Rapporten har bidragsytere fra det sirkumpolare Arktis og er den femte ECONOR rapporten utgitt siden 2006. Den legges fram for møtet i Arktisk råd ved avslutningen av Norges lederskap i Arktisk råd i perioden 2023-2025.
Formålet med ECONOR er å gi en oversikt over nordområdenes økonomi og sosioøkonomiske forhold, med overblikk på tvers av landene og innblikk i nordområdenes økonomi i hver av de åtte arktiske statene. Arbeidet med ECONOR bidrar til å sammenstille og sammenlikne statistikk fra statistikkbyråene i nordområdelandene og fra andre kilder.
Verden ser mot nord etter petroleum, elektrisitet, mineraler, fisk og arealer. ECONOR gir kunnskap om hvordan global etterspørsel etter naturressurser, sammen med klimaendringene, virker inn på nord-områdenes næringsutvikling og samtidig påvirker livsgrunnlaget for urfolkene som har sitt hjemland i nord. ECONOR presenterer de arktiske regionenes bruttonasjonalprodukt (BNP) og gir oversikt over økonomisk struktur i regionene, med verdiskaping fordelt på sektorer. Husholdningenes disponible inntekt er en grunnleggende sosioøkonomisk indikator, samtidig som offentlige tjenester, spesielt utdanning og helse, er viktige for levestandarden. Data for Canada og Island inkluderer anslag for verdien av offentlige tjenester til befolkningen som del av disponibel inntekt per capita. Rapporten inneholder et kapittel som belyser sosioøkonomiske forhold, inntektsulikhet og sosiale indikatorer, som omfatter demografiske indikatorer som befolkningsvekst, levealder og kvinneandel, samt indikatorer for utdanning og arbeidsmarked. SSB presenterer Svalbard-statistikk og samisk statistikk. Blå økonomi, med verdiskaping fra fiskeri og oppdrettsnæring, er viktig for flere av de arktiske regionene. Styrket kunnskap om den blå økonomien og konsekvenser av rammebetingelser, er viktig for bærekraftig forvaltning av havets ressurser.
ECONOR inneholder et kapittel om urfolkenes naturbaserte livsgrunnlag, utarbeidet i samarbeid med urfolksorganisasjonene i Arktisk råd. Rapporten presenterer kunnskap om samisk reindrift og andre urfolks livsgrunnlag, og presenterer statistikk fra Alaska som viser omfanget av høsting fra naturen.
ECONOR studerer hvordan klimapolitikk kan påvirke petroleumsindustriens aktivitet i Arktis, og rapporten belyser at flere arktiske regioner utvikler industri knyttet til vindkraft, hydrogen og batteriproduksjon. ECONOR omfatter en studie av turisme i Arktisk og et kapittel med case-studier av transport, infrastruktur og anslag for kostnader ved at permafrost smelter. Et nytt kapittel drøfter bærekraftsmål, "Sustainable Development Goals (SDGs)" og utfordringer ved å tilpasse globale mål og indikatorer til arktisk regionalt nivå.
ECONOR gir viktig kunnskap for beslutningstakere om grunnlaget for bærekraftig utvikling i nordområdene. ECONOR-redaktørene takker Utenriksdepartementet, Nordisk ministerråd og det kanadiske Department of Crown-Indigenous Relations and Northern Affairs Canada for finansiering, samarbeidspartnere for med-finansiering, Arktisk råds "Sustainable Development Working Group" (SDWG) for støtte, statistikkbyråene i nordområdelandene for assistanse med data, forfattere i ECONOR nettverket som har utformet kapitlene, og Statistisk sentralbyrå (SSB) som har vært vertsinstitusjon for redaksjonen.