Hvor mye pendling er det mellom kommuner?
Publisert:
Mange personer bor i en kommune og jobber i en annen. Statistisk sentralbyrå presenterer her en grafisk fremstilling av pendlingsstrømmer mellom kommuner.
- Tallene er hentet fra
- Sysselsetting, registerbasert
- Artikkelen er en del av serien
- Sysselsetting, registerbasert (arkiv)
Tallene er hentet fra den registerbaserte sysselsettingsstatistikken og statistikkbanktabell 03321 og viser hvor mange sysselsatte som pendler mellom kommuner. Tallene sier ikke noe om når eller hvor ofte man pendler, eller om man f.eks. har hjemmekontor (se mer om kvalitet i faktaboksen nedenfor).
Med pendling menes her at man bor i en kommune (bostedskommunen) og arbeider i en annen (arbeidsstedskommunen). Bostedskommune er kommunen man er bosatt ifølge Folkeregisteret, mens arbeidssted bestemmes av beliggenhetsadressen til virksomheten hvor personen arbeider.
36 prosent jobber utenfor egen kommune
Tall for 4. kvartal 2019 viser at 36 prosent av alle sysselsatte jobbet i en annen kommune enn den de var bosatt i. Dette tilsvarer nærmere 960 000 personer. De resterende 1 740 000 jobber og bor i samme kommune.
Pendling etter kjønn, alder og næring
I statistikkbanken (under overskriften «Pendling») har vi i tillegg til statistikkbanktabell 03321 også en tabell som viser antall sysselsatte som pendler inn og ut av kommunen etter kjønn og alder (se eksempel i tabell 1) samt en tabell som viser fordeling etter næring (se eksempel i tabell 2).
- Tabell 1. Sysselsatte etter inn- og utpendling fra kommuner. 4. kvartal 2019
- Tabell 2. Sysselsatte som pendler inn til regionen, etter næring. Fylke. 4. kvartal 2019
Kontakt
-
Christoffer Berge
-
Stine Bakke
-
SSBs informasjonstjeneste