Statistisk Sentralbyrå (SSB) har i dette notatet vurdert datakilder og metoder som kan brukes for å lage en offisiell statistikk for matavfall. Statistikken blir grunnlag for EU rapportering og om mulig også beregningsgrunnlag for matsvinn for Norge.
Norge er forpliktet til å følge EUs regelverk etter EØS-avtalen. Dette innebærer at medlemslandene skal overvåke utviklingen i mengden matavfall, iverksette tiltak for å redusere mengden og forebygge at matavfall oppstår.
I henhold til Eurostats metodiske rammeverk skal rapporteringen dekke alle relevante næringer, samt husholdningene. SSB har vurdert de metodene som har vært benyttet for å rapportere i henhold til gjeldende regelverk, og foreslått nye datakilder og metoder på enkelte områder. EUs definisjon omfatter ikke rapportering av mat som går til dyrefôr, og derfor er dette ikke vurdert i notatet.
Matavfallet deles etter sektor og det har blitt vurdert individuelt hvilken metodikk som passer best for hver enkelt sektor. Verdikjeden for mat deles opp i følgende sektorer: primærleddet, matindustri/prosessering/foredling, detaljhandel og andre utsalgssteder for mat, restauranter og service/catering, og husholdninger. Disse er omtalt separat i egne kapitler i dette notatet.
Innenfor primærleddet anbefaler SSB å benytte data fra SSB sine egne undersøkelser, tall fra Landbruksdirektoratet, Fiskeridirektoratet, samt å benytte seg av analyse fra SINTEF Ocean og Kontali.
Når en kommer til matindustrien, er hovedanbefalingen å benytte seg av SSB sin Industriavfallsundersøkelse. Tall fra Landbruksdirektoratet og sjømatindustrien kan bli inkludert der det kan føre til en kvalitetsheving.
Detaljhandelen og restaurant og cateringnæringen vil begge i utgangspunktet basere seg på SSB sin statistikk «Avfall fra tjenesteytende næringer». Innenfor detaljhandelen kan det imidlertid på sikt bli aktuelt å benytte data fra de store butikkjedene.
Til beregning av matavfall fra husholdningene anbefales å benytte seg av SSB sin husholdningsavfallsstatistikk.
SSB anbefaler også å beregne matsvinn basert på matavfallstall. Å benytte samme datagrunnlag for å beregne både matavfall og matsvinn vil gi en større sammenheng mellom matavfallstall og matsvinntall enn slik det har vært fram til nå med forskjellige datagrunnlag.