De siste tre årene har vært preget av en historisk høy ankomst av flyktninger til Norge. Ved inngangen til 2025 var det bosatt 333 500 personer med flyktningbakgrunn – en økning på 88 800 personer siden 2022. Hovedårsaken til den høye veksten er det store antallet ukrainske flyktninger. Etter Russlands fullskala invasjon av Ukraina i 2022, er ukrainere blitt den desidert største flyktninggruppen i Norge. Ved starten av 2025 var det bosatt 71 300 ukrainske flyktninger her i landet, viser tall fra statistikken om personer med flyktningbakgrunn.
Flest med asyl eller opphold på humanitært grunnlag
Personer med flyktningbakgrunn utgjør nå 6 prosent av hele den bosatte befolkningen ved inngangen til 2025, og nesten 35 prosent av alle innvandrere. Blant de 333 500 personene med flyktningbakgrunn, har 261 500 personer kommet som Omfatter personer med asyl eller opphold på humanitært grunnlag, overføringsflyktninger og kollektiv beskyttelse. mens 72 000 har kommet gjennom Familiegjenforening er gjenforening med ektefelle, foreldre, barn eller andre familiemedlemmer, hvor familierelasjonen oppstod før innvandring til Norge. eller Familieetablering forstås som nytt ekteskap/partnerskap der den ene parten ikke er bosatt i Norge, og der han eller hun kan få opphold på grunnlag av familieforholdet til sin bosatte partner. til en primærflyktning.
Blant primærflyktningene har 45 prosent fått innvilget asyl eller opphold på humanitært grunnlag, mens 20 prosent har kommet som overføringsflyktninger (såkalte kvoteflyktninger). Blant andre primærflyktninger har de aller fleste fått kollektiv beskyttelse.
Blant dem som er blitt familietilknyttet til en tidligere bosatt primærflyktning, har 72 prosent blitt familiegjenforent mens 28 prosent har etablert familie med en flyktning.
Syrere nest største flyktninggruppe
Ukrainere er den største flyktninggruppen som er bosatt i Norge. Blant de 71 300 ukrainske flyktningene bosatt ved inngangen til 2025, har nesten alle fått Midlertidig kollektiv beskyttelse innebærer at asylsøkere gis en tillatelse basert på gruppetilhørighet, og ikke etter en individuell vurdering. Tillatelsen innvilges for ett år, og kan forlenges i inntil tre år. For ukrainske flyktninger er det gjort en endring i utlendingsforskriften som innebærer at denne gruppen har fått forlenget midlertidig kollektiv beskyttelse utover tre år., og vises som «andre primærflyktninger» i figur 1.
Syrere er den nest største flyktninggruppen, med 38 900 bosatte ved inngangen til 2025. Blant disse har 46 prosent fått innvilget asyl eller opphold på humanitært grunnlag, 33 prosent har kommet som overføringsflyktninger mens øvrige hovedsakelig har kommet som familiegjenforente til en primærflyktning (19 prosent).
Blant andre store flyktninggrupper, med mer enn 15 000 bosatte personer ved inngangen til 2025, finner vi somaliere (26 200), eritreere (24 500), irakere (21 400), afghanere (19 100) og iranere (15 400). I alle disse flyktninggruppene har en stor andel fått innvilget asyl eller opphold på humanitært grunnlag, eller de har kommet som overføringsflyktninger. Mange av disse primærflyktningene har etter hvert mange års botid i Norge, og har fått familietilknyttede enten ved gjenforening eller gjennom familieetablering.