2358_not-searchable
/arbeid-og-lonn/statistikker/kortsys/arkiv
2358
Færre sysselsatte på korttidsopphold
statistikk
2010-06-21T10:00:00.000Z
Arbeid og lønn;Innvandring og innvandrere
no
kortsys, Sysselsatte på korttidsopphold, gjestearbeidere, arbeidsinnvandring, lønnstakere, selvstendig næringsdrivendeArbeid og lønn, Sysselsetting, Innvandring og innvandrere, Arbeid og lønn
false

Sysselsatte på korttidsopphold2009, 4. kvartal

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Færre sysselsatte på korttidsopphold

I 4. kvartal 2009 var det 74 654 lønnstakere på korttidsopphold i Norge, en nedgang på 5 773 personer (7,2 prosent) fra 4. kvartal 2008. Nedgangen var størst blant personer fra EU-land i Øst-Europa.

Det var i 4. kvartal 2009 74 654 lønnstakere på korttidsopphold i Norge. Med korttidsopphold menes opphold under seks måneder, slik at personen ikke blir registrert som bosatt i Det sentrale folkeregisteret. Lønnstakere på korttidsopphold utgjør imidlertid bare en del av dem som kommer til Norge for å arbeide. Fra 4. kvartal 2008 til 4. kvartal 2009 var det i tillegg en vekst på i overkant av 10 000 sysselsatte innvandrere som var registrert bosatt. Disse to gruppene hadde i fjor en samlet vekst i sysselsettingen på drøyt 4 300 personer.

Størst nedgang fra EU-land i Øst-Europa

Snaut 30 500 lønnstakere på korttidsopphold hadde bakgrunn fra et nordisk land i 4. kvartal 2009, mens i overkant av 25 000 kom fra EU-land i Øst-Europa. Totalt var om lag 75 prosent av lønnstakere på korttidsopphold fra disse landene.

Størst nedgang fra samme kvartal året før hadde lønnstakere fra EU-land i Øst-Europa, med 4 200 personer (14 prosent). Men tar vi hensyn til at det fra 4. kvartal 2008 til 4. kvartal 2009 var en vekst på vel 5 000 sysselsatte innvandrere registrert bosatt fra disse landene, var veksten samlet sett på 1 000 personer.

Flest i næringen utleie av arbeidskraft

21 prosent av lønnstakerne på korttidsopphold var i 4. kvartal 2009 ansatt i bedrifter som leide ut arbeidskraft. Deretter kom næringene bygg og anlegg med 18 prosent og industri med 13 prosent.

Lønnstakere med bakgrunn fra Norden eller EU-land i Øst-Europa arbeidet typisk innenfor utleie av arbeidskraft (henholdsvis 24 og 25 prosent) og bygg og anlegg (henholdsvis 20 og 22 prosent). Det var også mange fra EU-land i Øst-Europa som arbeidet i industrien (21 prosent). En stor andel av personer fra Vest-Europa utenom Norden arbeidet innenfor utvinning av olje og gass (17 prosent).

Sammenlignet med året før var det færre lønnstakere på korttidsopphold i industrien (18 prosent), utleie av arbeidskraft (18 prosent) og bygg og anlegg (15 prosent). Dette hang sammen med konjunkturnedgangen i disse næringene. I helse- og sosialtjenester var det derimot en vekst på 19 prosent, som i hovedsak kom blant personer fra Norden.

Flere lønnstakere i løpet av året

Tallene over baserer seg på en gitt referanseuke i november, men det er også laget tall med hele kalenderåret som referanseperiode for blant annet å fange opp sesongarbeidere om sommeren. Antall lønnstakere ikke registrert bosatt øker da fra 75 000 til 135 000. I 2008 var tilsvarende tall 141 000. Tabeller med årstall finnes i Statistikkbanken .

Uendret antall nye selvstendig næringsdrivende

I 2009 var det nærmere 2 900 nye selvstendig næringsdrivende på korttidsopphold. Dette er altså personer som ikke var selvstendige i 2008, men som har blitt registrert som selvstendige i løpet av 2009. I forhold til året før er antall nye selvstendig næringsdrivende omtrent uendret.

Det var flest nye selvstendig næringsdrivende med landbakgrunn fra EU-land i Øst-Europa. Bygg og anlegg var næringen med flest nye selvstendige i 2009.

Statistisk sentralbyrå har sett på muligheten til å dekke sysselsetting også blant selvstendige. Konklusjonen er at datamaterialet gir et for dårlig grunnlag til at vi kan gi et totaltall for antall sysselsatte selvstendig næringsdrivende. Det største problemet er registrering av opphør. I stedet publiseres tall for nyregistrerte selvstendige næringsdrivende et gitt år. I Om statistikken er det gitt en nærmere omtale av datagrunnlaget.

Reviderte tall for 4. kvartal 2008

Tallene for sysselsatte 4. kvartal 2008, som ble publisert i juni 2009, er blitt revidert. Som resultat av denne revisjonen er antall lønnstakere som er på korttidsopphold, økt med 3 117 personer (4 prosent) i 4. kvartal 2008. Datagrunnlaget for lønnstakere på korttidsopphold er av varierende kvalitet. Dette gjelder særlig de som er i Norge på kortere oppdrag med sin utenlandske arbeidsgiver. Det er mangler både ved inn- og avregistrering av disse lønnstakerne til de offentlige registrene som SSB baserer sin statistikk på. Dette er i hovedsak data fra NAVs arbeidstakerregister og et lignende register hos Sentralskattekontoret for utenlandssaker. Revisjonen av tallene innebærer at vi også tar inn en del personer i statistikken som kun er meldt til skattemyndighetenes lønns- og trekkoppgaveregister, men hvor lønnsinntekten i året er over 200 000 kroner.

Ny næringsstandard

Fra og med publiseringen av 4. kvartal 2009 benyttes en ny næringsstandard. Tallene både for 4. kvartal 2008 og 4. kvartal 2009 er laget etter ny næringsstandard og er således sammenlignbare. Sammenlignet med tidligere publiserte tall med gammel standard for 2008 og tidligere år vil det være et brudd i tidsserien for næringsfordelte tall. Det er laget en artikkel med generell informasjon om overgangen til ny næringsstandard .

Hvem omfattes av statistikken?

Statistikken over sysselsatte på korttidsopphold omfatter personer som forventes å oppholde seg mindre enn seks måneder i Norge. Disse står registrert som ”ikke-bosatte” i Det sentrale folkeregisteret. I tabellene er denne gruppen omtalt som lønnstakere ikke registrert bosatt.

I praksis vil statistikken omfatte individuelle lønnstakere i norske bedrifter, utstasjonerte lønnstakere fra utenlandske bedrifter med oppdrag i Norge og utleide lønnstakere fra et bemanningsbyrå, når disse oppholder seg kun kort tid i Norge. Andre grupper på korttidsopphold som arbeider i Norge, er personer som er bosatt i våre naboland, og daglig eller ukentlig pendler over grensen for å arbeide, og utenlandske bosatte med arbeid på kontinentalsokkelen eller på norske skip i utenriksfart. En spesiell gruppe er asylsøkere som er i arbeid, men som ikke har fått oppholdstillatelse.

Statistikken omfatter foreløpig ikke sjøfolk som er bosatt utenfor EØS-land.

Den foreliggende statistikken forsøker å fange opp alle sysselsatte på korttidsopphold, siden bare en del av denne massen vil inngå i SSBs ordinære statistikker over sysselsatte. Avgrensingen i de ordinære statistikkene følger internasjonale anbefalinger om hva man skal dekke. Den ordinære registerbaserte sysselsettingsstatistikken og arbeidskraftundersøkelsen (AKU) gir bare tall for personer som er registrert bosatt i Norge ifølge Det sentrale folkeregisteret (kriteriet er at en forventes å oppholde seg minst seks måneder i Norge). Sysselsetting i nasjonalregnskapet (NR) og næringsstatistikk skal dekke sysselsetting i norske/innenlandske bedrifter, uavhengig av om den sysselsatte er registrert bosatt eller ikke. Her er i stedet avgrensingen at bedriften må være innenlandsk, det vil si at bedriften forventes å drive produksjon i Norge i minst tolv måneder. Personer som kommer sammen med sin utenlandske bedrift, på oppdrag i Norge som varer under tolv måneder, omtales gjerne som tjenesteytere og inngår ikke i sysselsettingstallene fra NR. Produksjon fra disse bedriftene regnes som import av tjenester.

Tabeller: