Hvorfor microdata.no? 

Tidligere i år publiserte Kristine Nergaard, i samarbeid med Kristin Alsos og Sondre Torbjørnsen en FAFO-rapport om velferdsordninger for selvstendig næringsdrivende i Norge. Nergaard ønsket å bruke Microdata.no fordi statistikkbanken til Statistisk sentralbyrå (SSB) ikke inneholdt nødvendige data. Med et begrenset budsjett og stamme tidsrammer var det heller ikke aktuelt å søke om mikrodata gjennom den manuelle tjenesten SSB tilbyr.

– Med Microdata.no får man resultatene med en gang, forteller Nergaard entusiastisk.

Rapporten skulle svare på hvilke bransjer som har en høy andel selvstendig næringsdrivende og hva slags velferdsordninger og sosialt sikkerhetsnett som eksisterer for selvstendig næringsdrivende i form av sykepenger og pensjon. 

Fra skeptiker til positivt innstilt 

Forskningskoordinatoren ble introdusert for Microdata.no når det fremdeles var i oppstartsfasen, men det var først med denne rapporten hun fikk behov for å ta tjenesten i bruk. Nergaard forteller at det var en positiv overraskelse da hun så hvor langt Microdata.no hadde kommet og kan stadfeste at tjenesten har blitt mye bedre siden begynnelsen.  

Mye har endret seg i Microdata.no siden oppstartsfasen, men det er ikke kun tjenesten som er forbedret, flere har også endret mening rundt bruk av tjenesten, inkludert Nergaard selv.

– Jeg var i utgangspunktet skeptisk til Microdata.no og trodde ikke at forskere ville få bruk for tjenesten, nå tenker jeg at dette er noe vi kan bruke. 

Erfaringer med bruk av microdata.no som kilde

Nergaard, som også har brukt den manuelle tjenesten for deling av data, har noen tips for når man skal bruke mikrodata med k eller microdata med c som kilde.

– Manuell deling av data er nok løsningen dersom man har et stort og innviklet prosjekt, men for oppdragsforskningsrapporter hvor vi har tidsfrister og budsjettet ikke er stort med konkrete problemstillinger er Microdata.no ypperlig.

Nergaard forteller videre at hun fikk god hjelp av support teamet.

– Min erfaring med å bruke Microdata.no som kilde er at det ligger mye data der og at man har vært flinke til å bygge ut databasen med nye variabler som gjør bruken enda bedre, skryter Nergaard.

– Det må investeres tid i å forstå hvordan man best skal kunne bruke verktøyet. Når man har gjort det har man tilgang til mye nyttig data og også data som langt på veg løser de behov man har i prosjekter i vi som oppdragsforskere ofte får, avslutter hun.  

Kilde

På microdata.no ligger det en bibliografi som refererer til publikasjoner basert på Microdata.no inkludert forskningsrapporten nevnt i denne saken. Se listen her: https://www.microdata.no/bibliografi/