15308_not-searchable
/transport-og-reiseliv/statistikker/kilt/arkiv
15308
Lavere lastebilkostnader
statistikk
1999-10-18T10:00:00.000Z
Transport og reiseliv
no
kilt, Kostnadsindeks for vare- og lastebiltransport, lastebiltypar, drivstoffkostnader, dekkprisar, forsikringskostnader, ferjekostnader, bompengarLandtransport, Transport og reiseliv
false

Kostnadsindeks for vare- og lastebiltransport3. kvartal 1999

Innhald

Publisert:

Du er inne i ei arkivert publisering.

Gå til den nyaste publiseringa

Lavere lastebilkostnader

Totalkostnadsindeksene for lastebil viste en nedgang for alle kjøretøygruppene fra august til september. Endringene varierer fra en nedgang på 0,6 prosent for tømmertransport og anleggstransport til en nedgang på 1,3 prosent for tanktransport, renovasjonstransport og langtransport.

Totalkostnadsindeksene steg i gjennomsnitt med 0,4 prosent fra september i fjor til september i år. I løpet av årets første ni måneder økte totalindeksene i gjennomsnitt med 0,3 prosent. For tilsvarende periode i 1998 var økningen på 7,5 prosent.

I gjennomsnitt gikk totalkostnadsindeksene ned med 1,0 prosent fra august til september i år.

Nedgangen i totalkostnadsindeksene i denne perioden skyldtes i hovedsak reduserte kapitalkostnader. Kapitalkostnadsindeksen hadde en gjennomsnittlig nedgang på hele 5,7 prosent i september, noe som hovedsakelig kan forklares med et fall i realrentenivået. Kapitalkostnadsindeksen består av rentekostnader, avskrivningskostnader og års-/vektårsavgifter.

Økte dieselpriser i september bidro til en økning i drivstoffindeksen på 0,7 prosent. Hittil i år har drivstoffindeksen økt med hele 8,0 prosent. For tilsvarende periode i fjor var det en nedgang på 2,1 prosent. Drivstoffindeksen er den samme for alle gruppene, men den inngår med ulik vekt i de enkelte totalindeksene.

Delindeksen for administrasjonskostnader viste en oppgang for alle kjøretøygrupper i september. Endringene varierer mellom en økning på 0,6 og 0,7 prosent blant kjøretøygruppene. De siste 12 måneder har administrasjonskostnadsindeksen i gjennomsnitt gått ned med 0,8 prosent. Administrasjonskostnadsindeksen består av kostnadskomponentene funksjonærlønn, leiekostnader, kontorrekvisita, telefon og porto.

De øvrige delkostnadsindeksene viste liten eller ingen endring sist måned.

For de som er interessert i vektfordelingen mellom kostnadskomponentene innenfor de enkelte gruppene, viser vi til særskilt tabell publisert i Ukens statistikk nr. 14/98.

Tabeller: