Også i år gjør SSB alt de kan for å gi deg en liten pekepinn på hva du kan forvente deg av julegaver. Varene som er nevnt i artikkelen er et lite utvalg av varer det ble importert mye av til Norge i september, oktober og november.

– Det virker som at de mest populære gavene har en audiofunksjon. Det butikkene altså fyller varelagrene sine mest med er hodetelefoner, høyttalere og smarttelefoner. Julelåter hører selvfølgelig jula til, sier Styrk Mysen ved seksjon for utenrikshandel.  

TOPP TRE PÅ ØNSKELISTA I ÅR:

  1. Hodetelefoner
  2. Mobiltelefoner
  3. Høyttalere

Varekategoriene over blir lite produsert i Norge, og finner derfor sin naturlige plass i toppsjiktet av det som blir importert før jul, når man ser på mulige julegaver som blir importert til Norge.

Topp tre gaver som er importert til jul i år er hodetelefoner, mobiltelefoner og høyttalere.
De topp tre gavene på ønskelista har alle audiofunksjon – og kan derfor ringe jula inn.

I tillegg til varene på pallplass, er også skiutstyr populært, men ikke tradisjonelle langrennsski eller turski, for der ser det ut til at interessen kan ha avtatt noe fra 2021. 75 500 skipar i fjor ble til 46 000 skipar i samme periode i år. Snowboard-interessen ser imidlertid ut til å ha tatt seg opp, for det er importert 2,5 ganger så mange snowboard i år sammenlignet med fjoråret.

Høyere priser, mindre volum

2022 har vært et utfordrende år for internasjonale økonomien, og mange husholdninger har nok kjent på at prisene på mange varegrupper har steget en del fra i fjor. 

Det har blitt importert 131 000 juletrær i november, men de har blitt 38,7 prosent dyrere å importere siden i fjor – noe som kanskje forklarer en liten nedgang i antallet som har blitt importert, samtidig som den norske produksjon har økt.

Du har kanskje bestemt deg for hva du skal spise på julaften?

– Tallene for importert ribbe er mye lavere enn i 2021 – med en nedgang på hele 98,6 prosent. I tillegg har kiloprisen mer enn doblet seg, sier førstekonsulent Styrk Mysen.

Dersom du heller foretrekker pinnekjøtt, så er sjansen overveiende for at det er norsk pinnekjøtt du får på tallerkenen – da det kun ble importert 530 kilo til Norge i november. Hvis man kun ser på utenrikstallene for tradisjonell norsk julemat, så kan man få inntrykk av at det ikke er nok til alle – men frykt ikke, det blir jul i år også – for Norge produserer som regel det meste av dette kjøttet selv.  

Ingen regler uten unntak, for det nye året ser ut til å starte på intet annet enn et spektakulært vis. Det har nemlig vært en markant oppgang i import på antall kilo fyrverkeri fra i fjor. I år er det importert 1 027 tonn fyrverkeri – en oppgang på hele 62,5 prosent fra før nyttårsaften i fjor. Volumet har altså økt, til tross for at fyrverkeri har blitt 24,3 prosent dyrere å importere siden i fjor.  

Er tradisjonell norsk jul egentlig så norsk?

Juletrærne som er importert, er hentet fra Sverige og Danmark. Også julepynten som skal dekorere trærne kommer fra utlandet.

– Fra september til slutten av november ble det importert litt over 2 500 tonn julepynt til Norge. Nesten alt er utelukkende kinesiskprodusert. Også mange av de harde pakkene på toppen av ønskelista i år er importert fra Kina, sier førstekonsulent Styrk Mysen. 

Mye av skiutstyret stammer fra Østerrike, men flere av de 76 000 parene med alpinski kommer også fra Spania, mens langrenns- og turski også kommer fra Tsjekkia og Ukraina. Snowboardene er i tillegg til Østerrike produsert i Kina og Taiwan.  

Nordmenn spiser også mye sjokolade i julen, med en importverdi på hele 666 millioner kroner. Dette tilsvarer litt over 7 000 tonn. Sjokoladen kommer for det meste fra forskjellige steder i Europa – med Tyskland, Sverige og Danmark som som hovedeksportører til Norge.