15314_not-searchable
/transport-og-reiseliv/statistikker/kilt/arkiv
15314
Nedgang i kostnadene
statistikk
1999-07-15T10:00:00.000Z
Transport og reiseliv
no
kilt, Kostnadsindeks for vare- og lastebiltransport, lastebiltypar, drivstoffkostnader, dekkprisar, forsikringskostnader, ferjekostnader, bompengarLandtransport, Transport og reiseliv
false

Kostnadsindeks for vare- og lastebiltransport2. kvartal 1999

Innhald

Publisert:

Du er inne i ei arkivert publisering.

Gå til den nyaste publiseringa

Nedgang i kostnadene

Totalkostnadsindeksen for lastebil viste en nedgang for alle kjøretøygruppene fra mai til juni. I gjennomsnitt gikk totalkostnadsindeksene ned med 0,5 prosent. Endringene varierte lite mellom kjøretøygruppene.

Siden juni i fjor har totalkostnadsindeksen i gjennomsnitt gått opp med 3,7 prosent. I løpet av første halvår i år var det en gjennomsnittlig økning på 0,4 prosent, mens økningen for tilsvarende periode i 1998 var på 4,0 prosent.

Nedgang i dieselprisene i juni bidro til en nedgang i drivstoffindeksen på 1,2 prosent. I løpet av de siste 12 måneder har drivstoffindeksen økt med 2,1 prosent. Første halvår i år har økningen vært på 2,1 prosent. For tilsvarende periode i fjor var det en nedgang på 1,8 prosent. Drivstoffindeksen er den samme for alle gruppene, men den inngår med ulik vekt i de enkelte totalindeksene.

Kapitalkostnadsindeksen hadde en gjennomsnittlig nedgang på 1,4 prosent sist måned. Dette skyldtes i hovedsak fall i realrentenivået. I første halvår i år har det vært en gjennomsnittlig nedgang i kapitalkostnadene på 2,2 prosent. For første halvår i 1998 viste tilsvarende tall en økning på 3,8 prosent.

Reparasjonsindeksene gikk i gjennomsnitt ned med 0,1 prosent fra mai til juni. De siste 12 måneder har reparasjonsindeksene i gjennomsnitt økt med 6,4 prosent. I første halvår i år har det vært en gjennomsnittlig økning i reparasjonskostnadene på 0,9 prosent, mens det i tilsvarende periode i fjor var en gjennomsnittlig økning på 2,0 prosent.

De øvrige delkostnadsindeksene viste liten eller ingen endring sist måned.

For de som er interessert i vektfordelingen mellom kostnadskomponentene innenfor de enkelte gruppene, viser vi til særskilt tabell publisert i Ukens statistikk nr. 14/98.

Tabeller: