5762_not-searchable
/virksomheter-foretak-og-regnskap/statistikker/regnaksje/aar
5762
Store variasjoner i lønnsomheten
statistikk
2006-06-20T10:00:00.000Z
Virksomheter, foretak og regnskap
no
regnaksje, Årsregnskaper for ikke-finansielle aksjeselskaper, driftsinntekter, driftskostnader, driftsresultat, resultatregnskap, anleggsmidler, omløpsmidler, balanseposter, eiendeler, gjeldRegnskap, Virksomheter, foretak og regnskap
false

Årsregnskaper for ikke-finansielle aksjeselskaper2004

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Store variasjoner i lønnsomheten

Lønnsomheten i norske aksjeselskaper varierer mye fra næring til næring. Selskapene i bygge- og anleggsvirksomhet hadde et overskudd på 32 kroner per investert hundrelapp i 2004. Tilsvarende tall i hotell- og restaurantvirksomhet var 10 kroner per hundrelapp.

I gjennomsnitt hadde ikke-finansielle aksjeselskaper et overskudd på 15,5 prosent av investert egenkapital i 2004. Dette var 7 prosentpoeng høyere enn året før og høyere enn i alle år siden 1999. Offshorevirksomhet og shipping trekker gjennomsnittet opp. For Fastlands-Norge var avkastningen 13,4 prosent i 2004 - opp fra 7,7 prosent i 2003.

Store variasjoner

Områder med høyere kapitalavkastning enn gjennomsnittet er blant annet bergverksdrift med 33 prosent, handel med motorkjøretøyer og bensin med 32 prosent og olje- og gassutvinning med 24 prosent - i tillegg til bygge- og anleggsvirksomhet hvor overskuddet var på 32 prosent av investert egenkapital. Kapitalavkastning lavere enn gjennomsnittet finner vi blant annet i hotell- og restaurantvirksomhet med 10 prosent, innenfor fiske og fiskeoppdrett med 7 prosent, i industrien med 7 prosent og i kraft- og vannforsyning med 6 prosent. Sammenliknbare nøkkeltall for detaljerte næringsgrupper er nå lagt inn i Statistikkbanken basert på endelige regnskapstall for aksjeselskapene i 2004.

Overskudd per omsatt krone

Lønnsomheten kan også måles i forhold til driftsinntektene. I gjennomsnitt hadde ikke-finansielle aksjeselskaper et overskudd på 16,3 prosent av driftsinntektene i 2004. Dette var 10 prosent mer enn i 2003, og høyere enn i alle år siden 1999. Offshorevirksomhet og shipping trekker også her gjennomsnittet opp. For Fastlands-Norge var overskuddet 10,2 prosent av driftsinntektene i 2004 - opp fra 5,9 prosent i 2003. Stort overskudd i forhold til omsetningen finner vi i omsetning og drift av fast eiendom med 62 prosent og i olje- og gassutvinning med 39 prosent. Høy var lønnsomheten målt på denne måten også i kraft- og vannforsyning og i utenriks sjøfart med henholdsvis 30 og 27 prosent. På den annen side utgjorde overskuddet i hotell- og restaurantnæringen bare 3 prosent av driftsinntektene - mens overskuddet var på 4,4 prosent av driftsinntektene i varehandel.

Om statistikkgrunnlaget

Statistikken omfatter opplysninger om i alt 140 553 ikke-finansielle aksjeselskaper innhentet fra Regnskapsregisteret i Brønnøysund. Ifølge Bedrifts- og foretaksregister var det 154 656 ikke-finansielle aksjeselskaper i regnskapsåret 2004.

Det har fra regnskapsåret 2003 til 2004 vært enkelte klassifikasjonsendringer i næringskodingen. Dette vil kunne påvirke sammenlikningen av tall fordelt på næring mellom de to årene. Næringsendringene har hatt størst innflytelse på balanseregnskapet.

Statistikken omfatter ikke-finansielle aksjeselskaper og kun de som har sendt inn sine regnskaper til Regnskapsregisteret. Den omfatter ikke selskaper som driver finansielle aktiviteter og tilbyr finansielle tjenester (forretningsbanker, sparebanker, kredittforetak, finansieringsselskaper, og andre finansielle foretak). Regnskaper der det er avdekket alvorlige feil eller mangler i enten resultat- eller balanseposter er ikke med i statistikken. Avviklingsregnskap er utelatt, da dette er regnskaper som ikke er utarbeidet under forutsetning om videre drift og som dermed kan være lite sammenliknbare.

Tabeller: