13024_om_not-searchable
/priser-og-prisindekser/statistikker/brrpi/kvartal
13024_om
statistikk
2009-02-13T10:00:00.000Z
Priser og prisindekser;Virksomheter, foretak og regnskap
no
true

Bedriftsrådgivning, regnskap og revisjon, prisindeks4. kvartal 2008

Innhold

Om statistikken

Definisjoner

Navn og emne

Navn: Bedriftsrådgivning, regnskap og revisjon, prisindeks
Emne: Priser og prisindekser

Ansvarlig seksjon

Seksjon for bygg- og tjenestestatistikk

Definisjoner av viktige begrep og variabler

Prisen som måles i denne indeksen er gjennomsnittlig timepris ekskl. merverdiavgift. Bedriftene bes oppgi utfakturerte (faktiske) timepriser dersom dette er tilgjengelig, alternativt benyttes listepriser (se punkt 6.1).

Bedriftsrådgivning:
Næringen er inndelt i følgende virksomhetstyper:
-Public Relations (PR) og kommunikasjonstjenester
-Strategisk rådgivning og organisasjonsutvikling
-Finansiell rådgivning
-Human resources management
-Rådgivning innen markedsføring
-Rådgivning innenfor distribusjon og logistikk
-Rådgivning i forbindelse med arbeidsprosesser
-Prosjektledelse eksklusiv bygg og anlegg
-Annen bedriftsrådgivning

De ansatte i bedriftene er inndelt i følgende kategorier:
-Partner
-Seniorkonsulent
-(Junior)konsulent

Regnskap og bokføring:
Næringen er inndelt i følgende virksomhetstyper:
-Bokføringstjenester
-Regnskapsrapportering inkludert analyse
-Årsregnskap og ligningspapirer
-Lønningstjenester

Det skilles mellom autorisert regnskapsfører og regnskapsmedarbeider i bedriftene.

Revisjon:
De ansatte i bedriftene er inndelt i følgende kategorier:
-Partner
-Senior Manager
-Manager
-Senior
-Revisjonsmedarbeider/Trainee

Standard klassifikasjoner

Gjeldende Standard for næringsgruppering (SN2002) i Statistisk sentralbyrå bygger på EU sin standard NACE Rev 1.1 . Næringsgruppen bedriftsrådgivning har kode 74.14 og næringsgruppen regnskap, bokføring og revisjon har kode 74.12.

Administrative opplysninger

Regionalt nivå

Kun på nasjonalt nivå

Hyppighet og aktualitet

Hyppighet: kvartalsvis

Aktualitet: Statistikken publiseres innen 12 uker etter kvartalets utløp

Internasjonal rapportering

Statistikken rapporteres til Eurostat

Lagring og anvendelse av grunnlagsmaterialet

Mikrodata, informasjon om utvalgsenheter og populasjon blir midlertidig lagret i programspråket SAS og blir langtidslagret som tekstfiler.

Bakgrunn

Formål og historie

Formålet med prisindeksen er å måle prisutviklingen på 1) bedriftsrådgivningstjenester 2) regnskap, bokføring og revisjonstjenester.

Nasjonalregnskapet benytter også indeksene til deflatering. Statistikken følger EU sin forordning om kortidsstatistikk.

Statistikken ble publisert første gang i 2008, med tall tilbake til 1. kvartal 2006.

Brukere og bruksområder

Statistikken benyttes i analyse og overvåkning av pris- og kostnadsutviklingen, samt i nasjonalregnskapet. Den benyttes også av andre aktører med interesse for næringsområdene, som for eksempel forsknings- og utredningsinstitusjoner og media.

Sammenheng med annen statistikk

Indeksen blir benyttet i Nasjonalregnskapet. Det blir også produsert en omsetningsindeks for næringen (men bare på 3-siffer-næringsnivå) og en strukturstatistikk . Det er en forskjell i detaljeringsnivå på foreløpige tall og endelige tall i disse statistikkene.

Lovhjemmel

Statistikkloven § 2-1, 2-2 og 2-3

EØS-referanse

Europaparlaments- og rådsforordning (EF) av 6. juli 2005 om endring av rådsforordning (EF) nr. 1165/98 om korttidsstatistikk

Produksjon

Omfang

Populasjonen for bedriftsrådgivning er alle bedrifter i Norge med næringen Bedriftsrådgivning og annen administrativ rådgivning (SN2002: 74.14). Populasjonen for regnskap, bokføring og revisjon er alle bedrifter i Norge med næringen Regnskap, bokføring og revisjon (SN2002: 74.12).

Den statistiske enheten i undersøkelsen er bedrift.

