15296_not-searchable
/transport-og-reiseliv/statistikker/kilt/arkiv
15296
Svak økning i lastebilkostnadene
statistikk
2000-04-14T10:00:00.000Z
Transport og reiseliv
no
kilt, Kostnadsindeks for vare- og lastebiltransport, lastebiltypar, drivstoffkostnader, dekkprisar, forsikringskostnader, ferjekostnader, bompengarLandtransport, Transport og reiseliv
false

Kostnadsindeks for vare- og lastebiltransport1. kvartal 2000

Innhald

Publisert:

Du er inne i ei arkivert publisering.

Gå til den nyaste publiseringa

Svak økning i lastebilkostnadene

Totalkostnadene for lastebiltransport økte i gjennomsnitt med 0,4 prosent fra februar til mars. Den laveste økningen hadde nærtransport og langtransport med henholdsvis 0,2 og 0,3 prosent. De øvrige kjøretøygruppene hadde en kostnadsvekst på 0,4 prosent.

De siste 12 månedene økte totalkostnadsindeksene i gjennomsnitt med 5,6 prosent. Tømmertransport har hatt den største kostnadsveksten det siste året. Totalkostnadsindeksen for denne kjøretøygruppen steg med 7,0 prosent. Renovasjonstransport har hatt den laveste kostnadsøkningen med 3,7 prosent.

Økte dieselpriser i mars bidro til at drivstoffindeksen hadde en oppgang fra februar til mars med 0,9 prosent. Siden desember 1999 har denne delkostnadsindeksen økt med 7,0 prosent. Drivstoffindeksen er den samme for alle gruppene, men den inngår med ulik vekt i de enkelte totalindeksene.

Kapitalkostnadsindeksen hadde en gjennomsnittlig økning på 0,4 prosent den siste måneden. Det var store variasjoner blant kjøretøygruppene. Den største kostnadsveksten hadde kranbil med 1,1 prosent. Oppgangen i delkostnadsindeksen skyldtes dels økte avskrivninger og dels et høyere realrentenivå. Kapitalkostnadsindeksen består i tillegg av vektårsavgift. Denne avgiften ble forhøyet i januar 2000.

Delkostnadsindeksen for reparasjon og vedlikehold gikk i gjennomsnitt opp med 0,8 prosent fra februar til mars. Denne endringen skyldtes i hovedsak økte priser på deler. Størst økning de siste 12 måneder hadde trekkbil med semitrailer, tankbil og langtransport med 10,2 prosent.

De øvrige delkostnadsindeksene viste liten eller ingen endring sist måned.

Tabeller: