19507_om_not-searchable
/natur-og-miljo/statistikker/stavlren/aar
19507_om
statistikk
2009-05-06T10:00:00.000Z
Natur og miljø
no
true

Avløps- og renovasjonsvirksomhet, strukturstatistikk2007

Innhold

Om statistikken

Definisjoner

Navn og emne

Navn: Avløps- og renovasjonsvirksomhet, strukturstatistikk
Emne: Natur og miljø

Ansvarlig seksjon

Seksjon for industri og FoU-statistikk

Definisjoner av viktige begrep og variabler

Bedrift
I Standard for næringsgruppering (SN) er bedrift definert som en lokalt avgrenset funksjonell enhet hvor det hovedsakelig drives aktiviteter som faller innenfor en bestemt næringsgruppe.

Standard klassifikasjoner

Beliggenhet
Beliggenheten er i samsvar med kommuneinndelingen pr. 1. januar 1995. I enkelte næringer kan et foretak drive virksomheter i flere kommuner og fylker uten å være delt i flere bedrifter. I slike tilfeller er foretakets samlede virksomhet registrert der foretaket har sin kontoradresse.

Administrative opplysninger

Regionalt nivå

Nasjonalt nivå.

Hyppighet og aktualitet

Årlig.

Internasjonal rapportering

Ingen.

Lagring og anvendelse av grunnlagsmaterialet

Mikrodata, informasjon om utvalgsenheter og populasjon lagres midlertidig i programspråket SAS og langtidslagres som tekstfiler.

Bakgrunn

Formål og historie

Statistikken skal vise strukturen i næringsområdet Avløps- og renovasjonsvirksomhet. Statistikken ble første gang publisert i 1995.

Brukere og bruksområder

Den årlige strukturstatistikken produseres med bakgrunn i nasjonalregnskapets (NR) behov for data.

Sammenheng med annen statistikk

Strukturstatistikken for Avløps- og renovasjonsvirksomhet er en del av Statistisk sentralbyrås næringsstatistikk som dekker de fleste næringer. I tillegg til strukturstatistikk publiseres det også ulike korttidsstatistikker for de enkelte næringer. Disse viser tall for kortere tidsrom enn et år og vanligvis for hele landet under ett.

En del av populasjonen innen næring 90, Avløps- og renovasjonsvirksomhet, dekkes også av følgende statistikker:

Kostra, Kommunal avløpsstatistikk: http://www.ssb.no/var_kostra

Kostra, Husholdningsavfall, kommunalt: http://www.ssb.no/avfkomm/

Dette gjelder i første rekke interkommunale selskaper med momsplikt. I motsetning til strukturstatistikken inkluderes det i statistikkene nevnt ovenfor også bedrifter underlagt stats- og trygdeforvaltningen, kommuner og fylkeskommuner.

Lovhjemmel

Statistikkloven §2-2 og §2-3.

EØS-referanse

Ingen.

Produksjon

Omfang

Statistikk for Avløps- og renovasjonsvirksomhet er inndelt etter NACE-standard og omfatter næringen:

90 Avløps- og renovasjonsvirksomhet.

Datakilder og utvalg

Opplysningene blir hentet inn ved hjelp av Manntallet over merverdiavgiftspliktige (Momsregisteret), elektroniske næringsoppgaver, samt Arbeidsgiver- og arbeidstakerregisteret (Aa-registeret).

Til hjelp ved innhenting av opplysningene har vi nyttet Det sentrale bedrifts- og foretaksregister i Statistisk sentralbyrå. For ajourføring av dette registeret er Momsregisteret, Enhetsregisteret samt ulike opplysninger fra bransjeorganisasjoner og direkte fra enkelte foretak benyttet.

Fulltelling.

Datainnsamling, editering og beregninger

Det er innhentet omsetningstall fra årsregnskap i Regnskapsregisteret i Brønnøysund. Videre er det innhentet omsetningstall for bedrifter fra Momsregisteret og fra elektronisk rapporterte næringsoppgaver. For de øvrige foretakene er omsetningen innhentet ved hjelp av strukturundersøkelsen i Statistisk sentralbyrå.

På denne måten får vi inn opplysninger fra samtlige foretak.

Det er foretatt kontroller og opprettinger av skjemaopplysninger for de foretakene som inngår i utvalget.

Revisjonen av datamaterialet foretas etter kontroller i Bedrifts- og foretaksregisteret og, hvor nødvendig, etter rådføring med oppgavegiver.

Ingen variabler er estimert.

Konfidensialitet

Dersom færre en tre enheter ligger til grunn for en celle i en tabell blir ikke tallene offentliggjort. Årsaken er fare for identifisering ved at tallet kan føres tilbake til oppgavegiver. Særlig gjelder dette ved offentliggjøring av tall på lavt geografisk nivå. Dette blir løst ved å undertrykke disse tallene i tabellen.

Sammenlignbarhet over tid og sted

Ved sammenligning mot tidligere publiserte tall skal en være oppmerksom på at ajourføring av næringer i Bedrifts- og foretaksregisteret har medført revideringer av statistikken for 2000. Tall for 2000-publikasjonen er rettet opp ifølge revideringene og kan derfor avvike fra det som tidligere er publisert.

Nøyaktighet og pålitelighet

Feilkilder og usikkerhet

Resultatene fra en statistisk undersøkelse vil som regel inneholde visse innsamlings- og bearbeidingsfeil. Innsamlingsfeil oppstår ved at oppgavegiveren på grunn av glemsel, misforståelse av spørsmål e.l. gir feil svar. Bearbeidingsfeil er feil ved koding eller feil som oppstår ved overføring av opplysninger fra spørreskjemaet til maskinlesbart medium eller under revisjonen.

I skjemabaserte undersøkelser vil det alltid være et visst frafall. Dette fordi noen oppgavegivere enten ikke returnerer sine skjema eller returnerer dem i ufullstendig utfylt stand. Foretak som ikke returnerer sine skjema behandles på samme måte som foretakene som ikke er med i utvalget.

Undersøkelsen er basert på fulltelling.

Omfanget av feil i de administrative registrene er vanskelig å anslå. Eksempel på registerfeil kan være manglende oversikt over geografiske inndelinger av virksomhetene. Dette gjør det vanskelig å fordele inntekter og kostnader på region.