Innhold i artikkelen:
- SSBs kartportal (kart.ssb.no)
- Geonorge
- Rutenettstatistikk
- Datasett med dynamiske avgrensninger
- Statistikk etter administrative inndelinger
SSBs kartportal (kart.ssb.no)
SSBs kartportal kart.ssb.no er stedet SSB nå har samlet all nedlastning/innsyn av SSBs geodataprodukter, som tettsteder, sentrumssoner, m.fl. Her finnes også statistikk på rutenett, for eksempel for folkemengde, bygninger og boliger. Du kan også dele innholdet på nettsteder, andre kartportaler og i sosiale medier. Kart.ssb.no kom i ny versjon fra juli 2025, med forbedrede og mer tidsriktige muligheter for brukerne, samt at produktene blir tilgjengelig samtidig med publisering av statistikken. De aller fleste produkter i SSBs kartportal skal ha oppføringer i Norges metadataportal for offentlige Geodata: Geonorge. Her er SSBs oppføringer. Kontakt gisressurssenter@ssb.no for mer informasjon.

Geonorge
De aller fleste av SSBs geodata- og kartprodukter skal ha oppføringer i Norges metadataportal for offentlige Geodata: Geonorge.no. Her er SSBs oppføringer. Enkelte av SSBs datasett er også direkte nedlastbare fra Geonorge, da de som er del av det som kalles DOK (Det offentlige Kartgrunnlaget). SSBs DOK-datasett, med unntak av SSB-arealbruk, er også nedlastbare fra kart.ssb.no
Rutenettstatistikk
I en del sammenhenger vil det være hensiktsmessig å presentere statistikk på et fast geografisk rutenett. Til dette er det fastsatt et eget nasjonalt standard rutenett for statistikk. Fordelen med rutenett er nettopp at de er faste og like store avgrensinger, i motsetning til for eksempel kommuner som varierer i størrelse både mellom kommuner og over tid (for eksempel pga kommunesammenslåinger).

Mer informasjon finnes i et eget notat om rutenett og bruk av statistikk på ruter.
SSB utarbeider årlig ferdig kartkoblede rutenettstatistikker for en rekke statistikkfelt, for rutestørrelsene: 250 x 250 meter, 1 x 1 kilometer og 5 x 5 kilometer. Disse er tilgjengelig for innsyn og nedlastning (til bruk i GIS-programvarer) på kart.ssb.no, samt tomme rutenett for inndelingene. Tomme rutenett for andre inndelinger kan lastes ned her.
Rutenettstatistikken er produsert årlig siden 2001
For nedlastning og innsyn se kart.ssb.no
Rutenettstatistikken er produsert årlig siden 2008
For nedlastning og innsyn se kart.ssb.no
Rutenettstatistikken er produsert årlig siden 2008
For nedlastning og innsyn se kart.ssb.no
Rutenettstatistikken er produsert årlig siden 2013
For nedlastning og innsyn se kart.ssb.no
Rutenettstatistikk ble lagd for perioden 2008-2015. Kontakt gisressurssenter@ssb.no for nærmere informasjon
Rutenettstatistikk ble lagd for perioden 2008-2016. Kontakt gisressurssenter@ssb.no for nærmere informasjon
For Dynamiske avgrensninger og rutenettstatistikk se kart.ssb.no
SSB har definert rutenett for bruk av offisiell statistikk (se Documents 2009/9). Ved hjelp av rutenett-ID kan rutenettstatistikk knyttes til kart.
Her kan fast rutenett for offisiell statistikk lastes ned i ulike rutestørrelser. Dataene ligger i Shapeformat. De er i projeksjonen UTM sone 33 med datum WGS 84. Filene er komprimert med Winzip:
(L) Landsdekkende filer. Kan også dekke havområder.
SSB0250M (L) Rutestørrelse 0,0625 km2 - nedlastbar fra kart.ssb.no
SSB0500M (L) Rutestørrelse 0,25 km2
SSB001KM (L) Rutestørrelse 1 km2 - nedlastbar fra kart.ssb.no
SSB002KM (L) Rutestørrelse 4 km2
SSB005KM (L) Rutestørrelse 25 km2 - nedlastbar fra kart.ssb.no
SSB010KM (L) Rutestørrelse 100 km2
SSB025KM (L) Rutestørrelse 625 km2
SSB050KM (L) Rutestørrelse 2 500 km2
SSB100KM (L) Rutestørrelse 10 000 km2
SSB250KM (L) Rutestørrelse 62 500 km2
SSB500KM (L) Rutestørrelse 250 000 km2
Datasett med dynamiske avgrensinger
I en del sammenhenger er det interessant å følge utvikling over tid for fenomener som ikke følger administrative inndelinger. Eksempler på dette er avgrensing av tettbygde områder (datasettet tettsteder) og sentrumssoner.

