15286_not-searchable
/transport-og-reiseliv/statistikker/kilt/arkiv
15286
Liten eller ingen kostnadsøkning
statistikk
2000-09-15T10:00:00.000Z
Transport og reiseliv
no
kilt, Kostnadsindeks for vare- og lastebiltransport, lastebiltypar, drivstoffkostnader, dekkprisar, forsikringskostnader, ferjekostnader, bompengarLandtransport, Transport og reiseliv
false

Kostnadsindeks for vare- og lastebiltransport2.666666666666666667. kvartal 2000

Innhald

Publisert:

Du er inne i ei arkivert publisering.

Gå til den nyaste publiseringa

Liten eller ingen kostnadsøkning

Totalkostnadsindeksen var uforandret for tømmertransport, trekkbiltransport og tankbiltransport uten henger fra juli til august. Øvrige kjøretøygrupper hadde en kostnadsvekst på 0,1 prosent i perioden. Den gjennomsnittlige kostnadsveksten for alle kjøretøygruppene var på 0,1 prosent.

De siste 12 måneder har stigningen i totalkostnadsindeksen vært på 5,7 prosent. Den største kostnadsøkningen hadde anleggstransport m/henger med 6,6 prosent. Renovasjonstransport har hatt den laveste stigningen med 4,6 prosent.

Liten nedgang i dieselprisene

Drivstoffindeksen viser en nedgang på 0,1 prosent fra juli til august. I løpet av de siste 12 månedene har drivstoffkostnadene økt med 14,8 prosent. Drivstoffindeksen er den samme for alle gruppene, men inngår med ulik vekt i de enkelte totalindeksene.

Svak økning i administrasjonskostnadene

Administrasjonskostnadsindeksen gikk i gjennomsnitt opp med 0,2 prosent fra juli til august. Stigningen skyldes i hovedsak økte leiekostnader. Den gjennomsnittlige økningen i administrasjonskostnadene har det siste året vært på 3,0 prosent.

Fortsatt vekst i kapitalkostnadene

Den gjennomsnittlige oppgangen i kapitalkostnadsindeksen siste måned var på 0,3 prosent. Den største økningen hadde langtransport med 0,4 prosent. For de øvrige kjøretøygruppene var økningen på henholdsvis 0,2 og 0,3 prosent. Denne delkostnadsindeksen består av avskrivninger, rentekostnader og vektårsavgift/årsavgift. Stigningen i indeksen skyldtes økte rentekostnader. Hittil i år har den gjennomsnittlige økningen i kapitalkostnadsindeksen vært på 5,6 prosent. Den største økningen har anleggstransport med henger hatt med 8,3 prosent, mens tankbil med henger hadde den laveste kostnadsveksten med 3,1 prosent.

Ingen endring for øvrige delkostnadsindekser

De øvrige delkostnadsindeksene viste ingen endring sist måned. I løpet av det siste året har det derimot vært en økning i alle delkostnadsindeksene for samtlige kjøretøygrupper. Den største veksten har det vært i drivstoffindeksen med 14,8 prosent i gjennomsnitt for kjøretøygruppene. Forsikringsindeksen hadde også en sterk stigning på 12,8 prosent i gjennomsnitt. Den laveste økningen har dekkindeksen hatt med i gjennomsnitt 0,6 prosent.

Tabeller: