Sted: Møtet ble avholdt i MS Teams
Møtetid: Fredag 27. januar 2023 kl. 10-12

I referatet:
Til stede
Saker
Rådets behandling

 

Til stede:

Fra rådet:

  • Birger Vikøren
  • Claire Armstrong
  • Grete Brochmann
  • Marta Ebbing
  • Jørgen Elmeskov
  • Astrid Undheim
  • Helge Veum

Fra administrasjonen:

  • Geir Axelsen, administrerende direktør
  • Bjørnar Gundersen, administrasjonsdirektør
  • Herborg Bryn, kommunikasjonsdirektør
  • Richard Ragnarsøn, internasjonalt sekretariat
  • Marit Hoel (sekretariatet, referent)
  • Åsne Vigran (sekretariatet)

Øvrige deltakere:

  • Roger Jensen og Trine Westvold (sak 2023/1/2)
  • Ann-Kristin Brændvang og Thorleiv Valen (sak
  • 2023/1/4)
  • Sturla Løkken (sak 2023/1/5)

 

Saker

Til vurdering

  • Sak 2023/1/1: Godkjennelse av innkalling
  • Sak 2023/1/2: Bruk av opplysningsplikt i 2022 
  • Sak 2023/1/3: Rådets årsrapport – disposisjon og budskap

Til orientering

  • Sak 2023/1/4: Status opplysningsplikt fra Nets og dagligvarekjedene
  • Sak 2023/1/5: Mikrosimulering av befolkningsframskrivingene med testing av Dapla

Aktuelle saker – Orientering fra administrerende direktør:

  • Status høring statistikkprogrammet
  • Rekruttering ny kommunikasjonsdirektør

Eventuelt

 

Rådets behandling

Rådets leder ønsket velkommen til rådsmøtet.

Sak 2023/1/1 Godkjennelse av innkalling

Dokument: Innkalling_møte i Rådet_27-01-2023

Det var ingen merknader til utsendt innkalling med saksliste. Sakslista ble godkjent.

Saker til vurdering:

Sak 2023/1/2 Bruk av opplysningsplikt i 2022

Dokument: Sak2023-1-2_Notat_ Bruk av opplysningsplikt 2022

Roger Jensen fra avdeling for datainnsamling og metodeutvikling og Trine Westvold fra avdeling for administrasjon orienterte om SSBs beslutninger om bruk av opplysningsplikt i 2022. Det ble fattet vedtak på sju ulike områder. Tre av sakene har vært behandlet i rådet underveis. SSB arbeider kontinuerlig med å redusere oppgavebyrden for oppgavegiverne. Oppgavebyrden var i 2022 på 64 årsverk, en liten reduksjon fra 2021 og innenfor resultatkravet fra Finansdepartementet på 65 årsverk.

Administrerende direktør ba om rådets vurdering av SSBs praksis for bruk av opplysningsplikt i 2022.

Rådet hadde følgende synspunkter:

  • Som sagt tidligere ønsker rådet å bli involvert i prinsipielle saker før opplysningsplikt vedtas. Det ble gjort i saken om kvitteringsdata fra dagligvarekjedene, og rådet har blitt orientert om denne saken videre. Generelt trenger rådet en del informasjon om sakene for å kunne redegjøre for bruken av opplysningsplikt, jf. instruksen fra Finansdepartementet.
  • Det er fortsatt ikke lett å finne informasjonen til allmennheten om SSBs vurderinger om bruk av opplysningsplikt og innsats for å redusere oppgavebyrden på ssb.no. Det er vanskelig for innbyggerne å få innsikt i prosessene, og SSB bør ha ytterligere informasjonsvirksomhet overfor allmennheten. Rådet spurte om hva som blir gjort for å informere næringslivet.
  • Oppgavebyrden må ses opp mot omfanget av publiserte statistikker. Den kan påvirkes midlertidig av nye undersøkelser og statistikker. Rådet ville vite mer om hva som blir gjort for å minimere oppgavebyrden.

SSB sa at de sakene som anses som prinsipielle har blitt lagt fram for rådet. Det er nyttig at rådet påpeker ulike problemstillinger som SSB arbeider videre med. SSB vil vurdere formatet og innholdet i rapporteringen til rådet.

SSB er opptatt av å informere om bruk av opplysningsplikt, både gjennom personvernerklæring, kost-nyttevurderinger og «Om statistikken» for hver statistikk på ssb.no. SSB informerer næringslivet gjennom mange brukerutvalg på forskjellige områder, hvor blant annet bransjeorganisasjoner deltar. Det kommer en del statistikkønsker fra næringene selv. Avdeling for kommunikasjon og brukerkontakt har en informasjonstjeneste som veileder og forklarer ved henvendelser fra oppgavegivere.

SSB sa at det arbeides aktivt for å begrense bruk av skjemaer. SSB bruker administrative og andre tilgjengelige kilder så mye som mulig. I 2017 var oppgavebyrden over 80 årsverk. De fleste oppgavegiverne svarer, og det er veldig få som blir ilagt tvangsmulkt. SSB var usikre på hvor mye det er mulig å redusere oppgavebyrden framover.

