13214_om_not-searchable
/priser-og-prisindekser/statistikker/bilutleie/kvartal
13214_om
statistikk
2009-02-12T10:00:00.000Z
Priser og prisindekser;Virksomheter, foretak og regnskap
no
true

Bilutleie, prisindeks4. kvartal 2008

Innhold

Om statistikken

Definisjoner

Navn og emne

Navn: Bilutleie, prisindeks
Emne: Priser og prisindekser

Ansvarlig seksjon

Seksjon for bygg- og tjenestestatistikk

Definisjoner av viktige begrep og variabler

Prisen: Prisen som måles i denne prisindeksen er inkludert eventuelle tillegg for ekstra tid/kjørelengde, forsikringer, eventuell flyplassavgift eller andre tillegg. Merverdiavgift, drivstoffutgifter og eventuelle enveisgebyr er ikke inkludert.

Standard klassifikasjoner

Kundegruppe: I prisindeksen skilles det mellom utenlandske turister, husholdninger/privatpersoner, samt privat og offentlig eide foretak.

Bilgruppe: Bransjen opererer med en felles standard for bilgrupper. Vi samler inn prisdata for bilklasse B og C, de to største bilgruppene i markedet. Bilgruppe B kan sammenstilles med klassifiseringen CCMN i den internasjonale ACRISS-standarden. Det vil si at det er en bil i kompaktklassen (C) med 2 eller 4 dører (C), manuelt gir (M) og uten aircondition (N). Bilgruppe C kan sammenstilles med klassifiseringene CDMR og CDMN. Det vil si en bil i kompaktklassen (C, men større enn i bilgruppe B) med 4 dører (D), manuelt gir (M) og med (R) eller uten (N) aircondition. Eksempel på bilgruppe B: Ford Fiesta, bilgruppe C: Ford Focus.

Administrative opplysninger

Regionalt nivå

Kun på nasjonalt nivå

Hyppighet og aktualitet

Hyppighet: kvartalsvis

Aktualitet: Statistikken publiseres ca. 8 uker etter kvartalets utløp

Internasjonal rapportering

Inngår i nasjonalregnskapets rapportering til Eurostat.

Lagring og anvendelse av grunnlagsmaterialet

Mikrodata blir lagret som Excel-filer.

Bakgrunn

Formål og historie

Formålet med prisindeksen er å måle prisutviklingen for bilutleiemarkedet. Statistikken er publisert siden 2006, med tall tilbake til 1. kvartal 2004.

Brukere og bruksområder

Indeksen benyttes i analyse og overvåkning av pris-/kostnadsutviklingen, samt i nasjonalregnskapet. Den benyttes også av andre aktører med interesse for bilutleiemarkedet, som for eksempel forsknings- og utredningsinstitusjoner og media.

Sammenheng med annen statistikk

Indeksen benyttes i nasjonalregnskapet

Lovhjemmel

Statistikkloven § 2-1, 2-2 og 2-3

EØS-referanse

Rådsforordning (EF) nr. 2223/96 om det europeiske systemet for nasjonale og regionale regnskaper når det gjelder prinsipper for måling av priser og volumer.

Kommisjonsbeslutning 98/715/EF av 31. mars 1998 om klargjøring av vedlegg A til rådsforordning (EF) nr. 2223/96 om det europeiske systemet for nasjonale og regionale regnskaper når det gjelder prinsipper for måling av priser og volumer.

Produksjon

Omfang

Populasjonen er alle bedrifter i Norge med næringen Bilutleie (SN2002: 71.10). Den statistiske enheten i undersøkelsen er kjede.

Datakilder og utvalg

SSB mottar prisdata til statistikken fra hovedkontorene til de største kjedene i næringen. Hovedkontorene har prisdata for alle utleiestedene som tilhører kjeden.

Utvalget består av fire kjeder som til sammen utgjør 350 bedrifter/utleiesteder.

Datainnsamling, editering og beregninger

Data blir samlet inn ved hjelp av elektronisk spørreskjema. Oppgavegiverne har en svarfrist på tre uker. Spørreskjemaet er underlagt oppgaveplikt, dvs. at oppgavegiver er pliktig til å besvare skjemaet.

Data blir manuelt kontrollert og revidert. Blant annet blir prisendringer som virker urimelig store kontrollert nærmere med oppgavegiver.

Ved beregning av prisindeksen brukes det en formel av typen Paasche. For hver kjede i utvalget beregnes det først delindekser for tre forskjellige kundegrupper fordelt på to bilklasser. Disse aggregeres til delindekser for hver kundegruppe, og til slutt til en total indeks som inkluderer alle kundegrupper. Vektene som benyttes er kjedenes inntekter per kundegruppe og bilklasse i det aktuelle kvartalet.

Konfidensialitet

Ikke relevant

Sammenlignbarhet over tid og sted

Indeksserien går tilbake til 1. kvartal 2004 og det er benyttet samme beregningsmetode for hele perioden.

Nøyaktighet og pålitelighet

Feilkilder og usikkerhet

Et eksempel på dette kan være at kjeden har feilfordelt transaksjonene på de ulike kundegruppene. Målefeil (dvs. at oppgavegiver gir feil opplysninger) er forsøkt unngått ved oppbygging av et kontrollsystem. Hvis vi har mistanke om målefeil vil oppgavegiver bli kontaktet for å kontrollere at opplysningene faktisk stemmer.

Svarinngangen er normalt på 100 prosent.

Utvalget utgjør om lag 350 av totalt ca. 425 utleiestasjoner i næringen. Det er ikke gjort beregninger som måler utvalgsfeilen.