Resultater fra CVTS for 2020 viser en nedgang i andel norske foretak som tilbød opplæring sammenlignet med 2015. 93 prosent av foretak tilbød opplæring, og i denne artikkelen fokuserer vi utelukkende på disse foretakene. Totalt sett oppga 68 prosent av disse foretakene at de gjennomførte færre opplæringsaktiviteter enn planlagt på grunn av koronarestriksjoner.  

Større andel av store foretak (250 ansatte eller flere) opplevde at opplæringsaktiviteter ble påvirket av COVID-19 enn mellomstore (50-249 ansatte) og små foretak (10-49 ansatte), til tross for at andel store foretak med opplæringstilbud ikke har gått ned i like stor grad som mellomstore og små foretak under pandemien. Planlagte opplæringsaktiviteter ble delvis avlyst på grunn av koronarestriksjoner hos 86 prosent av store foretak, 79 prosent av mellomstore foretak og 66 prosent av små foretak. 

Figur 1. Andel foretak som gjennomførte færre opplæringsaktiviteter grunnet koronarestriksjoner, etter størrelse

Næringsgruppene mest direkte påvirket av koronarestriksjoner var «bergverksdrift og utvinning », og minst påvirket var «transport og lagring» samt «bygge- og anleggsvirksomhet». 81 prosent av foretak i «bergverksdrift og utvinning», 58 prosent i «transport og lagring» og 64 prosent i «bygge- og anleggsvirksomhet» gjennomførte færre opplæringsaktiviteter enn planlagt. Imidlertid har flere foretak i bygge- og anleggsvirksomhet enn andre næringsgrupper oppgitt at høy arbeidsbelastning resulterte i lite tid for opplæring, og akkurat i denne næringsgruppen ser man den kraftigste nedgangen av opplæringstilbud. Det er rimelig å anta at COVID-19 sto bak den nedgangen, da det har ført til sykefravær og bemanningsutfordring, som skapte høy arbeidsbelastning og følgelig lite tid for opplæring.

Figur 2. Andel foretak som gjennomførte færre opplæringsaktiviteter grunnet koronarestriksjoner og høy arbeidsbelastning, etter næringsgruppe

Continuing vocational training survey (CVTS) er en europeisk undersøkelse som dokumenterer flere aspekter av opplæringsaktiviteter i foretak. Opplæring i foretak er den norske delen av CVTS og utgjør en del av Norge sine forpliktelser gjennom EØS-avtalen og deltakelse i det europeiske statistikksamarbeidet.

For å gjøre resultater fra de ulike deltakerlandene mest mulig sammenlignbare så er det standardisert på tvers av deltakerlandene hvem som mottar undersøkelsen og hvilke spørsmål som stilles så langt det lar seg gjøre.

Hvilke foretak er inkludert?

Undersøkelsen blir bare sendt ut til foretak med 10 eller flere ansatte. Alle næringer er heller ikke dekket av undersøkelsen. Foretak knyttet til næringene jordbruk, skog og fiske, offentlig administrasjon og forsvar, undervisning samt helse- og sosialtjenester er ikke inkludert i undersøkelsen.

De europeiske resultatene fra CVTS som ble gjennomført i 2021 for referanseåret 2020, ble publisertav Eurostat i oktober 2022.

Nye opplæringsmuligheter

Ikke alt var dårligere under pandemien. 37 prosent av norske foretak fikk mulighet til å arrangere opplæringsaktiviteter som ellers ikke ville ha funnet sted.

Det gjaldt særlig for store foretak. 64 prosent av store foretak, 44 prosent av mellomstore foretak og 36 prosent av små foretak arrangerte opplæringsaktiviteter under pandemien som ellers ikke ville funnet sted.

Nye opplæringsmuligheter oppsto i alle næringsgrupper. De næringsgruppene som skilte seg ut med høyest andel foretak som arrangerte nye opplæringsaktiviteter er «varehandel, reparasjon av motorvogner» og «finansierings og forskningsvirksomhet». Mer enn halvparten av foretak i «finanserings og forskningsvirksomhet» har arrangert opplæringsaktiviteter som opprinnelig ikke sto i planen.

- Det at store foretak hadde flere opplæringsmuligheter kan forklares av endring i opplæringsformen under pandemien. 94 prosent av store foretak har begynt med eller utvidet bruken av e-læring i koronatiden. Samme tendens ser man også i mindre foretak, men ikke i like stor grad. Nettbasert opplæring var ikke begrenset av smitteverntiltak. Store foretak med ressurser for den nye undervisningsformen hadde naturligvis en fordel der, sier seniorrådgiver Anna-Lena Keute i SSB.

Figur 3. Andel foretak som arrangerte opplæringsaktiviteter som ellers ikke ville ha funnet sted, etter størrelse