92947_not-searchable
/utenriksokonomi/statistikker/uhvp/kvartal
92947
Stabile priser på norsk eksport
statistikk
2013-05-15T10:00:00.000Z
Utenriksøkonomi;Utenriksøkonomi
no
uhvp, Volum- og prisindekser for utenrikshandel med varer, import, eksport, prisutvikling, volumutvikling, varegrupper (for eksempel matvarer, råvarer, brenselsstoffer), anvendelsesområder (for eksempel energivarer, byggevarer, konsumvarer)Utenriksregnskap, Utenrikshandel, Utenriksøkonomi
false

Volum- og prisindekser for utenrikshandel med varer1. kvartal 2013

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Stabile priser på norsk eksport

Prisene på eksporterte varer var så å si uendret fra 4. kvartal i fjor til 1. kvartal i år, og har vært relativt stabile de siste tre kvartalene. Importprisene har heller ikke endret seg mye de siste kvartalene, og falt med moderate 0,6 prosent fra 4. til 1. kvartal.

Utenrikshandelen med varer, utenom skip og oljeplattformer. Endring fra foregående kvartal. Prosent.1
VolumindeksPrisindeks
EksportImportEksportImport
1Grupperingen følger Standard International Trade Classification (SITC-Rev. 4).
1. kvartal 2013 / 4. kvartal 2012
Varer uten skip og oljeplattformer-4,0-7,90,1-0,6
Eksport unntatt skip, oljeplattformer, råolje og naturgass-2,4.2,3.
Matvarer, drikkevarer, tobakk-23,9-11,213,9-0,8
Råvarer, unntatt brenselsstoffer-14,9-1,82,1-5,5
Brenselsstoffer-2,2-3,3-1,43,2
Bearbeidde varer, unntatt matvarer, drikkevarer, tobakk-1,1-8,60,1-0,3

Prisene på norsk eksport av varer har vært relativt stabile siden 2. kvartal 2012, etter at oljeprisen nådde en topp i 1. kvartal i fjor. Fra 4. kvartal i fjor til 1. kvartal i år gikk prisindeksen fra 178,2 til 178,3 (hvor 2000=100), det vil si at prisene samlet sett var så å si uendret. Prisindeksen for 4. kvartal har blitt revidert noe opp siden den ble publisert første gang i januar, hovedsakelig på grunn av ny informasjon om priser på elektrisitet og en del metallvarer.

Viktige eksportvarer som gass og kjemiske produkter falt i pris i årets første kvartal. Prisindeksene for disse varene gikk ned med henholdsvis 5,3 og 4,3 prosent. I motsatt retning gikk prisene på olje og oljeprodukter samt fisk, som steg med 2,1 og 15,1 prosent. Ser man bort fra olje og gass økte prisene på resten av norsk eksport med 2,3 prosent, mye på grunn av fiskeprisene.

Lavere eksportpriser det siste året

Sammenlignet med 1. kvartal i 2012 var prisene på norsk vareeksport 5,6 prosent lavere i 1. kvartal i år. Dette kommer i stor grad av at prisene på olje, gass og metaller har falt med rundt 7 prosent det siste året. En av få viktige varegrupper hvor prisene økte i denne perioden er fisk. Prisene var her 7,5 prosent høyere i 1. kvartal i år enn i samme kvartal i fjor.

Mindre norsk eksport

Volumindeksen for norsk eksport viser at mengden varer som ble eksportert var 4 prosent lavere i 1. kvartal enn i kvartalet før. Det viktigste fallet fant sted for fisk, noe som henger sammen med at det vanligvis fortolles lite fisk i påskeuka. Se også statistikken Eksport av laks for mer om dette. Indeksen for fiskeeksport falt med hele 24,8 prosent fra 4. kvartal til 1. kvartal. Samtidig ble det eksportert mindre også av olje, gass og strøm. Ser man bort fra olje og gass, og tar høyde for vanlige sesongvariasjoner, viser den sesongjusterte volumindeksen at eksporten økte med 2,8 prosent i 1. kvartal.

Sett i forhold til 1. kvartal i 2012 ble det eksportert 8,6 prosent mindre i 1. kvartal i år. Her bidrar også fiskeeksporten til å trekke indeksen ned, siden påska var i 2. kvartal i 2012, mens den var i 1. kvartal i år. Indeksen viser at det ble eksportert 7,1 prosent mindre fisk i første kvartal i år enn i samme kvartal i fjor. Eksporten av olje og gass var rundt 11 prosent lavere enn ett år tidligere, mens eksporten av metaller falt med 9,7 prosent. To varegrupper hvor eksporten økte var elektriske maskiner og apparater samt vitenskapelige og tekniske instrument. Her var veksten på henholdsvis 39,7 og 15,6 prosent.

Noe lavere importpriser

Prisene på varer som importeres til Norge var litt lavere i 1. kvartal, både sammenlignet med kvartalet før og samme kvartal i 2012. Etter en ganske kraftig prisvekst gjennom 2010 har prisindeksen for importerte varer vært relativt stabil siden 2011, kanskje med en liten økende tendens. I den samme perioden har den norske krona styrket seg med omtrent 4 prosent, ifølge Norges Banks importveide kursindeks. Alt annet likt vil norske importpriser gå ned når krona styrker seg mot handelspartnernes valutaer.

Den samlede importprisindeksen gikk ned 0,6 prosent fra 4. til 1. kvartal, med prisfall innen de fleste varegrupper. En av få priser som økte var strømprisen. Denne var 12,1 prosent høyere enn i kvartalet før. Siden samme kvartal i fjor har importprisene falt med 0,4 prosent, samlet sett.

Fallende import

Det er ikke uvanlig at mengden varer som importeres går ned fra 4. til 1. kvartal. I år var nedgangen på 7,9 prosent samlet sett, og nedgangen fant sted innenfor de fleste varegrupper. Et markant unntak er importen av strøm, som økte med 57,8 prosent. Sammenlignet med 1. kvartal i 2012 var strømimporten omtrent tre ganger så høy i samme kvartal i år. Dette kan man lese mer om i energibalansen, som publiseres i statistikken Elektrisitet, månedstall.

Den samlede importen var 0,4 prosent lavere enn i samme kvartal i fjor. Selv om importen av en del ferdige varer som klær, sko, kjøretøyer og datautstyr økte, var nedgangen for andre varer omfattende nok til at den totale importen gikk ned. Kjemiske produkter og metaller var blant gruppene som bidro sterkest til å trekke indeksen ned.