33447_not-searchable
/energi-og-industri/statistikker/kbar/arkiv
33447
Bedring for industrien
statistikk
2002-04-26T10:00:00.000Z
Energi og industri;Nasjonalregnskap og konjunkturer
no
kbar, Konjunkturbarometer for industri og bergverk, faktisk og forventet utvikling, produksjon, sysselsetting, ordretilgang, markedspriser, ressursknapphet, flaskehalser, kapasitetsutnytting, sammensatt konjunkturindikatorIndustri og bergverksdrift, Konjunkturer, Energi og industri, Nasjonalregnskap og konjunkturer
false

Konjunkturbarometer for industri og bergverk1. kvartal 2002

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Bedring for industrien

Resultatene fra konjunkturbarometeret for 1. kvartal indikerer bedring for industrien samlet sett. Tradisjonell eksportrettet industri viser enkelte tegn til stabilisering, men sliter fortsatt med økt konkurranse og lave priser. Næringer som produserer konsumvarer bidrar til å trekke opp helhetsbildet.

Industriens samlede resultater for 1. kvartal 2002 indikerer at den negative trenden fra fjoråret er i ferd med å snu. Næringer som produserer konsumvarer (næringsmiddelindustri, forlagsvirksomhet og farmasøytisk industri med flere) bidrar mest til denne utviklingen. Det rapporteres om økende produksjon og kapasitetsutnytting, mens nedgangen i sysselsettingen viser tegn på å flate ut. Samlet kapasitetsutnyttelse for industrien har steget til om lag 80 prosent. Lederne melder om nedgang i ordretilgang fra eksportmarkedet og om skjerpet konkurranse og redusert prisnivå. Spesielt er det mange som rapporterer om fall i eksportprisene. Denne nedgangen kan til en viss grad tilskrives den sterke kronekursen.

Den generelle bedømmelsen av 2. kvartal 2002 er positiv. Stadig flere ledere svarer at de venter bedring. Dette underbygges av forventning om vekst i produksjon og ordretilgang. Den samlede ordrebeholdningen ser ut til å øke, mens det ventes en ytterligere reduksjon i prisnivået på eksportmarkedet.

Fortsatt råder det en viss optimisme på 12-måneders sikt. Flere industriledere enn i forrige kvartal venter økning i produksjonsvolum. Forventet prisutvikling er positiv, men viser en fallende tendens.

Innsatsvarer: Tegn til stabilisering

Bransjer som produserer innsatsvarer (treforedling, kjemisk industri, metallindustri med flere),

rapporterer at nedgangen i produksjonsvolum er i ferd med å flate ut. Gjennomsnittlig kapasitetsutnytting er nå om lag 80 prosent. Færre ledere melder om nedgang i samlet ordrebeholdning, men prisnivået var fremdeles fallende både i hjemme- og eksportmarkedet. Sviktende etterspørsel samt økende konkurranse i eksportmarkedet regnes som begrensende for produksjonen.

Den generelle vurderingen av utsiktene for 2. kvartal 2002 er positiv. Det rapporteres om forventet økning i produksjonen og ordretilgang. På 12-måneders sikt er stadig flere ledere av den oppfatning at prisene vil stige.

Investeringsvarer: Reduserte priser

Industribransjer som produserer investeringsvarer (metallvarer, maskinvarer, plattformer, skipsverft med flere), viser fortsatt vekst i produksjon og sysselsetting. Kapasitetsutnyttingsgraden var uendret på om lag 85 prosent. Stadig færre ledere rapporterer om mangel på kvalifisert arbeidskraft som begrensende for produksjonen. Ordretilgangen i det innenlandske markedet viser en moderat økning, mens tilgangen av eksportordrer er fallende.

De generelle utsiktene for det kommende kvartal er fortsatt positive, men stadig færre ledere er av denne oppfattning. Det er forventning om lavere sysselsetting og fallende priser både i hjemme- og eksportmarkeder.

Konsumvarer: Økt produksjon

Industribransjer som produserer konsumvarer (næringsmiddelindustri, forlagsvirksomhet, farmasøytisk industri med flere), rapporterer om vekst i produksjon og kapasitetsutnytting i 1. kvartal. Kapasitetsutnyttingsgraden steg til om lag 78 prosent. I hjemmemarkedet meldes det om bedring både i prisnivå og ordretilgang. Eksportmarkedet, på sin side, viste negativ utvikling. Stadig flere ledere peker på at økt konkurranse begrenser produksjonen.

De generelle utsiktene for bransjen bedømmes som positive for det kommende kvartal. Dette underbygges av forventninger om økt produksjon og ordretilgang samt optimisme angående prisutviklingen på hjemmemarkedet.