Tettsteder er geografiske områder som har en dynamisk avgrensing, og antall tettsteder og deres yttergrenser vil endre seg over tid avhengig av byggeaktivitet og befolkningsutvikling.
Tettstedsdefinisjonen:
- En hussamling skal registreres som et tettsted dersom det bor minst 200 personer der (ca. 60-70 boliger).
- Avstanden mellom husene skal normalt ikke overstige 50 meter. Det er tillatt med et skjønnsmessig avvik utover 50 meter mellom husene i områder som ikke skal eller kan bebygges. Dette kan f.eks være parker, idrettsanlegg, industriområder eller naturlige hindringer som elver eller dyrkbare områder. Husklynger som naturlig hører med til tettstedet tas med inntil en avstand på 400 meter fra tettstedskjernen. Disse husklyngene kalles tettstedssatellitter.
SSB oppdaterer tettstedsavgrensningene hvert år og legger ut de digitale grensene for nedlasting.
Digitale grenser for tettsteder, nedlastning og innsyn
For nedlastning og innsyn av grensene for tettsted se kart.ssb.no. Her ligger årsdatasett tilbake til 2016. Tettstedsgrenser er blitt produsert siden 2003, men forbedrede metoder gjør at grensene i eldre datasett ikke er direkte sammenlignbare med de produsert fra og med 2016. For info om eldre datasett kontakt gisressurssenter@ssb.no
Sentrumssoner avgrenses også hvert år og legges ut for nedlasting. SSB definerer sentrumssoner slik:
- En sentrumssone er et område satt sammen av en eller flere sentrumskjerner og en sone på 100 meter rundt.
- En sentrumskjerne er et område med mer enn tre ulike hovednæringsgrupper med sentrumsfunksjoner. I tillegg til detaljvarehandel, må offentlig administrasjon eller helse- og sosialtjenester eller annen sosial og personlig service være representert. Avstanden mellom bedriftene skal ikke være mer enn 50 meter. Det må være minst 50 ansatte.
Digitale grenser for sentrumssoner (3 lag), nedlastning og innsyn
For sentrumssoner produseres 3 datalag: Handels- og servicesoner, Sentrumsanalyseruter og Sentrumssoner. For nedlastning og innsyn av disse for siste eksisterende år se kart.ssb.no. For info om eldre datasett kontakt gisressurssenter@ssb.no
Potensielt tilgjengelig strandsone er et geografisk område som avgrenses hvert år. Grensene vil endre seg over tid avhengig av byggeaktivitet.
SSB definerer tilgjengelig strandsone slik:
- 100-metersbeltet lands hovedlandets kystlinje som ikke er påvirket av bygninger og bygningsnært areal, dyrket mark, jernbane og vei.
- Bygningsnært areal er strandsoneareal som er bebygget (bygningers grunnflate uansett bygningstype) eller ligger 50 meter fra ytterveggen av boliger (med unntak av naust, båthus og sjøbuer), industribygninger og hotellbygninger.
SSB oppdaterer avgrensning av tilgjengelige strandsone hvert år.
Datasettene er veldig store og pr nå ikke egnet for direkte nedlastning fra SSBs kartportal. Ta kontakt med gisressurssenter@ssb.no for mer informasjon.
Fritidsbyggområder (Tettbygde og Sammenhengende) avgrenses hvert år og legges ut for nedlastning. Formålet med datasett og statistikk er å kunne følge arealutviklingen på fritidsbebyggelse i Norge, ved å følge utviklingen av antall fritidsbygg innen fritidsbyggområder etter bygningstype og områdestørrelse over tid.
Med tettbygde fritidsbyggområde menes en samling med minst 5 fritidsbygg, der avstanden mellom byggene ikke overstiger 75 meter
- Datakilder for avgrensing av områdene:
a. Kategorien Fritidsbolig i bygningsregisteret til Matrikkelen.
(Bygningstyper 161, 162 og 163)
b. Arealfigurer i SSBs kartdatasett : Arealbruk (SSB-Arealbruk) - Størrelse på fritidsbyggområdene > inndeling etter antall fritidsbygg i området
Innenfor fritidsbyggområder:
- Store områder: 50 eller flere fritidsbygg
- Middels områder: 25 til 49 fritidsbygg
- Små områder: 5 til 24 fritidsbygg
Utenfor fritidsbyggområder:
- Enkeltstående fritidsbygg: øvrige fritidsbygg, enkeltstående eller i en samling med inntil 4 fritidsbygg
Med sammenhengende fritidsbyggområde er kriteriene stort sett lik de for tettbygd. Forskjellen er for avstand, hvor nærme fritidsbygg må være for å inngå i en "samling". Denne økes til 500 meter, kontra 75 meter for de tettbygde områdene.
Digitale grenser for fritidsbyggområder (2 lag), nedlastning og innsyn
For fritidsbyggområder produseres 2 datalag: Tettbyde fritidsbyggområder og Sammenhengende fritidsbyggområder. Disse er produsert årlig siden 2002. For nedlastning og innsyn av disse se kart.ssb.no.
Statistikk etter administrative inndelinger
SSB publiserer jevnlig statistikk på ulike administrative inndelinger i sin statististikkbank, som er åpent tilgjengelig. SSB har for øyeblikket ingen egen kartvisualisering av disse tallene. Brukere kan selv laste ned tall og evt. koble disse til kartverkets kartdata over administrative inndelinger, i egne egnede verktøy.
Eksempler på administrative inndelinger er kommuner, fylker, grunnkretser og bydeler. Kartverket produserer kart og geodata for gjeldende og historiske administrative inndelinger. Disse er tilgjengelig for nedlastning på Geonorge.no
- SSBs Alle endringer i de regionale inndelingene
- SSBs Standard for kommuneinndeling
- Kartverkets dataserie "Administrative enheter - historiske versjoner" (se Geonorge.no)
Historiske kommunegrenser med forbedret grensenøyaktighet, 1986-2019.
I 2020 hadde SSB et prosjekt hvor de gjenskapte historiske kommunegrenser med forbedret grensenøyaktiget, for alle år tilbake til 1986. Se mer info om dette på Geonorge. Kontakt gisressurssenter@ssb.no for ønsket tilgang til datasettet.
