4020_not-searchable
/bank-og-finansmarked/statistikker/vpfondk/arkiv
4020
Fra aksjefond til rentefond
statistikk
2008-06-05T10:00:00.000Z
Bank og finansmarked
no
vpfondk, Verdipapirfond, kvartalstall, fondstyper (for eksempel aksjefond, obligasjonsfond, pengemarkedsfond), andelkapital, beholdninger, nettotegningerVerdipapirmarkeder, Bank og finansmarked
false

Verdipapirfond, kvartalstall1. kvartal 2008

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Fra aksjefond til rentefond

Uroen i finansmarkedene i 1. kvartal 2008 preget også norske fond, med store kursfall og et skifte i investeringene fra aksjefond til rentefond.

Verdipapirfondenes andelskapital fordelt på eiersektorer per 31.mars 2008

Andelskapitalen i alle typer fond falt med 42 milliarder kroner fra utgangen av 4. kvartal 2007 til 414,2 milliarder kroner ved utgangen av 1. kvartal 2008. Dette tilsvarer en nedgang på 9,2 prosent.

Samlede nettoinnløsinger sto for om lag 1 milliard kroner av verdifallet, mens den resterende nedgangen skyldes kursfall i aksjemarkedene og en sterk kronekurs.

Det ble nettoinnløst andeler for 8 milliarder kroner i aksjefond og 1,5 milliarder kroner i kombinasjonsfond. Forholdsvis høye nettotegninger i rentefond (obligasjons- og pengemarkedsfond) på 8,5 milliarder kroner bidro til at det samlet kun ble nettoinnløst andeler for 1 milliard kroner i 1. kvartal 2008.

Mange sektorer nettotegner i rentefond

Private foretak kjøpte mest i rentefond i perioden, med nettotegninger på om lag 4,2 milliarder kroner. Hele 4,1 milliarder kroner av dette ble tegnet i pengemarkedsfond. Samtidig innløste private foretak andeler i aksjefond for 925 millioner kroner. Å overflytte investeringer fra aksjefond til rentefond gjenspeiler et ønske om lav risiko og høy likviditet og kan sees i sammenheng med det turbulente aksjemarkedet i 1. kvartal 2008.

Verdipapirfondenes andelskapital totalt og etter fondstype. Markedsverdi i millioner kroner

Det samme bildet gjelder for livsforsikringsselskaper, den største eieren i verdipapirfond. Også denne sektoren nettoinnløste i aksjefond og nettotegnet i rentefond.

Privatpersoner solgte seg ned i alle typer fond i denne perioden bortsett fra i pengemarkedsfond. De nettoinnløste andeler for til sammen 3,6 milliarder kroner. Nettoinnløsningene, sammen med den negative kursutviklingen i aksjemarkedene, gjorde at sektorens eierskap ble redusert med 13,4 prosent, til 96,2 milliarder kroner.

Små endringer i eierskap

Livsforsikringsselskaper var, som i de to foregående periodene, den største eiersektoren i verdipapirfond, med en eierandel på 29 prosent. Privatpersoner var den nest største eiersektoren med en eierandel på 23,2 prosent, mens utenlandske investorer hadde en eierandel på 9,8 prosent.

Statistikken er også tilgjengelig i statistikkbanken

Fra og med publisering av fondsstatistikken for 1. kvartal 2008 er statistikken også tilgjengelig i Statistikkbanken. Her har brukeren mulighet til å definere sine egne tabeller og oppsett. Det finnes eierinformasjon på tre ulike nivå, samt at det også finnes statistikk om eierskap i de ulike fondstypene. Klikk ”Flere tall tilgjengelig i statistikkbanken” til venstre i skjermbildet for tilgang til statistikkbanken.