Datakilder og utvalg

Utvalget er basert på uttrekk fra SSBs Bedrifts- og foretaksregister. Prisene hentes inn fra bedriftene via egne spørreundersøkelser. Omsetningen til bedriftene er basert på opplysninger fra spørreskjemaet og opplysninger fra SSBs egen strukturundersøkelse

Bedriftsrådgivning: Fra en populasjon på om lag 6 825 bedrifter har det blitt trukket et utvalg på omtrent 160. Disse står for cirka 33,5 prosent av omsetningen i næringen. Regnskap og bokføring: Fra en populasjon på om lag 4 250 bedrifter har det blitt trukket et utvalg på omtrent 90. Disse står for cirka 10 prosent av omsetningen i næringen. Revisjon: Fra en populasjon på om lag 1 100 bedrifter har det blitt trukket et utvalg på omtrent 90. Disse står for cirka 50 prosent av omsetningen i næringen.

Vi deler bedriftene inn i grupper etter størrelse, målt ved antall sysselsatte. Vi kaller disse gruppene størrelsesstrata. Vi benytter et PPS-utvalg (Probability Proportional to Size) når vi trekker bedriftsutvalget. Det vil si at det er en relativ overvekt av de største bedriftene i næringen.

Datainnsamling, editering og beregninger

Bedriftene kan besvare undersøkelsen enten ved hjelp av postalt spørreskjema eller via IDUN (SSBs system for elektronisk utveksling av data med næringslivet). Oppgavegiverne har en svarfrist på tre uker. Hvis skjemaet ikke er kommet inn innen fristens utløp, blir det sendt ut purring med varsel om tvangsmulkt. Ny frist er en uke. Er skjemaet fortsatt ikke kommet inn, blir det fattet vedtak om tvangsmulkt. Etter at denne er vedtatt, har oppgavegiver nok en uke på å sende inn skjemaet.

Papirskjema blir lest optisk, mens de elektroniske skjemaene blir automatisk innlastet. Deretter blir alle skjema manuelt og maskinelt kontrollert og revidert. Blant annet blir prisendringer som virker urimelige, kontrollert nærmere med oppgavegiver.

Bedriftene deles inn i tre strata etter størrelse. For hver bedrift blir det regnet ut prisendringer fra basisprisperioden til statistikkperioden. Prisendringene blir aggregert og veid i henhold til bedriftens størrelsesstratum, type ansatt og type virksomhet i den rekkefølgen. I totalindeksen er alle prisendringene fra alle bedriftene inkludert. Vektene som benyttes er omsetning fordelt på de ovennevnte kategoriene. Vektene oppdateres annethvert år i forbindelse med rullering av utvalget. Vi har samlet inn prisopplysninger fra bedriftene fra 1.kvartal 2007. For å møte Eurostats krav om at basisåret i indeksen skal være 2006, har vi benyttet oss av endringene i lønnsutviklingen i næringene for å beregne indeksen tilbake til 2006.

Konfidensialitet

Der er ikke mulig å identifisere bedriftssensitiv informasjon ut fra statistikken.

Bruk av innsamlede data fra oppgavegivere vil skje i samsvar med statistikklovens bestemmelser

Sammenlignbarhet over tid og sted

Indeksserien går tilbake til 1. kvartal 2006, der 1-4.kvartal 2006 er basert på lønnsutviklingen i næringene. Fra 1.kvartal 07 er indeksene basert på prisopplysninger fra bedriftene i utvalget. For bedriftsrådgivning er det benyttet samme beregningsmetode for hele perioden. For regnskap, bokføring og revisjon ble det i de første 4 kvartalene (1.kv 07 – 4.kv 07) spurt om omsetning og timer. Vi gjorde om spørreskjemaene til 1.kv 08, og spurte direkte om timepris i stedet.

Nøyaktighet og pålitelighet

Feilkilder og usikkerhet

Generelt sikrer produksjonsrutinene at det blir utført kontroller både på detaljert nivå og aggregert nivå. Oppgavegiver blir kontaktet hvis noe kan tyde på at skjemaet er feil utfylt. Et eksempel er at oppgavegiver oppgir samme pris to kvartal på rad.

Som i alle utvalgsbaserte undersøkelser er det frafall, enten fordi oppgavegiver ikke returnerer skjema (totalfrafall), eller at skjemaet er mangelfullt utfylt (partielt frafall). Svarprosenten på undersøkelsene ligger på rundt 95 prosent.

Utvalgsskjevhet og utvalgsvarians er ikke beregnet.

Under antagelsen om at priser utvikler seg homogent i alle elementære grupper som er satt opp, kan man beregne et 95 prosent konfidensintervall ved å ta indeksverdien og trekke fra og legge til standardavviket multiplisert med tallet 2. Dette innebærer at en har 95 prosent konfidens om at intervallet dekker den virkelige (ikke-estimerte) indeksverdien.