Nytt i skjema 33 som skal fylles ut våren 2024:

Spørsmålene i del 2 av skjemaet gjelder år 2024. Nytt i dette skjemaet er at to spørsmål gjelder for 2023:

  • Vi har innført et nytt spørsmål om gjennomsnittlig utskrevet eiendomsskatt for boliger i kommunen. Dette gjelder utskrevet eiendomsskatt i 2023. Se nærmere veiledning for dette spørsmålet i punkt 3.1 nedenfor her.
  • Spørsmålet om eiendomsskatten for en enebolig på 120 kvm (BRA) er flyttet til ny seksjon 3, punkt 3.2 og gjelder også utskrevet eiendomsskatt i 2023. Det vil derfor i utgangspunktet være det samme beløpet som dere rapporterte på skjema 33 for 2023, våren 2023. Dette beløpet oppgitt i fjorårets skjema, kan ev. korrigeres ved innsendingen av skjema 33 våren 2024.

Veiledning til spørsmål i seksjon 2 der vi ber dere gi opplysninger om eiendomsskatteordningen som er vedtatt for kommunen for 2024

Spørsmål 2.2

Skjemaet dekker alle de ulike områdene kommunen kan skrive ut eiendomsskatt på ifølge  § 3 a) - g) i Eigedomsskattelova (Lovdata). Kommunen huker av for det utskrivningsalternativet som kommunestyret har vedtatt.

Spørsmål 2.3

Eigedomsskattelova §§ 11 til 13 (Lovdata) gjelder regler om eiendomsskattesatser. Av § 11 går det fram at satsen generelt må ligge i intervallet 1-7 promille av takstverdien, men skattesatsen for boliger og fritidsboliger kan maksimalt være 4 promille. Utgangspunktet er at kommunestyret fastsetter en generell skattesats som gjelder for alle typer eiendommer. Her skal den generelle skattesatsen for 2024 oppgis.

Spørsmål 2.4

Adgangen til å fastsette forskjellige skattesatser reguleres av Eigedomsskattelova § 12 (Lovdata). Dette spørsmålet skal kun besvares dersom kommunen har en egen skattesats for boliger og fritidsboliger som avviker fra satsen for øvrige skattlagte eiendommer.

Spørsmål 2.5

Her ber vi dere oppgi fra hvilket år kommunen hadde nye takster som følge av sist gjennomførte alminnelige taksering av alle skattepliktige eiendommer i kommunen.

Spørsmål 2.6

Kommunestyret kan årlig velge å vedta et bunnfradrag for boliger/fritidsboliger, jf. Eigedomsskattelova § 11 (Lovdata) andre ledd. Bunnfradraget kommer til fradrag i eiendomsskattetaksten etter at taksten er redusert med de obligatoriske 30 %, jf. Eigedomsskattelova § 8 A-2 (Lovdata). Bunnfradrag kan innføres/økes/senkes/fjernes fra det ene året til det andre.

Spørsmål 2.7

Kommunen bes oppgi hvorvidt kommunestyret gir fritak for eiendomsskatt for nye boliger. Det kan gis fritak i inntil 20 år fra tidspunktet bygningen stod ferdig, jf. Eigedomsskattelova § 7 c (Lovdata).

Spørsmål 2.8

Kommunen bes oppgi hvorvidt kommunestyret gir fritak for eiendomsskatt for historiske bygninger som for eksempel har status som fredet, jf. Eigedomsskattelova § 7 b (Lovdata).

Spørsmål 2.9

Kommunen bes oppgi hvorvidt kommunestyret gir fritak for eiendomsskatt på fritidsboliger, jf. Eigedomsskattelova § 7 e (Lovdata).

Spørsmål 2.10

I stedet for kommunal taksering av boliger, kan kommunene benytte seg av Skatteetatens formuesgrunnlag (boligverdi) ved verdsettelse av boliger, jf. Eigedomsskattelova § 8 C-1 (Lovdata).

Veiledning til spørsmål i seksjon 3 der vi ber dere gi opplysninger som gjelder eiendomsskatten for 2023

Spørsmål 3.1

Vennligst oppgi gjennomsnittlig årlig utskrevet eiendomsskatt for boliger i 2023.

Vi ber dere oppgi et gjennomsnittstall beregnet som summen av årlig utskrevet eiendomsskatt for boliger i kommunen delt på alle boliger som det er utskrevet eiendomsskatt for. Nærmere spesifikasjon:

  • Vi ber om gjennomsnittlig årlig utskrevet eiendomsskatt for alle boliger i kommunen for i fjor. Det vil si at i KOSTRA skjema 33 for eiendomsskatt i 2024, ber vi om gjennomsnittlig årlig utskrevet eiendomsskatt for 2023. Det vil dermed være eiendomsskattelisten per 31.12.2023 som skal benyttes som beregningsgrunnlag.
  • Alle boliger som det skrives ut eiendomsskatt for skal telle med ved gjennomsnittsberegningen, også boliger med mer enn én boenhet. Det vil si at hver enkelt boenhet i borettslag, andre useksjonerte bygg, eneboliger med sokkelleilighet osv., telles med i antall boenheter som samlet utskrevet eiendomsskatt i 2023 skal deles på.
  • Boenheter der beregnet eiendomsskatt blir mindre enn utskrivningsgrensen på 300 kroner (jamfør Eigedomsskattelova § 14 (Lovdata), fjerde ledd), skal telles med i antall boenheter som inngår i gjennomsnittsberegningen.
  • Dersom tomt, garasjer mv. er med i taksten for en boligeiendom, tas det med i beregningen av utskrevet skatt for boligen.
  • Våningshus på landbrukseiendommer tas med. Landbrukseiendommer består gjerne av 2-3-bolighus, garasje, seter, naust, koier/hytter mv. Taksten som settes er da ofte samlet for alt som skal beskattes, og skatten er samlet skatt på alle bygg og tomt. Her skal alle boenheter som inngår i taksten, telle med ved gjennomsnittsberegningen.
  • Fritidsboliger telles ikke med. For kommuner som ikke har merket boliger som fritidsboliger, så må de holde boliger i typiske hytteområder utenfor gjennomsnittsberegningen.
  • Boliger med fritak for eiendomsskatt telles ikke med, kun boliger som det er skrevet ut eiendomsskatt for i 2023. Vi teller likevel med de boligene som har fått beregnet eiendomsskatt som er lavere enn utskrivningsgrensen på 300 kr. 

Spørsmål 3.2

Dette er det samme spørsmålet som spørsmål 2.7 i skjemaene fra tidligere år.

Kommunen kan bruke følgende metode for beregning:

{[(Sjablongverdi (m2-pris) for eneboliger uten å korrigere for sonefaktor, byggeår eller skjønnsmessige faktorer x 120) + (tomtepris pr m2 x 1 000)] x0,7}x skattesats.

Eksempel: {[(12 000 x 120) + (75 x 1 000)] x 0,7} x 0,005 = 5302,50 kroner. Dersom kommunen har innført bunnfradrag, trekkes dette i fra før man multipliserer med skattesatsen.