92951_not-searchable
/utenriksokonomi/statistikker/uhvp/kvartal
92951
Økningen i importprisene fortsetter
statistikk
2013-10-15T10:00:00.000Z
Utenriksøkonomi;Utenriksøkonomi
no
uhvp, Volum- og prisindekser for utenrikshandel med varer, import, eksport, prisutvikling, volumutvikling, varegrupper (for eksempel matvarer, råvarer, brenselsstoffer), anvendelsesområder (for eksempel energivarer, byggevarer, konsumvarer)Utenriksregnskap, Utenrikshandel, Utenriksøkonomi
false

Volum- og prisindekser for utenrikshandel med varer3. kvartal 2013

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Økningen i importprisene fortsetter

Prisene på importerte varer steg med 1,3 prosent fra 2. til 3. kvartal i år. Høyere oljepris bidro til at eksportprisene også gikk opp i denne perioden. Sammenligner vi derimot med 3. kvartal i fjor, utgjør stigningen i importprisene 2,2 prosent.

Utenrikshandelen med varer, utenom skip og oljeplattformer. Endring fra foregående kvartal. Prosent.1
VolumindeksPrisindeks
EksportImportEksportImport
1Grupperingen følger Standard International Trade Classification (SITC-Rev. 4).
3. kvartal 2013 / 2. kvartal 2013
Varer uten skip og oljeplattformer-3,7-0,74,11,3
Eksport unntatt skip, oljeplattformer, råolje og naturgass-4,7.2,4.
Matvarer, drikkevarer, tobakk6,92,5-0,11,7
Råvarer, unntatt brenselsstoffer5,70,70,5-1,5
Brenselsstoffer-3,4-0,65,94,8
Bearbeidde varer, unntatt matvarer, drikkevarer, tobakk-7,1-1,20,31,2

Prisene på de fleste typer importvarer steg fra 2. til 3. kvartal 2013. Et viktig unntak var ikke-spiselige råvarer, hvor et fall i prisene på malmer og avfall av metaller gjorde at den samlede prisindeksen gikk ned 2,5 prosent.

Svekket kronekurs påvirker importprisene

En av grunnene til at importen generelt sett har blitt dyrere, er at den norske krona har svekket seg mot handelspartnernes valutaer. Ifølge Norges Banks importveide valutaindeks var utenlandsk valuta 2,9 prosent dyrere i 3. kvartal enn i kvartalet før. Også det foregående kvartalet svekket krona seg. Når alt annet er uendret, fører dette til at prisene på norsk import stiger, målt i norske kroner.

Sammenlignet med 3. kvartal i fjor har importerte varer blitt 2,2 prosent dyrere. Prisene på importerte matvarer var 7 prosent høyere enn i samme kvartal i fjor. Spesielt sterk var økningen for kjøtt og dyrefôr, men også prisene på korn, kornvarer, grønnsaker og frukt har gått opp.

Prisene på ikke-spiselige råvarer var 3,4 prosent lavere enn ett år tidligere. For denne gruppen har det vært en fallende tendens i prisene siden starten av 2011.

Noe lavere importmengde

Volumindeksen for import viser at mengden av varer som ble importert i 3. kvartal, var 0,7 prosent lavere enn i kvartalet før. Importen falt for de fleste typer varer. To unntak var matvarer og gruppen forskjellige ferdige varer, som blant annet omfatter klær og sko. Det importeres vanligvis mye mer klær og sko i 3. enn i 2. kvartal; i år var økningen på over 60 prosent.

Den samlede importen var 2,5 prosent høyere i 3. kvartal enn i samme kvartal 2012. Importvolumet steg for de fleste typer varer, unntatt råvarer og kjemiske produkter.

Økte eksportpriser

Prisene på norsk eksport av varer steg med 4,1 prosent fra 2. til 3. kvartal. En økning på 10,5 prosent i prisene på olje og oljeprodukter bidro sterkt til den samlede oppgangen. Ser man bort fra olje og gass, steg eksportprisene med 2,5 prosent. Eksportprisene på andre varer enn olje og gass har steget i alle kvartalene så langt i 2013.

I 3. kvartal i år var eksportprisene 4,2 prosent høyere enn ett år tidligere. Utenom olje og gass steg prisene 4,1 prosent. Fiskeprisene har bidratt sterkt til økningen. Prisene på fisk var over 26 prosent høyere i 3. kvartal i år enn i samme kvartal i fjor. Dette kommer av et kraftig hopp i fiskeprisene fra 1. til 2. kvartal i år. Prisene som norske eksportører fikk for fisken, falt kraftig i 2011 og holdt seg på et relativt lavt nivå i 2012. Nå er prisene på omtrent samme nivå som før fallet i 2011.

Lavere eksportvolum

Mengden av varer som ble eksportert i 3. kvartal, var 3,7 prosent lavere enn i kvartalet før. Eksporten av gass gikk ned, mens det ble eksportert litt mer olje. Ser man bort fra olje og gass, ble det eksportert 4,7 prosent mindre i 3. kvartal enn i 2. kvartal. Kjemiske produkter og metaller er blant de viktigste eksportvarene som gikk tilbake.

Sammenligner vi med eksporten i samme kvartal i fjor, var eksporten 1 prosent lavere i årets tredje kvartal. Eksporten av olje var så å si uendret, mens det ble sendt 1,1 prosent mindre gass fra norsk sokkel enn i samme kvartal i fjor. I et litt lengre perspektiv er tendensen at eksporten av olje går ned, mens gasseksporten øker. Men i gasseksporten er det også store svingninger opp og ned fra ett kvartal til det neste. Det samme gjelder eksporten av fisk. Her er det en del sesongmessige svingninger, men de siste årene har eksporten økt jevnt og trutt. Likevel var fiskeeksporten 0,7 prosent lavere enn i 3. kvartal i fjor.