15310_not-searchable
/transport-og-reiseliv/statistikker/kilt/arkiv
15310
Økte dieselpriser
statistikk
1999-09-16T10:00:00.000Z
Transport og reiseliv
no
kilt, Kostnadsindeks for vare- og lastebiltransport, lastebiltypar, drivstoffkostnader, dekkprisar, forsikringskostnader, ferjekostnader, bompengarLandtransport, Transport og reiseliv
false

Kostnadsindeks for vare- og lastebiltransport2.666666666666666667. kvartal 1999

Innhald

Publisert:

Du er inne i ei arkivert publisering.

Gå til den nyaste publiseringa

Økte dieselpriser

Totalkostnadsindeksene for lastebil gikk i gjennomsnitt opp med 0,3 prosent fra juli til august. Oppgangen skyldtes i hovedsak en økning i dieselprisene. Totalkostnadsindeksen for tømmertransport økte mest med en oppgang på 0,5 prosent.

Totalkostnadsindeksene steg i gjennomsnitt med 3,2 prosent fra august i fjor til august i år. I løpet av årets første åtte måneder økte totalindeksene i gjennomsnitt med 1,3 prosent. For tilsvarende periode i 1998 var økningen på 5,6 prosent.

Økte dieselpriser i august bidro til en økning i drivstoffindeksen på 2,5 prosent. Dette er samme økning som i foregående måned, og hittil i år har drivstoffindeksen økt med hele 7,3 prosent. For tilsvarende periode i fjor var det en nedgang på 2,1 prosent. Drivstoffindeksen er den samme for alle gruppene, men den inngår med ulik vekt i de enkelte totalindeksene. Størst betydning har den innenfor tømmertransport, noe som også forklarer hvorfor totalindeksen for denne kjøretøygruppen økte mest blant totalindeksene fra juli til august.

Kapitalkostnadsindeksen hadde en gjennomsnittlig nedgang på 0,8 prosent fra juli til august. Siden august i fjor har denne delindeksen i gjennomsnitt økt med 5,9 prosent. Kapitalkostnadsindeksen består av rentekostnader, avskrivningskostnader og års-/vektårsavgifter.

De øvrige delkostnadsindeksene viste liten eller ingen endring sist måned.

For de som er interessert i vektfordelingen mellom kostnadskomponentene innenfor de enkelte gruppene, viser vi til særskilt tabell publisert i Ukens statistikk nummer 14/98.

Tabeller: