84573_not-searchable
/energi-og-industri/statistikker/kbar/arkiv
84573
Svakere vekst i industrien
statistikk
2012-08-01T10:00:00.000Z
Energi og industri;Nasjonalregnskap og konjunkturer
no
kbar, Konjunkturbarometer for industri og bergverk, faktisk og forventet utvikling, produksjon, sysselsetting, ordretilgang, markedspriser, ressursknapphet, flaskehalser, kapasitetsutnytting, sammensatt konjunkturindikatorIndustri og bergverksdrift, Konjunkturer, Energi og industri, Nasjonalregnskap og konjunkturer
false

Konjunkturbarometer for industri og bergverk2. kvartal 2012

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Svakere vekst i industrien

Norske industriledere melder om tegn til utflating i produksjonsvolumet etter en lengre periode med oppgang, men foreløpig er det ikke signaler om at nivået vil falle.

Konjunkturbarometeret for 2. kvartal 2012 viser en svakere vekst i industriproduksjonen. Negativ utvikling innenfor tradisjonell eksportrettet industri forklarer delvis denne utflatingen. Imidlertid har sysselsettingen fortsatt å stige. Høy ordretilgang hos leverandører til olje- og gassnæringen var hovedårsaken til denne økningen. Gjennomsnittlig antall arbeidsmåneder dekket av nåværende ordrebeholdning var lavere enn på samme tid i fjor, men nedgangen i nye ordre fra eksportmarkedet synes å bremse opp etter en periode med fallende etterspørsel. Foreløpig har ikke dette hatt noen innvirkning på eksportprisene som fortsatte å synke. Gjennomsnittlig kapasitetsutnyttingsgrad beregnes til 79,5 prosent i 2. kvartal 2012. Resultatet ligger under det historiske gjennomsnittet for industrien. For internasjonale sammenligninger av kapasitetsutnyttingsgraden henviser Statistisk sentralbyrå til Eurostat .

Faktorer som begrenset produksjonen i inneværende kvartal. Glattet sesongjustert. 1. kvartal 2005 - 2. kvartal 2012

Venter høyere industriproduksjon

Generell bedømmelse av utsiktene på kort sikt (3. kvartal 2012) er positiv. Forventninger om vekst i produksjonsvolumet og ordrebeholdningen støtter denne oppfatningen. I tillegg oppjusteres vedtatte investeringsplaner. Sammensatt konjunkturindikator for industrien falt fra 9 til 7 (sesongjustert nettotall) i 2. kvartal 2012. For internasjonale sammenligninger av sammensatt konjunkturindikator henviser Statistisk sentralbyrå til Eurostat (EU), Konjunkturinstitutet (Sverige) og Danmarks Statistikk .

Svak etterspørsel i eksportmarkedet

Produsenter av innsatsvarer (trelast- og trevareindustri, papir- og papirvareindustri, kjemisk råvareindustri, metallindustri med flere) melder om uendret produksjonsvolum etter ni påfølgende kvartaler med vekst. Fallende ordretilgang og reduserte priser i eksportmarkedet var hovedårsaken til dette. Samtidig oppgav flere industriledere at konkurranse utgjorde en begrensende faktor for produksjonen. Den svake etterspørselen skapte store utfordringer for eksportrettede næringer som papir- og papirvareindustri, produksjon av ikke-jernholdige metaller samt produksjon av kjemiske råvarer. Gjennomsnittlig kapasitetsutnyttingsgrad i 2. kvartal 2012 beregnes til 80,7 prosent. Resultatet ligger under det historiske gjennomsnittet for de aktuelle næringene.

Generell bedømmelse av utsiktene på kort sikt (3. kvartal 2012) er positiv, men optimismen var dalende, og vurderingen gikk mot nøytral.

Sammensatt konjunkturindikator for industri. 1. kvartal 2005 - 2. kvartal 2012

Høy ordretilgang i hjemmemarkedet

Produsenter av investeringsvarer (maskinindustri, bygging av skip og oljeplattformer, maskinreparasjon og -installasjon med flere) melder om økt produksjonsvolum og flere sysselsatte. Høy innenlandsk ordretilgang på grunn av sterk oppgang i olje- og gassinvesteringene (se investeringsstatistikk olje og gass ) var en medvirkende årsak til denne utviklingen. Imidlertid bidro mangel på kvalifisert arbeidskraft til å bremse veksten. Gjennomsnittlig kapasitetsutnyttingsgrad beregnes til 81,6 prosent i 2. kvartal 2012. Resultatet ligger under det historiske gjennomsnittet for de aktuelle næringene.

Generell bedømmelse av utsiktene på kort sikt (3. kvartal 2012) er positiv. Forventninger om ytterligere vekst i ordrebeholdningen støtter denne oppfatningen. Vedtatte investeringsplaner oppjusteres.

Noe svakere vekst i produksjonsvolumet

Produsenter av konsumvarer (næringsmiddel- og drikkevareindustri, trykking og grafisk industri, farmasøytisk industri, møbelindustri med flere) melder om svakere vekst i produksjonsvolumet, og et tilsvarende forløp registreres for innenlandsk etterspørsel. Negativ utvikling i konkurranseutsatte næringer, som blant annet møbelindustri, var en medvirkende årsak til utflatingen, men positive resultater for produksjon av næringsmidler og drikkevarer bidro til å dempe effekten av dette. Prisene steg både hjemme og ute, og det var noe høyere etterspørsel i eksportmarkedet. Gjennomsnittlig kapasitetsutnyttingsgrad i 2. kvartal 2012 beregnes til 75,9 prosent for de aktuelle næringene.

Generell bedømmelse av utsiktene på kort sikt (3. kvartal 2012) er positiv, og vedtatte investeringsplaner oppjusteres.

Vurdering av næringer for 2. kvartal 2012 og utsiktene på kort sikt
Næring Utsikter Bakgrunn
Nærings-, drikkevare- og tobakksindustri ++ økt produksjonsvolum, flere sysselsatte, stigende etterspørsel og bedrede markedspriser. Generell bedømmelse av utsiktene for 3. kvartal er positiv. Vedtatte investeringsplaner oppjusteres.
Trelast- og trevareindustri +(-) Stabilt produksjonsvolum og om lag samme antall sysselsatte. Stigende ordretilgang i hjemmemarkedet. Svak etterspørsel i eksportmarkedet. Reduserte priser. Generell bedømmelse av utsiktene for 3. kvartal er negativ. Forventning om fallende produksjonsvolum og lavere ordretilgang.
Papir- og papirvareindustri - Fallende produksjonsvolum, færre sysselsatte og reduserte priser. Stabil ordretilgang i hjemmemarkedet. Svak etterspørsel i eksportmarkedet. Generell bedømmelse av utsiktene for 3. kvartal er tilnærmet nøytral. Vedtatte investeringsplaner oppjusteres.
Kjemiske råvarer - Fallende produksjonsvolum, færre sysselsatte, lavere ordretilgang og reduserte priser i eksportmarkedet. Generell bedømmelse av utsiktene for 3. kvartal er tilnærmet nøytral. Forventning om høyere produksjonsvolum, økt ordretilgang i eksportmarkedet og bedrede priser.
Ikke-jernholdige metaller -- Fallende produksjonsvolum, færre sysselsatte, svak ordretilgang og reduserte markedspriser. Generell bedømmelse av utsiktene for 3. kvartal er negativ. Vedtatte investeringsplaner nedjusteres.
Metallvareindustri + økt produksjonsvolum, flere sysselsatte, stigende ordretilgang og høyere priser på hjemmemarkedet. Reduserte priser på eksportmarkedet. Generell bedømmelse av utsiktene for 3. kvartal er positiv. Forventning om ytterligere vekst i produksjonsvolum og ordretilgang.
Datautstyr, elektrisk utstyrsindustri + økt produksjonsvolum, flere sysselsatte og stigende ordretilgang. Reduserte markedspriser. Generell bedømmelse av utsiktene for 3. kvartal er positiv. Forventning om ytterligere vekst i produksjonsvolumet og sysselsettingen.
Maskinindustri + Stabilt produksjonsvolum og jevn ordretilgang. Flere sysselsatte. Reduserte priser. Generell bedømmelse av utsiktene for 3. kvartal er positiv. Vedtatte investeringsplaner oppjusteres.
Bygging av skip og oljeplattformer + økt produksjonsvolum og flere sysselsatte, men knapphet på kvalifisert arbeidskraft. Stigende ordretilgang i hjemmemarkedet. Fallende ordretilgang i eksportmarkedet. Reduserte markedspriser. Generell bedømmelse av utsiktene for 3. kvartal er positiv. Vedtatte investeringsplaner oppjusteres.
Maskinreparasjon og -installasjon ++ økt produksjonsvolum og flere sysselsatte, men knapphet på kvalifisert arbeidskraft. Stigende ordretilgang i hjemmemarkedet. Reduserte priser i eksportmarkedet. Generell bedømmelse av utsiktene for 3. kvartal er positiv. Vedtatte investeringsplaner oppjusteres.
I kolonnen for Utsikter gis en samlet vurdering av nåsituasjonen og forventet utvikling på kort sikt ved bruk av + og - tegn. Følgende koder/konstellasjoner benyttes:
++ Meget god
+ God
~ På det jevne
- Svak
-- Meget svak
+(-) God, men med enkelte negative tegn
+/- Situasjon der + og - faktorer jevner ut hverandre
-(+) Svak, men med enkelte positive tegn

