4034_om_not-searchable
/bank-og-finansmarked/statistikker/vpforetak/aar
4034_om
statistikk
2008-10-09T10:00:00.000Z
Bank og finansmarked;Bank og finansmarked
no
true

Verdipapirforetak (opphørt)2007

Denne statistikken er opphørt.

Innhold

Om statistikken

Definisjoner

Navn og emne

Navn: Verdipapirforetak (opphørt)
Emne: Bank og finansmarked

Ansvarlig seksjon

Seksjon for finansregnskap

Definisjoner av viktige begrep og variabler

Verdipapirforetak (gikk tidligere under betegnelsen fonds- og aksjemeglere) er foretak som yter investeringstjenester, jf. Lov om verdipapirhandel . De viktigste inntektene skriver seg fra kurtasjehandel, emisjons- og rådgivningsvirksomhet og aktiv forvaltning.

Balanseregnskapet : Balansen viser eiendeler, gjeld og egenkapital ved utgangen av regnskapsåret.

Resultatregnskapet : Viser inntekter og utgifter i løpet av kalenderåret.

Utlån : Omfatter utlån fra finansinstitusjoner til publikumssektoren, definert som husholdninger, ikke-finansielle foretak og kommuner, samt utlån finansinstitusjonene imellom.

Obligasjoner : Fritt omsettelige rentebærende verdipapirer med opprinnelig løpetid over ett år som utstedes i forbindelse med låneopptak

Aksjer : Andeler i aksjeselskap.

Verdipapirfondsandeler : Eierrettighet til en andel i en verdipapirportefølje som blir administrert av profesjonelle forvaltere.

Grunnfondsbevis: Verdipapir sparebankene kan utstede for å utvide sin egenkapital. Kapital innhentet gjennom grunnfondsbevis er evigvarende ansvarlig lånekapital.

Kurtasje: Den godtgjørelsen verdipapirforetak beregner seg for sitt arbeide med omsetning av verdipapirer. Kurtasje betales både av kjøper og selger.

Standard klassifikasjoner

Finansobjekter : For å kunne stille opp sammenlignbare finansielle balanser, er ensartede fordrings- og gjeldsposter slått sammen til et begrenset antall objektsgrupper.

Institusjonell sektorgruppering : Dette er en statistisk standard basert på anbefalinger for nasjonalregnskapsoppstilling gitt av FN (SNA 93). Ved statistikkbearbeiding grupperes aktører i institusjonelle sektorer, i første rekke etter samfunnsøkonomisk funksjon, men også etter organisasjonsform og eierskap. Den institusjonelle sektorgrupperingens hovedformål er å skille mellom aktører som har spesielle oppgaver eller spiller en sentral rolle i samfunnet, slik som offentlig forvaltning, finansielle foretak, ikke-finansielle foretak og husholdninger.

Næringsgruppering : For å kunne sammenligne og analysere statistiske opplysninger benyttes ofte en standard for næringsgrupperinger. En nærmere oversikt over næringsgrupperingene fins i Bank- og kredittheftet, "Prinsipper og definisjoner i kredittmarkedsstatistikken".

Inntekts- og utgiftstarter : Resultatregnskapet er delt inn i inntekts- og utgiftstarter, for å lettere kunne sammenstille tallene.

Administrative opplysninger

Regionalt nivå

Kun på nasjonalt nivå

Hyppighet og aktualitet

Årlig

Internasjonal rapportering

Ikke relevant

Lagring og anvendelse av grunnlagsmaterialet

Ikke relevant

Bakgrunn

Formål og historie

Formålet er å bidra med tall til nasjonalregnskapet, finansielle sektorbalanser og finanstellingen. Første gang publisert i 2000 med tall tilbake til 1997.

Brukere og bruksområder

Inngår i nasjonalregnskapet, finansielle sektorbalanser og finanstellingen.

Sammenheng med annen statistikk

Tall for verdipapirforetak blir benyttet i nasjonalregnskapet, samt i utarbeidelsen av finansielle sektorbalanser og finanstellingen

Lovhjemmel

Statistikkloven § 2-2

EØS-referanse

Ikke relevant

Produksjon

Omfang

Populasjonen er alle verdipapirforetak som er egne juridiske personer og konsesjonspliktige. Statistikken omfatter derfor ikke verdipapirforetak som er bank.

Datakilder og utvalg

Statistisk sentralbyrå mottar regneark på e-post fra hvert foretak som blir lagt inn i egen database.

Ikke relevant.

Datainnsamling, editering og beregninger

Det blir samlet inn resultat- og balansetall, samt sektorfordelte tall for obligasjoner, aksjer, verdipapirfondsandeler, grunnfondsbevis og utlån.

Skjemaene blir manuelt kontrollert, og det er lagt inn kontrollrutiner ved innlegging i databasen. Hvis uoverensstemmelser oppdages, kontaktes oppgavegiver over telefon/e-post.

Ikke relevant

Konfidensialitet

Ikke relevant

Sammenlignbarhet over tid og sted

Tallene f.o.m. 1999 er ikke direkte sammenlignbare med tidligere tall grunnet overgang til ny regnskapslov 01.01.1999.

Nøyaktighet og pålitelighet

Feilkilder og usikkerhet

Det kan forekomme feil og uoverensstemmelser i regnskapsopplysningene. Disse uoverensstemmelsene kan ha flere kilder: Feil ved overføring av data fra institusjonens primærregnskap til mottakene media Ulike bokføringstidspunkt * Mangelfullt utfylte oppgaver fra rapportørene

Svarprosent lik 100 prosent. Skjevhet: Ikke tall på.

Ikke relevant siden tallene er basert på totaltelling. Varians: Ikke tall på

Ikke relevant