15232_not-searchable
/transport-og-reiseliv/statistikker/kilt/arkiv
15232
Billigere diesel - men andre kostnader opp
statistikk
2002-12-16T10:00:00.000Z
Transport og reiseliv
no
kilt, Kostnadsindeks for vare- og lastebiltransport, lastebiltypar, drivstoffkostnader, dekkprisar, forsikringskostnader, ferjekostnader, bompengarLandtransport, Transport og reiseliv
false

Kostnadsindeks for vare- og lastebiltransport3.666666666666666667. kvartal 2002

Innhald

Publisert:

Du er inne i ei arkivert publisering.

Gå til den nyaste publiseringa

Billigere diesel - men andre kostnader opp

Totalkostnadsindeksen for lastebiltransport økte med 0,4 prosent fra oktober til november, til tross for en betydelig nedgang i prisen på diesel. Økningen skyldes dyrere forsikring, økte lønnskostnader og høyere administrasjonskostnader.

Delkostnadsindeksen for drivstoff gikk ned 2,2 prosent den siste måneden som en følge av prisutviklingen på råolje. Fra november 2001 til november 2002 har drivstoffindeksen gått ned 0,8 prosent.

Totalkostnadsindeksen for lastebiltransport har steget med 3,5 prosent i løpet av de siste 12 månedene, til tross for nedgangen i prisen på diesel i samme periode.

Dieselindeksen er basert på faktiske pumpepriser per 15. november. Dette innebærer at eventuelle prisendringer senere i måneden først vil bli fanget opp av indeksen for desember.

Økning i lønn og sosiale kostnader

Lønnsindeksen økte med 2,1 prosent den siste måneden. Fra november 2001 til november 2002 har økningen vært på 6,5 prosent.

Dyrere forsikring

Forsikringsindeksen steg 3,2 prosent fra oktober til november etter prisjusteringer hos enkelte leverandører. Det siste året økte prisene med 10,2 prosent.

Økning i administrasjonskostnadene

Administrasjonskostnadsindeksen økte med 1,1 prosent fra oktober til november som en følge av generelle prisøkninger. Det siste året har denne delindeksen økt med 5,2 prosent.

Lavere kapitalkostnader

Kapitalindeksen gikk ned 1,3 prosent den siste måneden, hovedsakelig på grunn av en nedgang i det inflasjonsjusterte rentenivået. De siste tolv månedene har kapitalkostnadene gått ned 0,1 prosent.

Kapitalindeksen består av avskrivninger, rentekostnader og vektårsavgift/årsavgift. Rentekostnaden er basert på konsumprisindeksen og tremåneders NIBOR-rente fra Norges Bank, og kan derfor avvike noe fra bankenes gjennomsnittlige utlånsrente.

De øvrige delkostnadsindeksene viser liten eller ingen endring den siste måneden.

Tabeller: