Nye tall fra reiseundersøkelsen viser at nordmenn dro på 6,1 millioner feriereiser i eget land og 2,6 millioner feriereiser til utlandet i løpet av juli, august og september i år. Det var en økning på 200 tusen Reiser gjort på fritiden uavhengig av hva hensikten med reisen er. Dette kan for eksempel være en pakketur, hyttetur, camping, helsereiser, besøke venner og slektninger ol. i Norge og 300 tusen flere feriereiser til utlandet sammenliknet med samme periode i fjor.
De siste tre årene har nordmenns reisemønster for 3. kvartal vært relativt stabilt. Vi har fortsatt det høye nivået på Norgesreiser som ble vanlig under pandemien, og da alle reiserestriksjonene ble fjernet, økte reiseaktiviteten til utlandet igjen.
– Kombinasjonen av at vi opprettholdt et høyt nivå på Norgesferier og at vi var tilbake på samme nivå på ferier til utlandet som før pandemien, førte til at nordmenn satte rekord for antall feriereiser i 3. kvartal, sier seniorrådgiver Guro Henriksen i SSB.
Til tross for dyrtid og svak kronekurs, prioriterte nordmenn å reise på ferie, men det kan se ut som det var en dreining i varigheten på feriereisene. Vi dro på færre En reise med en varighet på 4 eller flere overnattinger. i 3. kvartal i år sammenliknet med i 3. kvartal i fjor, samtidig økte antallet En reise med en varighet på 1 til og med 3 overnattinger. .
– Tallene fra reiseundersøkelsen viser at nordmenn fortsatt er reiseglade. Utviklingen med flere korte og færre lange ferier kan skyldes at flere har strammere feriebudsjett. I stedet for å droppe reisen helt, kan det se ut som flere nordmenn velger å forkorte varigheten på ferien, sier Henriksen.
Ingen vekst i forbruksutgiftene på feriereiser
Nordmenn brukte 69,3 milliarder kroner på feriereiser i 3. kvartal i år noe som er omtrent uendret sammenlignet med samme periode i fjor. Ser en nærmere på tallene viser de at utgiftene til korte feriereiser økte med 17 prosent, mens utgiftene til lange feriereiser falt med 7 prosent.
– Antall feriereiser økte med 6,5 prosent fra 3. kvartal i fjor til 3. kvartal i år. Samtidig forble forbruksutgiftene til nordmenn på ferie omtrent uendret. En mulig forklaring på at utgiftene ikke følger samme vekst som reiseaktiviteten, kan være en dreining mot kortere og rimeligere feriereiser, sier Henriksen.
Kraftig reduksjon i yrkesreiser i Norge
Nordmenn reiste på til sammen 9,7 millioner reiser i 3. kvartal i år, hvorav nesten 1 millioner var Reiser i forbindelse med å kunne utføre arbeidsoppgaver utenfor det vanlige arbeidstedet.. Det ble foretatt 700 tusen yrkesreiser innenlands, noe som er 400 tusen færre enn samme kvartal i fjor, da antallet yrkesreiser i Norge nådde rekordhøyt nivå for dette kvartalet. Vi reiste på 250 tusen yrkesreiser til utlandet i 3. kvartal, omtrent like mange som for samme periode i fjor.
Reiseundersøkelsen er en utvalgsundersøkelse, noe som medfører at det er usikkerhet knyttet til de publiserte tallene. Utvalget som undersøkelsen bygger på er trukket som et tilfeldig utvalg, og denne utvalgsusikkerheten kan beregnes. Beregninger av utvalgsusikkerheten for 3. kvartal 2024 viser at de verdiene vi ville fått om vi hadde spurt samtlige nordmenn i aldersgruppen 16-79 år, istedenfor et utvalg, med 95 prosent sikkerhet ville ha ligget innenfor følgende intervaller: - Antall reiser: Publisert verdi på 9,7 millioner. Intervall: 9,2 millioner til 10,2 millioner - Antall overnattinger: Publisert verdi på 51,4 millioner. Intervall: 48,0 millioner til 54,8 millioner - Forbruk på reisen: Publisert verdi på 76,0 milliarder kroner. Intervall: 69,5 milliarder til 82,6 milliarder kroner