gå til den nyaste publiseringa

Dyrere diesel gir økte lastebilkostnader

Totalkostnadsindeksen for lastebiltransport steg 0,2 prosent fra november til desember, hovedsakelig på grunn av økte priser på diesel. De siste tolv månedene har totalkostnadene steget med 2,9 prosent.

Kostnadsindekser for lastebiltransport, etter kjøretøygruppe. Desember 2001-desember 2002

Drivstoffindeksen økte med 2,1 prosent den siste måneden. Fra desember 2001 til desember 2002 har drivstoffindeksen gått opp 2,5 prosent.

Dieselindeksen er basert på faktiske pumpepriser per 15. desember. Dette innebærer at eventuelle prisendringer senere i måneden først vil bli fanget opp av indeksen for januar.

Prisstigning på dekk

Dekkindeksen gikk opp med 0,5 prosent fra november til desember etter prisendringer hos enkelte leverandører. I løpet av det siste året har denne delindeksen steget med 3,4 prosent.

Økning i administrasjonskostnadene

Administrasjonskostnadsindeksen økte med 3,9 prosent fra desember 2001 til desember 2002. Den siste måneden har administrasjonskostnadene gått opp med 0,1.

Lavere kapitalkostnader

Kapitalindeksen gikk ned 0,6 prosent den siste måneden, hovedsakelig på grunn av en nedgang i det inflasjonsjusterte rentenivået. De siste tolv månedene har kapitalkostnadene gått ned 0,7 prosent.

Kapitalindeksen består av avskrivninger, rentekostnader og vektårsavgift/årsavgift. Rentekostnaden er basert på konsumprisindeksen og tremåneders NIBOR-rente fra Norges Bank, og kan derfor avvike noe fra bankenes gjennomsnittlige utlånsrente.

De øvrige delkostnadsindeksene viser liten eller ingen endring den siste måneden.

Tabeller: