15294_not-searchable
/transport-og-reiseliv/statistikker/kilt/arkiv
15294
Svak nedgang i lastebilkostnadene
statistikk
2000-05-15T10:00:00.000Z
Transport og reiseliv
no
kilt, Kostnadsindeks for vare- og lastebiltransport, lastebiltypar, drivstoffkostnader, dekkprisar, forsikringskostnader, ferjekostnader, bompengarLandtransport, Transport og reiseliv
false

Kostnadsindeks for vare- og lastebiltransport1.333333333333333333. kvartal 2000

Innhald

Publisert:

Du er inne i ei arkivert publisering.

Gå til den nyaste publiseringa

Svak nedgang i lastebilkostnadene

Totalkostnadsindeksen for lastebiltransport gikk i gjennomsnitt ned med 0,2 prosent fra mars til april. Dette skyldes særlig lavere dieselpriser.

Den største nedgangen hadde tankbil uten henger med 0,4 prosent, mens anleggstransport uten henger hadde en svak økning på 0,1 prosent. Årets fire første måneder viste en gjennomsnittlig økning i kostnadene på 0,1 prosent. I løpet av det siste året var økningen på 4,4 prosent.

Nedgang i dieselprisene i april bidro til at drivstoffindeksen sank med 2,1 prosent. Til tross for nedgangen i april har dieselprisene økt med 17,3 prosent i løpet av det siste året. Reduksjonen i april skyldtes i stor grad endringer i råoljeprisene. Drivstoffindeksen er den samme for alle gruppene, men den inngår med ulik vekt i de enkelte totalindeksene.

Kapitalkostnadsindeksen økte i april med i gjennomsnitt 0,6 prosent. Den største økningen hadde renovasjonstransport og nærtransport med henholdsvis 1,2 og 1,1 prosent. Oppgangen i kapitalkostnadene den siste måneden skyldtes i hovedsak økte rentekostnader. Den gjennomsnittlige kostnadsveksten for alle kjøretøygruppene var på 1,1 prosent i løpet av det siste året.

Forsikringsindeksen hadde en gjennomsnittlig økning på 1,9 prosent i april. Enkelte kjøretøygrupper viste en oppgang, mens andre hadde en nedgang.

Administrasjonskostnadsindeksen viste en gjennomsnittlig økning med 0,1 prosent. Årsaken til oppgangen var økte priser på husleie og kontorrekvisita. Økningen det siste året har i gjennomsnitt vært på 0,7 prosent.

Delkostnadsindeksen for fergekostnader og bompenger viste en økning for trekkbiltransport og langtransport. Økningen var på 1,9 prosent for begge gruppene, mens de øvrige var uforandret.

De øvrige delkostnadsindeksene viste liten eller ingen endring sist måned.

Tabeller: