15288_not-searchable
/transport-og-reiseliv/statistikker/kilt/arkiv
15288
Kostnadsvekst for alle gruppene
statistikk
2000-08-15T10:00:00.000Z
Transport og reiseliv
no
kilt, Kostnadsindeks for vare- og lastebiltransport, lastebiltypar, drivstoffkostnader, dekkprisar, forsikringskostnader, ferjekostnader, bompengarLandtransport, Transport og reiseliv
false

Kostnadsindeks for vare- og lastebiltransport2.333333333333333333. kvartal 2000

Innhald

Publisert:

Du er inne i ei arkivert publisering.

Gå til den nyaste publiseringa

Kostnadsvekst for alle gruppene

Totalkostnadsindeksen økte for alle kjøretøygruppene fra juni til juli. Den gjennomsnittlige kostnadsveksten var på 0,4 prosent. Første halvår har lastebilkostnadene økt med i gjennomsnitt 2,4 prosent. De siste 12 måneder har stigningen i totalkostnadsindeksen vært på 5,9 prosent.

Anleggstransport med og uten henger hadde den største kostnadsveksten i juli med henholdsvis 1,1 og 0,8 prosent. Den laveste kostnadsøkningen i perioden hadde tømmertransport og tankbil med henger med 0,2 prosent. Øvrige kjøretøygrupper hadde en økning i totalkostnadsindeksen fra 0,3 til 0,5 prosent.

Reduserte dieselpriser

Redusert dieselpris for juli bidro til en nedgang i drivstoffindeksen på 1,1 prosent. I løpet av de siste 12 måneder har drivstoffindeksen økt med 17,8 prosent. Første halvår har det vært en nedgang i drivstoffindeksen på 0,2 prosent. Drivstoffindeksen er den samme for alle gruppene, men inngår med ulik vekt i de enkelte totalindeksene.

Økte forsikringskostnader

Forsikringsindeksen gikk i gjennomsnitt opp med 2,0 prosent fra juni til juli. Fra juli i fjor til juli i år var det en gjennomsnittlig økning blant kjøretøygruppene på 12,8 prosent. Den største oppgangen siste året hadde anleggstransport med og uten henger. Økningen har vært på henholdsvis 23,5 og 19,3 prosent, mens renovasjonstransport og langtransport hadde den minste økningen med 5,9 og 6,1 prosent.

Høyere kapitalkostnader

Kapitalkostnadsindeksen hadde sist måned en gjennomsnittlig oppgang på 3,2 prosent. Denne delkostnadsindeksen består av avskrivninger, rentekostnader og vektårsavgift/årsavgift. I juli har det vært en økning i alle de tre kostnadskomponentene for de fleste kjøretøygruppene. For delkomponenten vektårsavgift/årsavgift er virkningen av endringene i vektårsavgiften, som ble gjennomført fra 1. juli, innarbeidet. Anleggstransport med og uten henger hadde den kraftigste oppgangen med 5,3 og 6,2 prosent. Første halvår har den gjennomsnittlige økningen i kapitalkostnadsindeksen vært på 5,3 prosent.

De øvrige delkostnadsindeksene viste ingen eller en liten endring sist måned.

Tabeller: