21989_not-searchable
/transport-og-reiseliv/statistikker/sthotell/arkiv
21989
Økt omsetning for hoteller og restauranter
statistikk
2003-11-03T10:00:00.000Z
Transport og reiseliv
no
sthotell, Overnattings- og serveringsvirksomhet, strukturstatistikk, hoteller, restauranter, kaféer, catering, kantiner, vandrerhjem, campingplasser, barer, omsetning, sysselsatte, driftsregnskap, investeringer, lønnskostnader, foretak, bedrifterReiseliv, Transport og reiseliv
false

Overnattings- og serveringsvirksomhet, strukturstatistikk2002, foreløpige tall

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Økt omsetning for hoteller og restauranter

I 2002 omsatte foretakene i hotell- og restaurantnæringen for 40 milliarder kroner og sysselsatte vel 84 000 personer, ifølge foreløpige tall fra Statistisk sentralbyrå.

De foreløpige tallene viser at det har vært en økning i omsetningen på i underkant av 3 prosent i forhold til endelige tall for 2001. I samme periode har antall sysselsatte økt med nesten 750 personer.

Omsetning i millioner kroner og sysselsetting for restauranter. Endelige tall for 2000 og 2001. Foreløpige tall for 2002

Næringshovedgrupper, etter omsetning. Foretak. Foreløpige tall 2002. Milliarder kroner

Vekst for serveringssteder

Foretakene innenfor restaurantvirksomhet og drift av barer og puber hadde et godt år i 2002. Restaurantvirksomheten omsatte for 19,1 milliarder kroner. Det er en økning på 819 millioner kroner fra 2001. Det var likevel en nedgang sammenlignet med veksten fra 2000 til 2001. Da økte omsetningen med nesten 2 milliarder kroner.

Økning i antall foretak

I de foreløpige tallene er det en relativt sterk økning i antall foretak. Det skyldes blant annet bedre registerinformasjon som følge av merverdiavgiftsreformen. Dette har medført at små foretak med lav omsetning, som tidligere ikke har vært inkludert, er inkludert i år.

Foreløpige tall

De foreløpige tallene for antall foretak, omsetning og sysselsetting innenfor hotell- og restaurantnæringen blir frigitt før datagrunnlaget er ferdig revidert, og vil derfor kunne avvike noe fra endelige tall som frigis senere. Mens endelige tall frigis på både bedrifts- og foretaksnivå, blir foreløpige tall kun frigitt på foretaksnivå.

Sysselsettingstallene er utarbeidet i henhold til definisjonene i EUs forordning for strukturstatistikk, og viser gjennomsnittlig antall sysselsatte i løpet av året. Personer med mer enn ett arbeidsforhold blir telt med som sysselsatte i flere foretak. Mer om dette og andre begreper som brukes i strukturstatistikken for hotell- og restaurantvirksomheten, finner du i "Om statistikken".

Tabeller: