13032_om_not-searchable
/priser-og-prisindekser/statistikker/lapi/kvartal
13032_om
statistikk
2009-02-20T10:00:00.000Z
Priser og prisindekser
no
true

Lagring og forsyningsbaser, prisindeks4. kvartal 2008

Innhold

Om statistikken

Definisjoner

Navn og emne

Navn: Lagring og forsyningsbaser, prisindeks
Emne: Priser og prisindekser

Ansvarlig seksjon

Seksjon for transport-, reiselivs- og IKT-statistikk

Definisjoner av viktige begrep og variabler

Prisene som blir innhentet i denne indeksen er kontraktpriser/fakturerte priser, ekskl. mva. Omsetningen som brukes i vektgrunnlaget er hentet fra strukturstatistikken 2005.

Omsetning - strukturstatistikk

Omsetning er definert som foretakets driftsinntekter fratrukket både offentlige tilskudd, spesielle offentlige avgifter vedrørende salget og gevinst ved salg av anleggsmidler. Spesielle offentlige skatter og avgifter vedrørende salget er inkludert, mens merverdiavgift ikke er inkludert

Standard klassifikasjoner

Det er laget en intern gruppering av vareslag/lagertype for statistiske formål. Det blir skilt mellom ulike vareslag som blir lagret. Kategoriene er: Tørrlager (TL), Fryse-/kjølelager (FK), Bulklager (BL), Lagring av containere (CL) og Farlig gods (FG). På grunn av få observasjoner er det tre delindekser, nemlig delindeksen for tørrlager, delindeksen for fryste/kjølelager og delindeksen for annen lagring som publiseres. Annen lagring viser en gjennomsnittlig prisutvikling for BL, CL og FG. Standard næringsgruppering (SN 2002) brukes for klassifisering av foretak i hver sin næringsgruppe (NACE).

Administrative opplysninger

Regionalt nivå

Bare nasjonalt nivå

Hyppighet og aktualitet

Undersøkelsen er kvartalsvis. Statistikken blir publisert innen 3 måneder etter utgangen av kvartalet

Internasjonal rapportering

En totalindeks for næringen lagring sendes til Eurostat, som en del av kravene i korttidsforordningen.

Lagring og anvendelse av grunnlagsmaterialet

Mikrodata blir lagret som flate filer på UNIX.

Bakgrunn

Formål og historie

Formålet med indeksen er å måle prisutviklingen i markedet for lagertjenester. Statistikken ble publisert for første gang i 2008, med tall tilbake til 4. kvartal 2006

Brukere og bruksområder

Indeksen blir benyttet i analyse og overvåking av pris-/kostnadsutviklingen i næringen, samt i nasjonalregnskapet. Den kan også benyttes av andre aktører med interesse for lagringstjenester, som for eksempel bransjeorganisasjoner, forskings- og utredingsinstitusjoner og media

Sammenheng med annen statistikk

Indeksen vil bli brukt i nasjonalregnskapet for deflatering. Vektene som inngår i denne indeksen kommer fra strukturstatikken for næringen

Lovhjemmel

Statistikkloven §§ 2-1, 2-2 og 2-3

EØS-referanse

Rådsforordning (EF) nr. 1165/98.
Rådsforordnng (EF) nr. 1158/2005.
Kommisjonsforordning 586/2001.
Kommisjonsforordning 588/2001.
Kommisjonsforordning 1503/2006

Produksjon

Omfang

Populasjonen er i hovedsak definert som alle bedrifter under næringskode 63.12 Lagring (SN 2002). I tillegg omfatter populasjonen også noen få bedrifter under næringskode 63.224 Forsyningsbaser, som også driver med lagertjenester. Næringen er karakterisert med mange små og noen få store aktører. Om lag 98 prosent av omsetningen i næringen kommer fra de få store bedriftene og derfor er det en cut-off-grense på 2 millioner kroner. Dvs. at alle bedrifter med mindre enn 2 millioner kroner i omsetning er utelatt fra undersøkelsen. Statistikkenheten er foretak.

Datakilder og utvalg

Skjemadata og elektronisk data fra enhetene samles inn hvert kvartal. Enhetenes omsetning blir hentet fra strukturstatistikken. Utvalget er trukket fra Bedrifts- og foretaksregisteret.

