15312_not-searchable
/transport-og-reiseliv/statistikker/kilt/arkiv
15312
Oppgang i lastebilkostnadene
statistikk
1999-08-16T10:00:00.000Z
Transport og reiseliv
no
kilt, Kostnadsindeks for vare- og lastebiltransport, lastebiltypar, drivstoffkostnader, dekkprisar, forsikringskostnader, ferjekostnader, bompengarLandtransport, Transport og reiseliv
false

Kostnadsindeks for vare- og lastebiltransport2.333333333333333333. kvartal 1999

Innhald

Publisert:

Du er inne i ei arkivert publisering.

Gå til den nyaste publiseringa

Oppgang i lastebilkostnadene

Totalkostnadsindeksen for lastebil viste en oppgang for alle kjøretøygruppene fra juni til juli. I gjennomsnitt gikk totalkostnadsindeksene opp med 0,7 prosent.

Oppgangen varierte fra 0,6 prosent for renovasjonstransport, nærtransport og anleggstransport til 0,8 prosent for langtransport og tanktransport.

Totalkostnadsindeksene steg i gjennomsnitt med 4,3 prosent fra juli i fjor til juli i år. I løpet av årets syv første måneder økte totalindeksene i gjennomsnitt med 1,1 prosent. For tilsvarende periode i 1998 var økningen på 4,2 prosent.

Økte dieselpriser i juli bidro til en økning i drivstoffindeksen på 2,5 prosent. De siste 12 måneder steg drivstoffindeksen med 5,1 prosent. Foreløpig i år har det her vært en økning på 4,7 prosent, mens endringen for tilsvarende periode i 1998 var en nedgang på 2,2 prosent. Drivstoffindeksen er den samme for alle gruppene, men den inngår med ulik vekt i de enkelte totalindeksene. Størst betydning har drivstoffindeksen innenfor tømmertransport, mens den teller minst innenfor nærtransport.

Administrasjonskostnadsindeksene gikk i gjennomsnitt ned med 0,6 prosent fra juni til juli. Endringene varierte lite mellom kjøretøygruppene. Nedgangen kom av at gruppen porto, telefon og telegram hadde en nedgang på om lag 3 prosent. Dette er blant annet et resultat av at landet nå ikke lenger er inndelt i ulike takstsoner. Den gjennomsnittlige 12-månedersveksten i juli er en nedgang på 1,2 prosent.

Forsikringskostnadsindeksene økte i gjennomsnitt med 1,6 prosent sist måned. Dette er første gang i år det er noen endring i denne delkostnadskomponenten. Fra juli i fjor til juli i år var det en gjennomsnittlig økning blant kjøretøygruppene på 5,1 prosent.

Kapitalkostnadsindeksene hadde en gjennomsnittlig oppgang på 1,4 prosent fra juni til juli. Siden juli i fjor har denne delindeksen i gjennomsnitt økt med 10,5 prosent. Den relativt sterke 12-månedersveksten skyldtes i hovedsak en kraftig økning i rentenivået i fjor høst. Foruten rentekostnader, inngår avskrivningskostnader og års-/vektårsavgifter i kapitalkostnadsindeksen.

De øvrige delkostnadsindeksene viste liten eller ingen endring sist måned.

For de som er interessert i vektfordelingen mellom kostnadskomponentene innenfor de enkelte gruppene, viser vi til særskilt tabell publisert i Ukens statistikk nummer 14/98.

Tabeller: