54177_not-searchable
/nasjonalregnskap-og-konjunkturer/statistikker/nri/aar
54177
Disponibel inntekt og sparing for Norge oppjustert
statistikk
2011-11-22T10:00:00.000Z
Nasjonalregnskap og konjunkturer
no
nri, Årlig inntekts- og kapitalregnskap, nasjonalregnskap, offentlig forvaltning, ikke-finansielle foretak, finansielle foretak, husholdninger, ideelle organisasjoner, produksjon, produksjonspris, driftsresultat, inntekter, sparing, sparerate, disponibel inntekt, FISIM, nettofinansinvestering, aksjeutbytteNasjonalregnskap, Nasjonalregnskap og konjunkturer
false

Årlig inntekts- og kapitalregnskap, nasjonalregnskap2003-2010

Statistikken vil fra 7. juni 2017 publiseres som Kvartalsvis inntekts- og kapitalregnskap, nasjonalregnskap

Årlig inntekts- og kapitalregnskap, nasjonalregnskap beskriver økonomiske transaksjoner for institusjonelle sektorer i nasjonalregnskapet. Institusjonelle sektorer i inntekts-, kapital- og finansregnskapet oppdateres kvartalsvis i Statistikkbanken.

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Disponibel inntekt og sparing for Norge oppjustert

Reviderte tall viser at disponibel inntekt for Norge var 2 188 milliarder kroner i 2010, 82 milliarder høyere enn tidligere publisert. Samlet konsum er også oppjustert, men i mindre grad enn inntekten. Norges samlede sparing er derfor revidert opp med 69 milliarder til 544 milliarder kroner for 2010.

Tabell 8: "Husholdninger og ideelle organisasjoner. Bidrag til vekst i disponibel realinntekt. Prosentpoeng" ble publisert 1.12.2011.

Sparing, etter hovedsektor. 2010* og 2009. Milliarder kroner

Høyere inntekter fra landets egen produksjonsvirksomhet og høyere avkastning på eierskap i utlandet enn tidligere beregnet er hovedgrunnene til oppjusteringene. Inntekter fra produksjon er revidert dels som følge av at ny informasjon for året 2010 er innarbeidet og dels som resultat av en hovedrevisjon som Statistisk sentralbyrå (SSB) har foretatt av nasjonalregnskapstallene bakover i tid, se Årlig nasjonalregnskap . Som følge av dette er nivået på BNP og andre hovedstørrelser endret.

Tallene frem til og med 2009 er endelige, mens nasjonalregnskapet for 2010 fortsatt er foreløpig. For 2008 og 2009 er tallgrunnlaget nå basert på detaljerte årsregnskaper, mens det for 2010 fortsatt i stor grad er benyttet foreløpige kvartalsinformasjon.

Norges samlede sparing oppjustert

Oppjusteringen av Norges samlede sparing i 2010 skyldes i første rekke nye beregninger foretatt for næringslivssektorene. I sektoren offentlige og private ikke-finansielle foretak er sparingen oppjustert med 69 milliarder kroner, dels som følge av høyere produksjonsinntekter og dels som følge av nye tall for avkastning på utenlandsinvesteringer gjennom nye opplysninger om reinvestert fortjeneste.

Sparing og nettofinansinvestering i husholdninger og ideelle organisasjoner. 2007. Milliarder kroner

Nedjustering av husholdningenes sparing og nettofinansinvesteringer

For husholdninger og ideelle organisasjoner er sparingen derimot revidert ned. Dette er i første rekke en følge av at konsum både for husholdninger og ideelle organisasjoner er oppjustert. Sparingen i husholdninger og ideelle organisasjoner er nå beregnet til 71 milliarder kroner for 2010, 16 milliarder kroner lavere enn tidligere publisert. Spareraten er i tråd med dette justert ned fra 7,6 til 6,3 prosent. Som følge av at husholdningenes realinvesteringer, og da særlig boliginvesteringene, er oppjustert, er anslaget for nettofinansinvesteringer i husholdninger og ideelle organisasjoner også nedjustert for 2010. Nedjusteringen er på 29 milliarder kroner. Avviket mot finansregnskapets tall for nettofinansinvesteringer i husholdningssektoren er dermed redusert, se Finansielle sektorbalanser .

Vekst i disponibel realinntekt i 2010

Disponibel realinntekt økte med 6,7 prosent fra 2009 til 2010, etter at den falt med 12 prosent året før. I 2010 bidro bedring i bytteforholdet med 2/3 til økningen i realinntekten. Tilsvarende var det forverring i bytteforholdet på grunn av nedgang i prisene på olje og gass, som trakk realinntekten ned i 2009.

Bidrag til vekst i disponibel realinntekt fra året før for Norge
 
 20062007200820092010
 
Disponibel realinntekt for Norge7,5   0,7   5,8   -12,0   6,7
Vekstbidrag fra     
Produksjonsvekst i oljevirksomhet-1,5-1,3-0,8-0,7-1,3
Produksjonsvekst ellers3,83,80,2-2,01,6
Endring i bytteforholdet5,9-1,26,6-10,24,2
Av dette prisutviklingen på råolje og naturgass4,8-1,36,0-9,23,0
Endring i rente- og stønadsbalansen-0,8-0,5-0,20,92,2
 

Nærmere om hovedrevisjonen

Den viktigste grunnen til hovedrevisjonen bakover i tid er tilpasning til SSBs nye næringsstandard SN2007. Det er også innarbeidet informasjon som er kommet siden forrige hovedrevisjon, blant annet for boligtjenester og eiendomsutvikling, eksport og import av tjenester og uregistrert økonomi. Disse revisjonene påvirker også tallene etter institusjonell sektor. For husholdningssektoren er det dessuten for de siste årene foretatt en mer direkte beregning av inntekter og utgifter for de selvstendig næringsdrivende.

Det er en viktig endring i presentasjonen av tallene for produksjon i de institusjonelle sektorene. Tallene for produksjon er nå presentert i basispriser, det vil si produsentpriser korrigert for produktavgifter og produktsubsidier. På den måten får en bedre fram den andelen av produksjonsverdien som faktisk tilfaller produsentene.

Til å illustrere effektene av hovedrevisjonen er 2007 best egnet fordi dette var det siste året beregnet på grunnlag av en detaljert og endelig regnskapsinformasjon før revisjonen. Forårsaket av en oppjustering av BNP er Norges nasjonalinntekt for det året økt med 33 milliarder kroner til 2 006 milliarder. Siden løpende overføringer til og fra utlandet er lite revidert, innebærer dette at Norges disponible inntekt er oppjustert i samme størrelsesorden som nasjonalinntekten. Samlet konsum er også justert opp, men i mindre grad enn inntekten og Norges sparing er revidert opp fra 565 til 589 milliarder kroner. Videre er tallene for realinvesteringer revidert mer opp, slik at de totale nettofinansinvesteringene for Norge har blitt justert ned med 33 milliarder kroner til 286 milliarder kroner i 2007.

Husholdninger og ideelle organisasjoner

For 2007 er husholdningenes konsum revidert opp mer enn sektorens inntekter. Dette har resultert i at sparingen er redusert med 6 milliarder kroner i forhold til tidligere tall. Sammen med en oppjustering av realinvesteringene innbærer dette en total nedjustering av nettofinansinvestering i husholdninger og ideelle organisasjoner på 9 milliarder kroner for 2007. Det er foretatt revisjoner av tallene for sparing og nettofinansinvestering tilbake til 2002, men revisjonene er relativt små slik at utviklingen i disse størrelsene er lite påvirket.

Størst revisjoner for ikke-finansielle foretak

De største revisjonene i det institusjonelle sektorregnskapet angår sektoren ikke-finansielle foretak. Denne sektoren omfatter det ordinære næringslivet utenom finansinstitusjoner, og revisjonene avspeiler endringene som følge av hovedrevisjonen av næringstallene. Disponibel inntekt for sektoren er justert opp med 33 milliarder kroner til 117 milliarder kroner for 2007. Imidlertid er bruttoinvestering i fast kapital også revidert opp, og er nå beregnet til 203 milliarder kroner. Nettofinansinvesteringene er dermed negative, på -83 milliarder kroner, en nedjustering på 20 milliarder kroner sammenlignet med tidligere publiserte tall for 2007. Også for denne sektoren er tallene revidert tilbake til 2002, uten at utviklingen er særlig påvirket av endringene.

For finansielle foretak og offentlig forvaltning er tallene bare ubetydelig revidert for 2007 og tidligere år.

Overskuddet overfor utlandet nedjustert

Sektoren utlandet reflekterer de innenlandske sektorenes transaksjoner med utlendinger. Her er det gjort større revisjoner av eksport og import av tjenester på bakgrunn av ny og bedre utnyttelse av nyere undersøkelser. Dette har ført til en nedjustering av Norges vare- og tjenesteoverskudd overfor utlandet og også overskuddet på Norges driftsbalanse. Sett fra utlandets side betyr dette et lavere underskudd overfor Norge. For 2007 er Norges driftsbalanse nedjustert med 33 milliarder til 287 milliarder kroner.

Mer informasjon om hovedrevisjonen kommer i Økonomiske analyser nr. 6/2011.

Tabeller til publiseringen