Utvalget omfatter om lag 31 foretak med rotasjonsmulighet for 10-15 enheter hver 3. år. Populasjon og utvalg er delt inn i to strata etter størrelse på grunnlag av omsetningen til foretakene.

Datainnsamling, editering og beregninger

Datainnsamlingen er hovedsakelig basert på papirskjema og webskjema. Skjemaet blir sendt ut i etterkant av statistikkvartalet. Oppgavegiverne har en svarfrist på tre uker. Dersom oppgavene ikke er levert inn blir det sendt ut en purring med varsel om tvangsmulkt, med ny svarfrist på én uke. Dersom oppgaveplikten fortsatt ikke er oppfylt blir det fattet vedtak om tvangsmulkt. Oppgavegiverne har deretter nok en uke på å sende inn oppgaven.

Skjemaene blir kontrollert og rettet manuelt. Blant annet er prisendringer som virker urimelig store kontrollert nærmere i kontakt med oppgavegiverne.

Indeksen beregnes i 3 trinn:

  • Trinn 1 : Det beregnes en mikroindeks per lagertype for hvert foretak i utvalget. Hvis det er mer enn en observasjon av same lagertype fra foretaket blir det regnet ut ved geometrisk gjennomsnitt av prisendringen. Dette kalles for elementærindeks.
  • Trinn 2 : Det beregnes en delindeks pr lagertype innen hvert stratum. Dette er et veid aritmetisk gjennomsnitt av elementærindeksene for hver lagertype. Lagertypens relative andel av foretakenes samlede omsetning (Lagringsomsetning - andel av foretakenes totalomsetning som er tjent fra lagringstjenester) brukes som vekt.
  • Trinn 3 : Det beregnes deretter delindekser for hver lagertype ved å aggregere over strata. Tilslutt beregnes totalindeksen ved å aggregere over delindeksene. Indeksen er en Laspeyre-indeks med faste vekter basert på omsetning. Vektene vil bli oppdatert i samband med en periodisk revisjon av statistikken hvert tredje år.

Konfidensialitet

Bruk av innsamlede data fra oppgavegivere vil skje i samsvar med krav stilt av Datatilsynet. Opplysningene vil bli oppbevarte og eventuelt tilintetgjort på en forsvarlig måte.

Sammenlignbarhet over tid og sted

Indeksserien går tilbake til 4. kvartal 2006 og det er benyttet samme beregningsmetode for hele perioden.

Nøyaktighet og pålitelighet

Feilkilder og usikkerhet

Det er spesielt to kilder til målefeil. Den ene er at oppgavegiver oppgir samme same pris selv om prisen er endret. Den andre årsaken er at det rapporteres pris på en lagertype med andre lagertypekarakteristika enn det som er meningen. Ved mistanke om målefeil blir oppgavegiver kontaktet. Generelt sikrer produksjonsrutinene at det blir utført kontroller både på detaljert og aggregert nivå.

I alle skjemabaserte undersøkelser er det frafall, enten fordi oppgavegiver ikke returnerer skjema (enhetsfrafall) eller at skjemaet er mangelfullt utfylt (partielt frafall). Svarprosenten på undersøkelsen er omtrent 98 prosent.

Uvalget utgjør over 60 prosent av foretakene over cut-off-grensen på 2 millioner kroner. Målt etter omsetning utgjør foretakene i utvalget omtrent 98 prosent av omsetningen i næringen lagring. Til tross for en betydelig utvalgsstørrelse kan noen lagertyper være underrepresentert. Dette skyldes at trekkeenhet er foretak og ikke lagertype.

Andre typer feil kan skyldes vektene. Foretakenes andel av omsetning som kommer fra lagertjenester kombineres med foretakenes totale omsetning fra strukturstatistikken for å komme fram til lageromsetning. Altså er lageromsetningen lik summen til foretakene i utvalget og ikke hele næringen. Dette kan forårsake skjevhet i indeksen. Siden enhetene i utvalget utgjør omtrent 98 prosent av total omsetning i næringen er omfanget svært lite.

For hver indeks blir det beregnet standardavvik og variasjonskoeffisient.