Vurdering av bransjer for 1. kvartal og utsiktene på kort sikt
Bransje Utsikter Bakgrunn
Næringsmiddelindustri, drikkevarer og tobakk + økt produksjon og kapasitetsutnytting; generelle utsikter bedømmes som bedre. Fallende ordretilgang og lavere priser i eksportmarkedet. Stadig flere peker på økt konkurranse i hjemmemarkedet som begrensende for produksjonen.
Trevareindustri +(-) Betydelig vekst i innenlandsk etterspørsel samt økning i produksjon, kapasitetsutnyttelse og sysselsetting. Negativ prisutvikling i hjemme- og eksportmarkedet, men forventning om bedring i kommende kvartal. Lav etterspørsel og økt konkurranse i hjemmemarkedet virker begrensende på produksjonen.
Treforedling - Fallende kapasitetsutnyttingsgrad og svak prisutvikling. Lav etterspørsel samt økt konkurranse i EU-markedet virker begrensende på produksjonen. Generelle utsikter bedømmes som bedre. Forventning om redusert produksjon, men færre enn forrige kvartal melder om nedgang.
Kjemisk råvareindustri -(+) Færre melder om lavere produksjon og kapasitetsutnytting; forventning om økt ordretilgang i 2. kvartal. De generelle utsiktene bedømmes som positive. Fortsatt lave priser og sterk konkurranse i eksportmarkedet.
Metallindustrien, ikke-jernholdig - Svak prisutvikling og lav etterspørsel fra eksportmarkedet; kapasitetsutnyttingsgraden er fallende. Generelle utsikter bedømmes som dårligere, men færre ledere er av denne oppfatning. økt forventning om høyere produksjon og eksportpriser på 12-måneders sikt.
Verkstedindustrien, i alt +(-) Samlet sett melder verkstedindustrien om økt produksjon, kapasitetsutnytting og sysselsetting i 1. kvartal. Svak prisutvikling hjemme og ute. Færre melder at mangel på kvalifisert arbeidskraft er begrensende for produksjonen. Nedgang i andelen ledere som vurderer de generelle utsiktene som bedre, og det forventes ytterligere reduksjon i priser.
Metallvarer +(-) Stabil produksjon og lavere sysselsetting i 1. kvartal. Næringen melder om fortsatt høy kapasitetsutnytting. Utviklingen i samlet ordrebeholdning er positiv, men avtagende. Noe dempet optimisme angående de generelle utsiktene for kommende kvartal.
Maskinvarer +(-) Stabil ordretilgang og økt produksjon i 1. kvartal. Færre melder om mangel på kvalifisert arbeidskraft som begrensende for produksjonen. På den annen side er det flere som trekker frem økt konkurranse som en begrensende faktor. Stadig færre bedømmer de generelle utsiktene for kommende kvartal som positive.
Elektroteknisk og optisk industri -(+) Fallende priser både i hjemme- og eksportmarkedet; redusert etterspørsel virker begrensende på produksjonen. Den generelle bedømmelse av utsiktene for kommende kvartal er positiv, og det forventes økt produksjon. Det ventes ytterligere fall i eksportpriser. Det er fortsatt mange som vurderer reduksjon i planlagte investeringer.
Offshore-relatert virksomhet inkl. transportmiddelindustri +(-) Høy kapasitetsutnyttingsgrad samt vekst i samlet ordrebeholdning. Fallende ordretilgang samt lavere priser i eksportmarkedet. Bedring på hjemmemarkedet både i priser og ordretilgang. Stadig færre bedømmer generelle utsikter som bedre. Forventning om negativ prisutvikling både i hjemme- og eksportmarkedet.
I kolonnen for Utsikter gis en samlet vurdering av nåsituasjonen og forventet utvikling på kort sikt ved bruk av + og - tegn. Følgende koder/konstellasjoner benyttes: ++
+
~
-
--
-(+)
+/-
Meget god
God
På det jevne
Svak
Meget svak
Svak, men med enkelte positive tegn Situasjon der + og - faktorer jevner ut hverandre

Korrigering av serier gruppert etter varetype (innsatsvarer, investeringsvarer og konsumvarer)

For å skape samsvar mellom norsk og annen europeisk statistikk er enkelte næringer blitt klassifisert under ny varetype. Av større næringer gjelder dette grafisk industri (fra innsatsvarer til konsumvarer) og produksjon av våpen og ammunisjon (fra innsatsvarer til investeringsvarer). Endringen har liten betydning for resultatene.