KPI steg 0,2 prosent fra mai til juni, og var i juni 3,0 prosent høyere enn for ett år siden.
– Prisutviklingen fra mai til juni i år var for de fleste varer og tjenester nokså lik prisutviklingen vi så for samme periode i fjor. Det gjør at tolvmånedersveksten i KPI holdt seg uendret fra forrige måned, sier Camilla Rochlenge, seniorrådgiver i Statistisk sentralbyrå.
Utviklingen i prisene på strøm og flyreiser trakk i hver sin retning, og bidro til den uendrede veksttakten.
– Prisene på strøm falt fra mai til juni i år, mens de steg på samme tid i fjor. Dette trekker tolvmånedersveksten ned. Samtidig steg prisene på flyreiser mer i år sammenlignet med på samme tid i fjor, som trekker prisveksten opp, sier Rochlenge.
Prisene på elektrisitet inkludert nettleie falt 6,2 prosent fra mai til juni, mens prisene på passasjertransport med fly steg 18,0 prosent i samme periode.
Oppgang i KPI-JAE
Ser vi bort fra energivarene steg prisveksten fra mai til juni. KPI-JAE var i juni 3,1 prosent høyere enn på samme tid i fjor, opp fra 2,8 prosent i mai. Prisene for passasjertransport med fly steg fra mai til juni, og var i juni 7,4 prosent høyere enn for ett år siden.
– Flybillettprisene stiger som regel i takt med etterspørselen rundt sommerferiemånedene. Dette så vi også i år, og det var særlig økte priser på utenlandsflyvninger som bidro til økt prisvekst for flyreiser, sier Rochlenge.
Samtidig steg prisene på pakketurer med 2,1 prosent fra mai til juni, mens de falt på samme tid i fjor.
– Oppsummert stiger prisene på fly og pakkereiser til utlandet raskere i år sammenlignet med i fjor, noe som trekker veksttakten i KPI-JAE oppover, sier Rochlenge.
Prisutvikling på klær og mat demper oppgang
Ser vi på varegruppene som demper oppgangen i veksttakten finner vi klær og matvarer.
Prisene på klær falt 3,0 prosent fra mai til juni, som er et uvanlig sterkt fall til juni måned å være. Dette bidro til at de i juni var 4,4 prosent lavere enn for ett år siden. Dette kan blant annet skyldes diverse sommersalg.
Fra mai til juni steg matvareprisene med 1,4 prosent.
– Matvareprisene steg den siste måneden, men saktere sammenlignet med i fjor. Dette trekker tolvmånedersveksten i matprisene ned, sier Camilla Rochlenge.
Til tross for dette var fortsatt matvareprisene 4,4 prosent dyrere i juni sammenlignet med for ett år siden.
Blant matvarene som bidrar til fortsatt høy prisvekst på mat finner vi for eksempel sjokolade og kaffe. Disse har steget med henholdsvis 22,0 og 20,4 prosent det siste året. Andre matvaregrupper med høy prisvekst er egg og storfe.
Prisene på iskrem falt med 2,1 prosent fra mai til juni, men var fortsatt 1,7 prosent høyere i juni år enn i fjor.
I januar økte terskelverdien for å utløse direktestøtte per kilowattime til 75 øre (ekskl. merverdiavgift) fra 73 øre. Strømstøtteordningen er rettet mot husholdninger, felles målt forbruk i boligselskap og gårdsbruk. Når markedsprisen overstiger 75 øre/kWh, dekker staten 90 prosent av strømprisen over dette nivået. Støtten baseres på gjennomsnittlig pris per time i det prisområdet husholdningen tilhører, og gis for et månedlig strømforbruk på opptil 5000 kilowattimer. I januar til og med mars innføres en lavere alminnelig sats for el-avgiften. Fra april og ut året 2025 gjelder alminnelig sats. Begge øker sett i forhold til satsene for tilsvarende perioder i 2024 (regjeringen.no). El-avgiften inngår i KPI i beregningen av indeks for nettleie.