Et Discussion Paper er en foreløpig versjon av et forskningsarbeid som forfatterne ønsker diskusjon rundt og innspill på, før de eventuelt reviderer og prøver å få publisert en endelig versjon i et vitenskapelig tidsskrift. Discussion papers blir kommentert av andre forskere i SSB før publisering, men både konklusjoner og metodevalg står for forfatterens egen regning.

Først i denne artikkelen gjør vi en tverrfaglig vurdering av begrepet `klimanøytral´og hva som finnes av praktisk gjennomførbare tiltak mot 2030. Deretter gjennomfører vi en makroøkonomisk, numerisk analyse med modellen SNOW av noen politikkscenarioer. Analysen fanger opp samspill mellom klimanøytralitetsmålet og andre klimapolitiske mål Norge har for 2030 og sammenlikner de samfunnsøkonomiske effektene av en strategi som legger vekt på innenlandske tiltak med en strategi der kvotekjøp står sentralt. Tilslutt vurderer vi strategiene for 2030 i lys av klimamålene Norge har for 2050.

Å oppfylle klimanøytralitetsambisjonen vil kreve mer enn hva Norge har forpliktet seg til i bindende internasjonale avtaler og i landets klimalov. Vi finner at kostnadene ved klimapolitikken vil øke med 25 -100% avhengig av strategi. Innenladske tiltak vil ha et beskjedent potensial; resten må dekkes ved å kjøpe klimakvoter. Ikke bare er kvotehandel billig sett i forhold til innenlandske tiltak, det er realistisk at en ved å nytte handelsmekanismene innenfor Parisavtalens Artikkel 6 kan bidra til at mekanismene forbedres og utslippsreduksjonene blir mer pålitelige. Selv om det er lite å oppnå innenlands innen 2030, identifiserer den langsiktige analysen av det er potensial for betydelige utslippskutt innenlands innen 2050. På den annen side vil noen av tiltakene som er kostnadseffektive i et 2030-perspektiv kaste lite av seg på lang sikt.