15306_not-searchable
/transport-og-reiseliv/statistikker/kilt/arkiv
15306
Økte lastebilkostnader
statistikk
1999-11-15T10:00:00.000Z
Transport og reiseliv
no
kilt, Kostnadsindeks for vare- og lastebiltransport, lastebiltypar, drivstoffkostnader, dekkprisar, forsikringskostnader, ferjekostnader, bompengarLandtransport, Transport og reiseliv
false

Kostnadsindeks for vare- og lastebiltransport3.333333333333333333. kvartal 1999

Innhald

Publisert:

Du er inne i ei arkivert publisering.

Gå til den nyaste publiseringa

Økte lastebilkostnader

Totalkostnadsindeksene for lastebil viste en oppgang for alle kjøretøygrupper fra september til oktober. I gjennomsnitt gikk de opp med 0,9 prosent. I løpet av årets første ti måneder økte totalindeksene i gjennomsnitt med 1,3 prosent. For tilsvarende periode i 1998 var økningen på 7,6 prosent.

Forsikringsindeksene gikk i gjennomsnitt opp med 3,3 prosent fra september til oktober. Denne delkostnadsindeksen har vært uendret for samtlige kjøretøygrupper siden juli. Fra oktober i fjor til oktober i år var det her en gjennomsnittlig økning blant kjøretøygruppene på 7,3 prosent.

Diesel har blitt noe dyrere den siste måneden, og drivstoffindeksen hadde en oppgang fra september til oktober på 1,1 prosent. Siden oktober i fjor har det vært en økning på 9,6 prosent. Hittil i år har drivstoffindeksen økt med 9,3 prosent. For tilsvarende periode i 1998 var det en nedgang på 2,1 prosent. Drivstoffindeksen er den samme for alle gruppene, men den inngår med ulik vekt i de enkelte totalindeksene.

Delkostnadsindeksene for ferje og bom økte i gjennomsnitt med 1,5 prosent fra september til oktober. Denne kostnadskomponenten har ikke endret seg for noen kjøretøygruppe siden april i år. De siste tolv måneder var det en gjennomsnittlig vekst blant kjøretøygruppene på 6 prosent.

Kapitalkostnadsindeksen hadde en gjennomsnittlig økning på 3,2 prosent i oktober. Fra oktober i fjor til oktober i år var det en gjennomsnittlig nedgang blant kjøretøygruppene på 6,1 prosent. Kapitalkostnadsindeksen består av rentekostnader, avskrivningskostnader og års-/vektårsavgifter.

Endringene i delkostnadsindeksene for reparasjon varierer noe mellom kjøretøygruppene, men i gjennomsnitt er det ingen endring fra september til oktober. Den gjennomsnittlige tolvmånedersveksten blant kjøretøygruppene i oktober er på 1,2 prosent.

De øvrige delkostnadsindeksene viste liten eller ingen endring sist måned.

For de som er interessert i vektfordelingen mellom kostnadskomponentene innenfor de enkelte gruppene, viser vi til særskilt tabell publisert i Ukens statistikk nummer 14/98.

Tabeller: