Gå til Altinn rapportering

Svarene deres er viktige

Formålet med undersøkelsen er å utarbeide offisiell statistikk til bruk i privat og offentlig forvaltning, samfunnsplanlegging, forskning og veiledning. Organisasjonene i landbruket og myndighetene bruker også statistikken.

Dere har plikt til å svare innen fristen

Statistikken er så viktig for samfunnet at det ikke er valgfritt å delta. Hvis dere ikke sender opplysningene innen fristen, vil foretaket få tvangsmulkt.

Svarfristen er oppgitt til høyre for skjematittelen i innboksen i Altinn.

For å kunne utarbeide statistikk om avlinger i hagebruket trenger vi blant annet opplysninger om

  • dyrket areal
  • avling av de ulike hagebruksvekstene
  • matsvinn for utvalgte vekster
  • anvendelse av matsvinn

Skjemaet er forhåndsutfylt med arealer dere har oppgitt på søknadsskjemaet om produksjonstilskudd fra 1. oktober og/eller tidligere registrert veksthusareal.

SSB sender undersøkelsen til omtrent 2 000 jordbruksbedrifter. Utvalget er trukket blant dem som har søkt om produksjonstilskudd i jordbruket eller som tidligere er registrert med veksthusareal. Det er søkere med areal av grønnsaker på friland og i veksthus, frukt eller bær som er med i trekkgrunnlaget.

Dere skal svare på undersøkelsen selv om det ikke har vært aktivitet i foretaket i rapporteringsperioden.

Hagebruksundersøkelsen (RA-0571) er en fulltelling, og foretaket kan forvente å være med hvert år så lenge det er i drift.

Nedenfor finner dere veiledninger for ulike spørsmål i skjemaet.

Dere skal svare på undersøkelsen dersom dere driver andelslandbruk. Hvis det er vanskelig å oppgi nøyaktige opplysninger på grunn av små arealer fordelt på mange vekster, eller fordi andelshavere høster avling selv, holder det å oppgi totalt areal. Grønnsaker på friland kan du føre opp som «Andre grønnsaker» - «Grønnsaker, ikke nevnt over».

Bruk kommentarfeltet til å informere om at det er et andelslandbruk.

Matsvinn omfatter alle nyttbare deler av mat produsert for mennesker, men som enten blir kastet eller tatt ut av matkjeden til andre formål enn menneskeføde fra det tidspunktet det er høstet. Med høstet mener vi lagt i kurv, høstekasse eller lignende.

I spørsmål om matsvinn i bærproduksjon skal du oppgi mengden og velge enhet. Skriv 0 dersom det ikke var noe matsvinn. Du skal også merke av hva matsvinnet av bær ble brukt til, og angi prosentvis fordeling.

SKAL registreres som matsvinnSkal IKKE registreres som matsvinn
Bær som går til husdyrfôr eller biobrensel.Bær som ikke er høstet, inkludert stygge bær som plukkes av og kastes direkte ute.
Bær som blir avvist av varemottaker og kommer i retur. Gjelder dersom bærene ikke går til konsum. Gjelder også om varemottaker avhender bær til annet enn konsum på jordbruksforetakets regning. Bær som leveres til frysning eller pressing.
Bær som er høstet og som legges tilbake på jorda, på fyllplass eller i kompost.
Svinn av bær mottatt fra andre produsenter, f.eks. ved sortering og pakking.

Matsvinn omfatter alle nyttbare deler av mat produsert for mennesker, men som enten blir kastet eller tatt ut av matkjeden til andre formål enn menneskeføde fra det tidspunktet det er høstet. Med høstet mener vi plukket av treet og lagt i høstekasse, salgsemballasje, høstevogn eller lignende.

I spørsmål om matsvinn i epleproduksjon skal du oppgi mengden og velge enhet. Skriv 0 dersom det ikke var noe matsvinn. Du skal også merke av hva matsvinnet av epler ble brukt til, og angi prosentvis fordeling.

Skal registreres som matsvinnSkal IKKE registreres som matsvinn
Epler som er høstet og går til husdyrfôr.Epler som ikke er høstet.
Epler som blir avvist av varemottaker og kommer i retur. Gjelder dersom eplene ikke går til konsum. Gjelder også om varemottaker avhender epler til annet enn konsum på jordbruksforetakets regning. Epler som fjernes fra treet før eller etter høsting, eksempelvis ved tynning eller fjerning av råtne/skadde epler.
Epler som er høstet og som legges på fyllplass eller i kompost.Ikke-nyttbare deler som skilles fra avlingen (stilker, blad o.l.).
Svinn av avling mottatt fra andre produsenter, f.eks. ved sortering og pakking.

Epler som leveres til pakkeri, presseri eller industri.

Se også veileder utarbeidet av NLR om hvordan måle og dokumentere matsvinn i epleproduksjon. (Nlr.no) (PDF)

Matsvinn omfatter alle nyttbare deler av mat produsert for mennesker, men som enten blir kastet eller tatt ut av matkjeden til andre formål enn menneskeføde fra det tidspunktet det er høstet. Med høstet mener vi avling som er tatt opp/skåret og lagt i salgsemballasje, høstekasser, høstevogn eller lignende.

I spørsmål om matsvinn i grønnsaksproduksjon skal du oppgi mengden og velge enhet. Skriv 0 dersom det ikke var noe matsvinn. For avling av lagringsgrønnsaker skal du oppgi matsvinn som har oppstått i 2021 av både avling lagret fra 2020 og avling høstet i 2021. Du skal også merke av hva matsvinnet av grønnsakene ble brukt til, og angi prosentvis fordeling.

SKAL registreres som matsvinnSkal IKKE registreres som matsvinn
Avling som disponeres til husdyrfôr.Avling som ikke er høstet.
Avling som disponeres til biobrensel.Avling som leveres til pakkeri eller industri.
Avling som blir avvist av varemottaker og kommer i retur. Gjelder dersom avlingen ikke går til konsum. Gjelder også om varemottaker avhender avling til annet enn konsum på jordbruksforetakets regning. Jord, stein, plast, plantedeler og alt annet som er med avlingen fra jordet og som senere sorteres fra/pusses vekk.
Avling som er høstet og som legges tilbake på jorda, på fyllplass eller i kompost.
Svinn av avling mottatt fra andre produsenter, f.eks. ved sortering og pakking.

Se også veiledere nedenfor utarbeidet av NLR om hvordan måle og dokumentere matsvinn.
Veileder for lagringsgrønnsaker. (Nlr.no) (PDF)

Veileder for blomkål og isbergsalat. (Nlr.no) (PDF)

Matsvinn omfatter alle nyttbare deler av mat produsert for mennesker, men som enten blir kastet eller tatt ut av matkjeden til andre formål enn menneskeføde fra det tidspunktet det er høstet. Med høstet mener vi avling som er skåret og lagt i salgsemballasje, høstekasser eller lignende.

I spørsmål om matsvinn i agurk- og tomatproduksjon skal du oppgi mengden og velge enhet. Skriv 0 dersom det ikke var noe matsvinn. Du skal også merke av hva matsvinnet av agurk eller tomat ble brukt til, og angi prosentvis fordeling.

SKAL registreres som matsvinnSkal IKKE registreres som matsvinn
Avling som disponeres til husdyrfôr.Avling som ikke er høstet.
Avling som disponeres til biobrensel.Avling som leveres til pakkeri eller industri.
Avling som blir avvist av varemottaker og kommer i retur. Gjelder dersom avlingen ikke går til konsum. Gjelder også om varemottaker avhender avling til annet enn konsum på jordbruksforetakets regning.
Avling som er høstet og som legges på fyllplass eller i kompost.
Svinn av avling mottatt fra andre produsenter, f.eks. ved sortering og pakking.

Se for øvrig veileder for registrering av matsvinn i veksthusgrønnsaker utarbeidet av NLR. (Nlr.no) (PDF)

Plikten til å gi og retten til å hente inn opplysninger: statistikkloven § 10

Retten til å ilegge tvangsmulkt: statistikkloven § 20 og statistikkforskriften § 4

Retten til å tvangsinndrive mulkt og kreve betaling for kostnader: tvangsfullbyrdelsesloven

Retten til å klage på et vedtak: forvaltningsloven kapittel VI

Disse lovene finner dere på Lovdata sine sider.

Trenger dere hjelp?

Veiledning - hvordan sende inn opplysninger

Nedenfor ser dere de mest stilte spørsmålene om undersøkelsen. Finner dere ikke svar på det dere lurer på, kan dere kontakte oss på chat, e-post eller telefon. Se kontaktinformasjon nederst på denne siden.

Spørsmål:

Statistisk sentralbyrå (SSB) kan pålegge foretak og virksomheter opplysningsplikt fordi det er viktig for samfunnet å ha god offisiell statistikk. Det innebærer at dere er pliktige til å svare på en undersøkelse dere er trukket ut til. Opplysningsplikt er hjemlet i statistikkloven.

SSB kan ilegge tvangsmulkt dersom opplysningene ikke blir sendt inn innen fristen. Selv om dere betaler mulkten, er dere pliktige til å levere utfylt skjema. Størrelsen på mulkten kan øke dersom dere gjentatte ganger ikke overholder opplysningsplikten. Dere kan lese mer om tvangsmulkt i forskrift til statistikkloven.

SSB gir ikke økonomisk kompensasjon for utfylling og innsending av skjemaet.

Skjemaet er tilgjengelig i foretakets innboks i Altinn.

Roller

Du som skal fylle ut og sende inn skjemaet, må ha fått tildelt riktig rolle i Altinn. 

For å fylle ut og sende inn dette skjemaet må du ha enkeltrettighet til denne spesifikke skjematjenesten eller en av disse rollene i Altinn: 

  • Utfyller/innsender
  • Ansvarlig revisor
  • Regnskapsfører uten signeringsrett
  • Regnskapsfører med signeringsrett

Ta kontakt med daglig leder i ditt foretak/din virksomhet hvis du ikke har riktig rolle i Altinn.

Du kan lese mer om delegering av roller på Altinn sine sider.

Du kan også ta kontakt med Altinn brukerservice på telefon 75 00 60 00 hvis du har spørsmål om roller og rettigheter.

Alle foretak (hovedenheter) som driver næringsvirksomhet og har ansatte, er registrert med minst én virksomhet (underenhet). Hvis foretaket har aktivitet på flere lokalt adskilte steder (adresser), skal disse være registrert som egne virksomheter. Hver virksomhet har et eget organisasjonsnummer.

Et foretak (hovedenhet) er den minste kombinasjonen av juridiske enheter som produserer varer eller tjenester, og som til en viss grad har selvstendig beslutningsmyndighet. En virksomhet (underenhet) er definert som en lokalt avgrenset funksjonell enhet som hovedsakelig driver med aktiviteter innenfor en bestemt næringsgruppe.

SSB sender vedtak om tvangsmulkt til foretaket med ny svarfrist dersom vi ikke har mottatt opplysninger innen svarfristen. Vedtaket faller bort hvis opplysningene blir sendt innen den nye svarfristen.

De som fortsatt ikke har svart innen den nye svarfristen, vil få saken oversendt til Statens innkrevingssentral for innkreving av mulkt og eventuelt tvangsinndrivelse.

I «arkiv» i Altinn finner dere alle skjemaene som er sendt inn tidligere. Hvis dere ønsker å sende inn skjemaet på nytt med endringer, kan dere lage en kopi av skjemaet dere allerede har sendt inn ved å klikke på «Lag ny kopi». Dere korrigerer tallene i kopien, og sender inn på nytt. Det er siste innsendte skjema som er gjeldende. Når skjemaet er sendt inn, vil dere få et kvitteringsnummer (AR-nummer). Denne kvitteringen kan dere skrive ut eller sende til en e-postadresse.

Finner du ikke skjemaene? Har du husket å velge riktig virksomhet øverst til høyre i Altinn?

Dere trenger ikke å fylle ut hele skjemaet i én sammenhengende sesjon. Når dere skifter side i skjemaet, vil opplysningene automatisk bli lagret. Dette gjør at dere kan gå ut og inn av skjemaet hvis dere for eksempel trenger å finne fram opplysninger. Husk å gå til neste side før dere går ut av skjemaet.

Dere kan ikke få utsettelse. SSB har frister som vi må overholde etter innsamlingsperioden, og utsettelser kan føre til at statistikken ikke blir publisert i tide. Hvis dere ikke leverer innen svarfristen, vil foretaket automatisk få vedtak om tvangsmulkt med ny og endelig frist. Hvis det er særskilte årsaker til at dere ikke kan rapportere innen svarfristen, ta kontakt med oss. Se kontaktinformasjon nederst på denne siden.