15302_not-searchable
/transport-og-reiseliv/statistikker/kilt/arkiv
15302
Oppgang i lastebilkostnadene
statistikk
2000-01-14T10:00:00.000Z
Transport og reiseliv
no
kilt, Kostnadsindeks for vare- og lastebiltransport, lastebiltypar, drivstoffkostnader, dekkprisar, forsikringskostnader, ferjekostnader, bompengarLandtransport, Transport og reiseliv
false

Kostnadsindeks for vare- og lastebiltransport4. kvartal 1999

Innhald

Publisert:

Du er inne i ei arkivert publisering.

Gå til den nyaste publiseringa

Oppgang i lastebilkostnadene

Totalkostnadsindeksen for lastebil viste en oppgang for alle kjøretøygruppene fra november til desember. I gjennomsnitt økte de med 1 prosent. De siste 12 måneder har totalkostnadsindeksene hatt en gjennomsnittlig økning på 2,9 prosent.

Tømmertransport har hatt sterkest kostnadsvekst i 1999. Totalkostnadsindeksen for denne kjøretøygruppen har de siste 12 måneder økt med 4,2 prosent.

Økningen i totalkostnadsindeksene fra november til desember skyldtes i hovedsak økte drivstoffkostnader. Økte dieselpriser i desember bidro til en økning i drivstoffindeksen på 4,4 prosent. Siden desember 1998 har det vært en økning på 17,4 prosent. Fra januar til desember 1999 var det en økning på 15,6 prosent. Drivstoffindeksen er den samme for alle gruppene, men den inngår med ulik vekt i de enkelte totalindeksene. Størst vektandel har den i totalkostnadsindeksen for tømmertransport.

Fra november til desember hadde kapitalkostnadsindeksene en gjennomsnittlig vekst blant kjøretøygruppene på 0,8 prosent. I kapitalkostnadene inngår rentekostnader, avskrivningskostnader og års-/vektårsavgifter.

Delkostnadsindeksene for reparasjon og vedlikehold gikk i gjennomsnitt opp med 0,4 prosent fra november til desember. De siste 12 måneder var det en gjennomsnittlig vekst blant kjøretøygruppene på 3,8 prosent.

De øvrige delkostnadsindeksene viste liten eller ingen endring sist måned.

For de som er interessert i vektfordelingen mellom kostnadskomponentene innenfor de enkelte gruppene, viser vi til særskilt tabell publisert i Ukens statistikk nummer 14/98.

Tabeller: