Det kan være vanskelig å velge navn til barnet som er på vei eller akkurat har kommet til verden. Mange ønsker seg et litt unikt eller uvanlig navn. Da kan SSBs navnestatistikk være til god hjelp. Om du ønsker et navn som få andre barn har, er det lurt å styre unna topplistene.

Slik gjør du

1. Start med å samle inn lange lister med navn. De finner man i navnebøker, i barnets slektslister og på diverse nettsider. Kanskje finner du en tipp-tipp-oldemor eller -far med et flott navn i foreldrenes slektstrær.

2. Konsulter deretter topplistene fra SSB - enten det er jentenavn eller guttenavn du er ute etter - og stryk alle fra topp 50. Dette kan gjøre litt vondt, ettersom man ofte synes det er mange fine navn på topplisten. Men det er mange andre fine navn også!

3. Siden foreldrene ikke nødvendigvis er enige, kan listen slankes ytterligere ved at begge stryker de navnene som ikke frister.

4. Med listen som da står igjen kan det arrangeres kvartfinaler og finaler til beslutningen er tatt.

Husk å ta vare på alle lister! Ofte ombestemmer man seg flere ganger underveis.

Les også: Uvanlige navn – før og nå

Navnetrender går i bølger

Navnetrender går som regel i bølger på 100 til 120 år. Det betyr at navn som ble mye brukt for rundt 100 år siden, ofte kommer tilbake igjen og blir populære.

Veldig ofte synes vi ikke at navnene til gamle tanter eller onkler er navn vi ville gitt våre egne barn, men navnet til oldemor eller oldefar høres kanskje ganske fint ut? Det kan ha noe med saken å gjøre.

Det er imidlertid langt mer spredning i navnevalgene nå enn det var før. Omtrent 10 prosent av alle nyfødte barn får et av navnene på topp 10-listen.

Det er sjeldent at toppnavnet for et gitt år utgjør mer enn 1 til 2 prosent av alle nyfødte det året.

Til sammenligning var navnet Anne på førsteplass hvert eneste år fra 1940 til 1971. Disse årene fikk mellom 4,0 og 5,5 prosent av alle nyfødte jentebarn navnet Anne.

Her finner du navnesøket til SSB, med historiske grafer.