8670_not-searchable
/energi-og-industri/statistikker/vti/arkiv
8670
Betydelig nedgang for solgt produksjon
statistikk
2010-06-30T10:00:00.000Z
Energi og industri
no
vti, Vareproduksjon i industri og bergverksdrift, produksjonsverdi (solgt produksjon), produksjonsvolum, industrivarer, PRODCOM, store foretakIndustri og bergverksdrift, Energi og industri
false

Vareproduksjon i industri og bergverksdrift2009

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Betydelig nedgang for solgt produksjon

Salg av produserte varer fra industri og bergverksdrift gikk ned med 8,6 prosent fra 2008 til 2009. Dette er den første nedgangen siden 2003. Nedgangen er fordelt ulikt mellom næringene, og i verdi var nedgangen størst for oljeraffineri, kjemisk og farmasøytisk industri.

Flere næringer opplevde relativt store reduksjoner i verdien av solgte produserte varer i 2009. Størst var nedgangen i annen verkstedsindustri, med en reduksjon på 33,1 prosent. Metallindustrien viste en nedgang på 28,4 prosent. Hele åtte næringer hadde en nedgang på 10 til 20 prosent i 2009. Totalt sto disse for en reduksjon av solgt produksjon på 36,8 milliarder kroner av den totale nedgangen på 55 milliarder kroner. Månedlig omsetningsstatistikk (Se omsetningstatistikken) for industri og bergverksdrift viser en nedgang på 7,4 prosent fra 2008 til 2009, med om lag samme utvikling for de ulike næringene som i varestatistikken.

En del av nedgangen i solgt produksjon kommer fra foretak som ikke lenger var virksomme i 2009. Totalt var bidraget fra disse på 17,6 milliarder kroner. Nye foretak sto for en økning i solgt produksjon på 6,8 milliarder kroner.

Verdi av solgte produserte varer for store foretak i industri og bergverk. 2008-2009

Verdiøkningen var størst innenfor maskinreparasjon og -installasjon, med en økning på 14,4 prosent. Denne oppgangen må sees i sammenheng med bygging av skip og plattformer, som hadde en nedgang på 9,5 prosent. Fordi dette er en varestatistikk, og hvert foretak blir bedt om å fordele produksjonen ned på varer, vil noe av produksjonen fordeles på varer som ligger utenfor næringen til foretaket. Dette er tilfelle for næringen bygging av skip og plattformer. Omtrent 4,3 milliarder av solgt produksjon i denne næringen blir rapportert inn på produktkoder som reparasjon og installasjon.

En annen næring som opplevde et godt år, var maskinindustrien som hadde en oppgang på 10,5 prosent, og nå er den tredje største næringen i industri og bergverk.

Næringsmiddelindustri tilbake på topp

Samlet verdi av solgt produksjon for industri og bergverksdrift var 583 milliarder kroner. Med en verdi på 115 milliarder kroner var næringsmiddelindustrien den største næringen i 2009. Etter nedgangen på 22,5 milliarder kroner i oljeraffinering, kjemisk og farmasøytisk industri ble næringen passert som største bidragsyter til den totale verdien av solgt produksjon. Næringsmiddelindustrien har tradisjonelt hatt en stabil utvikling, mens andre næringer er mer utsatt for prissvingninger.

Varestatistikken er basert på opplysninger fra de 2 275 største foretakene klassifisert i industri og bergverksdrift. Disse foretakene sto for om lag 90 prosent av den totale industriproduksjonen i 2008.

Statistikken utarbeides årlig. Statistikken er underlagt rapporteringskrav til EUs statistiske kontor Eurostat, og dataene brukes også i nasjonalregnskapet.

Tabeller: