Blant personer som har en eller flere funksjonsnedsettelser er det en betydelig lavere andel Sysselsatte er personer som utførte inntektsgivende arbeid av minst én times varighet i referanseuken, samt personer som har et slikt arbeid, men som var midlertidig fraværende pga. sykdom, ferie, lønnet permisjon e.l.. enn hva som er tilfelle blant befolkningen ellers. Det viser blant annet Statistisk sentralbyrå sin arbeidskraftsundersøkelse.

Bevegelseshemmede er her bosatte per 31.12.2021 som i perioden 2017 – 2021 har mottatt et teknisk hjelpemiddel fra NAV, hvorav minst ett er et forflytnings¬hjelpemiddel i hht. ISO 9999 standarden. er én gruppe personer med funksjonsnedsettelse hvor tilrettelegging i form av bl.a. tekniske hjelpemidler kan bidra til deltakelse i arbeidslivet. Statistikken om levekår hos personer med funksjonsnedsettelse bidrar til å belyse at det også er forskjeller i arbeidslivs­tilknytning blant personer med bevegelseshemming, både etter kjønn og utdanningsnivå.

Bevegelseshemmede som ikke er uføretrygdet

Blant personer med funksjonsnedsettelse generelt, og bevegelses­hemmede spesielt, er det flere som er Uføretrygdet er personer med et positivt vedtak om uføretrygd fra Folketrygden i minst en måned i løpet av året. Definisjonen er uavhengig av om personen faktisk mottar en utbetaling eller ikke. Vi skiller ikke mellom graden av uføretrygd.. Det er grunn til å tro at deres tilknytning til arbeidslivet av helsemessige årsaker er svakere enn blant dem som ikke er uføretrygdet, og at det derfor ikke er like relevant å undersøke om andre forhold, f.eks. utdanningsnivå, påvirker deres sysselsetting.

I 2021 var det ifølge NAVs register over mottakere av tekniske hjelpemidler 19 352 personer i alderen 25-59 år som ikke var uføretrygdet, 8 980 menn og 10 372 kvinner. Av disse var 3 269 bevegelseshemmede, henholdsvis 1 387 menn og 1 882 kvinner. Figur 1 viser antall bevegelseshemmede i alderen 25-59 år som ikke er uføretrygdet.

Figur 1 . Bevegelseshemmede som ikke er uføretrygdet. 25-59 år. 2021. Antall

Flere kvinner enn menn har høyere utdanning

I litteraturen blir ofte utdanningsnivå løftet fram som en faktor som er med på å påvirke den enkeltes muligheter og begrensninger på ulike samfunnsområder. Det er liten forskjell mellom bevegelseshemmede som ikke er uføretrygdet og befolkningen ellers når det gjelder høyest fullførte utdanning. Det er rett nok noen nivåforskjeller. Samtidig er det flere kvinner enn menn som har høyere utdanning i begge gruppene.

Blant bevegelseshemmede som ikke er uføretrygdet er det imidlertid færre kvinner med høyere utdanning enn i befolkningen ellers. Det er også flere med bare grunnskole av begge kjønn.

Utdanningsnivå er viktig for sysselsetting

Blant bevegelseshemmede som ikke er uføretrygdet, er det blant de med høyere utdanning andelen sysselsatte er høyest. Denne forskjellen varierer noe mellom aldersgruppene. Bevegelseshemmede som ikke er uføretrygdet og som ikke har fullført mer enn grunnskolen, er sjelden i arbeid.

Figur 2. Sysselsatte bevegelseshemmede som ikke er uføretrygdet. 25-59 år. 2021. Prosent.

Bevegelseshemmede arbeider mindre heltid

I tillegg til andelen sysselsatte sier også andelen som jobber heltid noe om arbeidslivstilknytningen.  Tabell 2 viser andelen heltidsarbeidende i henholdsvis befolkningen og blant bevegelseshemmede som ikke er uføretrygdet, fordelt etter utdanningsnivå.

Bevegelseshemmede som ikke er uføretrygdet, arbeider mindre heltid enn befolkningen ellers.. Dette gjelder begge kjønn, uansett lengde på utdanningen. Det er imidlertid grunn til å understreke at utdanningens lengde ser ut til å ha større betydning for heltidsarbeid blant kvinner, og da særlig blant bevegelseshemmede som ikke er uføretrygdet.