Tall fra SSBs statistikk Banker og kredittforetak viser at innskuddene utgjør 68,3 prosent av finansieringen. På eiendelssiden er utlån den største komponenten og utgjør 73,7 prosent. 

Figur 1. Bankenes balanse februar 2023

Figur 1 gir en oversikt over bankenes balanse ved utgangen av februar 2023. Denne viser at innskudd og verdipapirgjeld er bankenes største finansieringskilder, mens utlån og verdipapirer er de største eiendelene.  

Figur 2. Kredittforetakenes balanse februar 2023

For kredittforetak er sammensetningen annerledes, da kun banker har anledning til å motta innskudd. Av figur 2 fremkommer det at kredittforetakene i hovedsak finansieres gjennom verdipapirgjeld. Obligasjoner med fortrinnsrett (OMF) utgjør 50,7 prosent av finansieringen til kredittforetakene.  

Ved utgangen av februar 2023 var 61,6 prosent av bankenes verdipapirgjeld finansiert fra utlandet, mens denne andelen var 56,3 prosent for kredittforetakene.  

– Både banker og kredittforetak henter mye av sin finansiering fra utlandet. Økt uro i internasjonale finansmarkeder kan gjøre det mer krevende for norske banker å hente utenlandsfinansiering fremover, forteller førstekonsulent Victoria Pålsson i SSB.  

Økt innskuddsandel fra kunder

Det har vært en økning i innskudd fra kunder de siste årene. I februar 2023 utgjorde innskudd fra kunder 48,5 prosent, denne andelen har gradvis økt. Ved utgangen av 2009 utgjorde innskudd fra Omfatter både innenlandsk og utenlandske husholdninger, offentlig forvaltning, ikke-finansielle foretak og finansielle foretak som ikke er kredittinstitusjoner. 41,2 prosent av finanseringen. Innskuddsandelen fra Omfatter både innenlandske og utenlandske banker, kreditt- og finansieringsforetak, statlige låneinstitutter mv., sentralbanker og multilaterale utviklingsbanker. har vært relativt stabil i samme periode og utgjorde 19,8 prosent av finanseringen i februar 2023. 

En stor andel av bankenes innskudd er såkalte transaksjonsinnskudd. Det vil si innskudd som er tilgjengelig for bruk over natten. I februar 2023 var 70,9 prosent av alle innskudd transaksjonsinnskudd.  

Figur 3. Utvikling i bankenes finansiering

 

Bankene kan finansiere seg i markedet blant annet ved å utstede verdipapirgjeld, interbanklån eller F-lån fra Norges Bank. Sertifikater- og obligasjoner utgjorde 11,4 prosent av bankenes finansiering, mens ansvarlig lånekapital utgjorde 2,7 prosent ved utgangen av februar 2023.

Bankenes egenkapital består av innskutt og opptjent egenkapital. Fondsobligasjoner, også kjent som hybridkapital, er lån som normalt tar tap før annen gjeld, inkludert ansvarlig lånekapital, men etter aksjekapitalen. Fondsobligasjoner utgjorde 6,3 prosent av bankenes egenkapital ved utgangen av februar 2023.

Utlån utgjør tre fjerdedeler av bankenes eiendeler

På bankenes eiendelsside er utlån den største komponenten. Denne andelen har holdt seg relativt stabilt i tidsrommet 2009 til 2023, hvor den har variert mellom 65,6 prosent og 77,3 prosent. Ved utgangen av februar 2023 utgjorde utlån til kunder 52,5 prosent av eiendelene. I samme periode utgjorde utlån til kredittinstitusjoner 21,3 prosent. 

I februar 2023 utgjorde verdipapirer 20,5 prosent av bankenes eiendeler. Ser vi nærmere på utviklingen knyttet til denne andelen fra 2009 til 2023, har den holdt seg relativt stabil. Denne andelen varierte mellom 17,6 prosent og 25,2 prosent av bankenes eiendeler. 

Figur 4. Utvikling i bankenes eiendeler

Utlån og obligasjoner med lang løpetid er mindre likvide enn andre eiendeler slik som kontanter, aksjer og sertifikater. Tallene fra februar 2023 viser at 6,0 prosent av bankenes eiendeler er verdipapirer med løpetid over 12 måneder.