Sammensatt konjunkturindikator for industrien (SKI):

Indikatoren beregnes med utgangspunkt i nettotall fra følgende tre spørsmål i konjunkturbarometeret:

  • Forventet produksjonsutvikling i kommende kvartal sammenlignet med inneværende kvartal
  • Faktisk utvikling i samlet ordrebeholdning sammenlignet med forrige kvartal
  • Lagerbeholdning av egne produkter for salg

Gjennomsnittet av nettotallene (lagerbeholdning med negativt fortegn) er ledende for industriproduksjonen ved at:

  • Forventning om økt produksjon indikerer høyere aktivitet i kommende kvartal
  • Økt ordrebeholdning i inneværende kvartal indikerer høyere aktivitet ved effektuering av ordre i kommende kvartal
  • Lageroppbygging indikerer redusert aktivitet i kommende kvartal

Aktualitet:

Datagrunnlaget er samlet inn i perioden mellom 10. juni 2012 og 25. juli 2012.

Endringer i Konjunkturbarometeret

Spørreskjemaet som benyttes i Konjunkturbarometerets datainnsamling, er revidert fra og med undersøkelsen for 4. kvartal 2011. Det nye spørreskjemaet er grundig testet, og særlig er det fokusert på å gjøre spørsmålene tydeligere. Enkelte spørsmål er fjernet, mens andre er kommet til.

Følgende spørsmål er fjernet i det nye spørreskjemaet og vil dermed ikke lenger bli publisert:

- Leveringstidene for den totale ordreinngangen

- Lagerbeholdning av råvarer, materialer, halvfabrikata mv.

- Lagerbeholdningene av råvarer mv. i forhold til produksjonsomfanget

- Lagerbeholdningene av egne produkter i forhold til omsetningen

I det nye spørreskjemaet er det tatt inn spørsmål om innsatspriser, lønnsomhet og begrensende faktorer for investeringer i realkapital. Indikatorene vil bli publisert når disse er kvalitetssikret, og det er beregnet resultater for flere påfølgende kvartaler. Ut over dette er spørsmålene de samme som i det gamle spørreskjemaet. Lenke til nytt spørreskjema .