Oppsummering: Rådet var enig i at saken om bruk av bongdata fra dagligvarekjedene er en viktig prinsippsak. Det er bra at SSB følger den opp på en grundig måte. Rådet mente at SSB har godt grunnlag for de øvrige vedtakene om opplysningsplikt. Rådet anbefalte at SSB styrker informasjonsvirksomheten overfor allmennheten.

Sak 2023/1/3 Rådets årsrapport – disposisjon og budskap

Dokument: Sak2023-1-3_Notat_Rådets årsrapport - disposisjon og budskap

Marit Hoel fra sekretariatet presenterte forslag til disposisjon for årsrapporten og mulige temaer i kapitlet med hovedbudskap.

Sekretariatet ba om at rådet vurderte forslaget til disposisjon og ga innspill til hvilke overordnede synspunkter som skal være hovedbudskap.

Rådet ga følgende innspill:

  • Årsrapporten skal gi en overordnet vurdering av hvordan SSB har ivaretatt sitt samfunnsoppdrag. Rådet vil også hente informasjon fra SSBs årsrapport.
  • Rådet vil gjøre tydelige vurderinger og gi klare signaler på viktige temaer.
  • Hovedbudskapet bør ta utgangspunkt i samfunnsoppdraget og hvordan det overordnet vil endre seg. Det må knyttes til SSBs strategiske mål. Noen hovedtemaer er utvikling av SSBs virksomhet og modernisering av statistikkarbeidet, datainnsamling og -behandling, personvernhensyn, informasjonssikkerhet og kompetanseutvikling.
  • Bongdatasaken må omtales på en balansert måte. Temaet deling av data og innsatsen for å lette forskeres tilgang til data bør også løftes fram.
  • Rapporten bør også reflektere rådets syn på SSBs egen virksomhet.
  • Rapporten for 2022 kan bygge videre på formen fra rapporten for året før.

Oppsummering: Rådet var enig i å løfte fram de foreslåtte temaene og ønsket å ha et tydelig hovedbudskap.

Saker til orientering:

Sak 2023/1/4 Status opplysningsplikt fra Nets og dagligvarekjedene

Dokument: Sak2023-1-4_Svarbrev Datatilsynet 20jan

Thorleiv Valen fra avdeling for administrasjon og Ann Kristin Brændvang fra avdeling for person- og sosialstatistikk orienterte om status i saken. SSB sendte 20. januar 2023 tilsvar til Datatilsynets varsel om forbud mot å behandle bongdata fra dagligvarekjedene. SSB har fått bistand fra advokatfirmaet Schjødt. I svaret har det vært særlig viktig for SSB å få fram betydningen av det statistiske formålet og etterfølgende ulempereduserende tiltak. Det er også påpekt at SSB er uavhengig fagmyndighet for offisiell statistikk. SSB har invitert Datatilsynet til dialog.

Rådet syntes SSB var saklig og informativ i sitt tilsvar. Rådet var opptatt av at proporsjonaliteten ved slik datainnsamling blir vurdert grundig, og at SSB vurderer omdømmerisikoen. Rådet støttet at SSB prøver å komme i en konstruktiv dialog med Datatilsynet for å se om det er mulig å finne gode løsninger som ivaretar SSBs ansvar for å videreutvikle offisiell statistikk samtidig som personvernet blir håndtert på en hensiktsmessig måte. Rådet pekte på at det er vanskelig for vanlige innbyggere å forstå alle sider ved denne saken og oppfordret SSB til å ha en tydelig kommunikasjonsplan.

Administrerende direktør sa at SSB har deltatt i den offentlige debatten og er forberedt på å delta framover.

Sak 2023/1/5 Mikrosimulering av befolkningsframskrivingene med testing av Dapla

Sturla Løkken fra forskningsavdelingen presenterte dagens modell for framskriving av befolkningen og en alternativ modell med dynamisk mikrosimulering. Forskerne har samarbeidet med IT-avdelingen om bruk av den nye dataplattformen (Dapla). Dagens modell har begrenset detaljnivå og er tung å videreutvikle. Med den alternative modellen kan nasjonale og regionale befolkningsframskrivinger konsolideres. Mikrosimulering stiller store krav til datakraft, mens Dapla i første omgang har blitt etablert for lagring av data og produksjon av statistikk. Modellarbeidet og tilhørende utfordringer har gitt nyttige erfaringer. Både Dapla og mikrosimuleringsmodellen vil bli utviklet videre.

Rådet syntes det var interessant å få et innblikk i dette utviklingsarbeidet som også viser samarbeid mellom forskningsavdelingen og IT-avdelingen. Rådet vil gjerne orienteres om flere slike temaer.

Aktuelle saker – orientering fra administrerende direktør:

Status høring statistikkprogrammet

Fristen for den offentlige høringen gikk ut 27. januar. På møtetidspunktet hadde det kommet 27 svar. (Totalt kom det vel 70 høringssvar).

Rekruttering ny kommunikasjonsdirektør

Søknadsfristen har gått ut, og det er mange søkere.

Eventuelt

Ingen saker

 

Oslo, 27. januar 2023

Birger Vikøren
rådets leder (sign.)

Jørgen Elmeskov
(sign.)

Claire Armstrong
(sign.)

Grete Brochmann
(sign.)

Marta Ebbing
(sign.)

Astrid Undheim
(sign.)

Helge Veum
(sign.)